Logo

Groei batterijopslag in Europa vertraagt

De batterijopslagcapaciteit in Europa groeide in 2024, maar in een langzamer tempo, meldt Solar Power Europe.

Published on May 8, 2025

battery storage

© Groenleven

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

2024 was opnieuw een jaar van groei voor batterijopslaginstallaties in Europa, aangezien er 21,9 GWh meer capaciteit aan batterij-energieopslagsystemen (BESS) werd geïnstalleerd. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Toch is het ook een vertraging na drie opeenvolgende jaren van verdubbeling van nieuw toegevoegde capaciteit, meldt Solar Power Europe in zijn European Market Outlook for Battery Storage 2025-2029.

Volgens de brancheorganisatie was deze vertraging te verwachten, omdat het huishoudelijke segment verantwoordelijk was voor de uitzonderlijke stijging in de twee voorgaande jaren. Toen de elektriciteitsprijzen daalden en sommige steunregelingen werden afgebouwd, daalden de installaties in het huishoudelijke segment. Het utiliteitssegment kende echter een sterke groei. De Europese batterijvloot bedroeg eind 2024 in totaal 61,1 GWh, waarvan de EU 49,1 GWh voor haar rekening nam.

De top drie landen per installatie leverden bijna 70% van de nieuw geïnstalleerde capaciteit: Duitsland, Italië en het VK. Duitsland behoudt zijn leiderspositie, ondanks een daling van het aantal installaties. Grootschalige installaties in Italië compenseerden de daling in de residentiële sector. Nederland installeerde minder dan 500 MWh nieuwe BESS.

Voorspelling van aanhoudende groei in batterijopslag

De analisten voorspellen een snellere groei in de komende jaren. In het meest waarschijnlijke scenario voor 2025 zal er 29,7 GWh aan batterijopslag worden geïnstalleerd in Europa, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 36%. Solar Power Europe verwacht dat 2025 een recordjaar wordt voor Nederland, met bijna 1,5 GWh aan nieuwe installaties.

Tegen 2029 voorziet het rapport een verzesvoudiging van de Europese markt tot bijna 120 GWh, waardoor de totale capaciteit zal stijgen tot 400 GWh (EU-27: 334 GWh). Dit blijft echter ver onder de niveaus die nodig zijn om te voldoen aan de flexibiliteitsbehoeften in een hernieuwbaar energiesysteem. Volgens de Mission Solar 2040-studie van Solar Power Europe moet de BESS-capaciteit in de EU-27 tegen 2030 780 GWh bedragen om de overgang volledig te ondersteunen.

innovationorigins_a_home_battery_storing_the_energy_from_the_ro_db8fc686-30fe-47ca-a613-bd0fdff15240.png

Thuisbatterijen stuwen Nederlandse energieopslag

In 2023 steeg de geïnstalleerde batterijopslagcapaciteit in Nederland met 260%. We duiken in de cijfers in deze nieuwe aflevering van Achter de Cijfers.

Beleidsaanbevelingen

In aanvulling op haar analyse heeft Solar Power Europe een aantal beleidsaanbevelingen gedaan om te helpen de vereiste niveaus van BESS te bereiken tegen het einde van het decennium.

  1. De Europese Commissie moet een actieplan voor energieopslag aannemen binnen een breder Flexibiliteitspakket, om de markten te harmoniseren, belemmeringen in de regelgeving weg te nemen en ervoor te zorgen dat opslag een integraal onderdeel wordt van nationale energiestrategieën.
  2. Netaansluitingsprocedures en prijskaders moeten worden hervormd om de toegang te vergemakkelijken, prioriteit te geven aan hybride systemen en de kosten eerlijk toe te wijzen.
  3. BESS moeten volledige en eerlijke toegang krijgen tot elektriciteitsmarkten, met duidelijke inkomstenstromen, geactualiseerde Garanties van Oorsprong en toestemming om inkomsten te stapelen.
  4. Balanceringsmarkten moeten volledig concurrerend en toegankelijk worden voor opslag, door middel van geharmoniseerde technische normen en transparante aanbestedingen.
  5. Europa moet de normen voor slimme meters en datacommunicatie verbeteren om realtime energiebeheer en naadloze integratie van BESS mogelijk te maken.

Walburga Hemetsberger, ceo van SolarPower Europe , zei: “Als Europa het zonnetijdperk al is binnengetreden, dan is het tijdperk van batterijopslag nog maar net begonnen. Nu zonne-energie in heel Europa gemeengoed wordt, is het tijd voor Europese beleidsmakers om batterijen centraal te stellen in een flexibel, geëlektrificeerd energiesysteem. We dringen er bij de Europese Commissie op aan om haar inspanningen op dit gebied te verdubbelen en met een EU-actieplan voor energieopslag te komen als onderdeel van een breder pakket voor de flexibiliteit van het energiesysteem. De recente elektriciteitsstoring op het Iberisch schiereiland herinnert ons er duidelijk aan waarom dit belangrijk is.”

thuisbatterij

Deze thuisbatterij voor huishoudens is een familie-inspanning

Strak, compact en ultraslim: de thuisbatterij van Planetpod belooft huishoudens geld te besparen en meer groene energie te verbruiken.