De week van IO+: Kansen voor Europa?
Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.
Published on May 11, 2025

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.
Het jaarlijkse onderzoek naar de staat van de democratie in de Verenigde Staten had dit keer een wat andere lading dan voorheen. Plat gezegd: Amerika staat dichter bij een situatie van autocratie dan ooit. Dat laatste blijkt ook uit de zogenoemde Authoritarian Threat Index, waarin maandelijks duizend Amerikaanse experts worden gevraagd naar hun waardering van de Amerikaanse democratie. Bijna 50 procent van die experts acht het aannemelijk dat de VS een autocratie wordt. In de eerste honderd dagen dat president Donald Trump aan de macht is, zien onderzoekers veel overeenkomsten tussen hem en wereldleiders die in de afgelopen jaren steeds meer als alleenheerser zijn gaan regeren.
In dat verband viel ons ook de wekelijkse blogpost op van de altijd scherpe professor Scott Galloway. Hij ging daarbij gisteren in op de braindrain die momenteel in volle omvang gaande is in de VS. Wetenschappers zoeken een veilig heenkomen buiten de grenzen van de Land of the Free, of stellen hun overstap uit en blijven bij nader inzien toch in hun eigen land. Dit zou zomaar een enorme kans kunnen zijn voor Europa, ware het niet dat ons continent - serker nog: ons eigen land - zelf ook bezig is het klimaat voor de wetenschap in ijltempo te laten afbrokkelen. We schreven er deze analyse over:
Nu de VS zijn voorsprong verspeelt, kan Europa zijn kans grijpen
Vierde generatie
Onze universiteiten zelf zijn intussen al druk bezig met hun doorontwikkeling. Maarten Steinbuch (TU Eindhoven) en André Dorée (Twente University) pleiten voor meer vraaggestuurd onderzoek, om op die manier de zogenaamde ”4th Generation University” te bouwen. Lees hier over hun ideeën.
De realisatie zal nog wel een aantal jaren op zich laten wachten, maar de studenten wachten daar niet op. Zij zijn al volop bezig met vraaggestuurd onderzoek: Iedereen kan student zijn.
.png&w=3840&q=90)
Maarten Steinbuch en André Dorée
Gerard & Anton Awards
De Gerard & Anton Awards komen er weer aan. Op 3 juli maken we de volgende 10 winnaars bekend: allemaal startups die de komende jaren onze samenleving fors gaan veranderen. De komende weken zijn jullie nominaties welkom: stuur ze naar .
Onder de noemer van Gerard & Anton was er afgelopen week trouwens een heel mooie bijeenkomst. Een tiental doorgewinterde startup-founders kwam bijeen in een informele achtertuin in Eindhoven, met borden pasta en flessen bier op tafel. Hun gespreksthema: de stand van zaken in het startupklimaat in Nederland. Het resultaat was een openhartig, kritisch, maar ook hoopvol gesprek over wat wel en niet werkt en wat er moet veranderen. Lees er hier alles over.
En dan was er ook nog dit:
- Doelen Europese Chips Act onhaalbaar, zegt EU's eigen Rekenkamer
- Koolstofafvang in Europa: beleid en startups voor meer groei
- Eyeo haalt €15 miljoen op om camera’s haarscherp te laten zien
- Beter brood, betere aarde: de strokenteelt
- Groei batterijopslag in Europa vertraagt
- Fotonica in NL: van wetenschap naar commerciële kans
- One Way Up: Waarom recruitment radicaal anders moet
- Zes topprojecten in Imaging Technologies krijgen NWO-subsidie
Watt Matters
Intussen zijn we volop bezig met de voorbereidingen voor ons event op 26 november: Watt Matters In AI.

Wil je helemaal niks meer missen? Een overzicht van al onze artikelen vind je hier. Fijne zondag!