One Way Up: Waarom recruitment radicaal anders moet
Geen cv's schuiven, maar mensen begrijpen – One Way Up brengt drijfveren van kandidaat én organisatie in kaart.
Published on May 10, 2025

Niek Ottema en Bram van Hest, One Way Up
Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.
In de oververhitte IT-arbeidsmarkt lijken kandidaten en vacatures voldoende voorhanden, maar een duurzame match blijft zeldzaam. Volgens Niek Ottema, samen met Bram van Hest oprichter van One Way Up, ligt dat aan de manier waarop recruitment nog altijd werkt: snel, oppervlakkig en met een blind vertrouwen in het cv. "Er worden nauwelijks échte matches gemaakt. En dat is zonde, want het kost bedrijven tijd, geld én groei."
Ottema en zijn collega’s hebben jarenlang ervaring in de IT- en technische recruitment. Juist die ervaring leidde tot frustratie. “We zagen hoe grote bedrijven simpelweg cv’s over de schutting gooien, zonder echt te kijken naar wat een kandidaat zoekt of wat een opdrachtgever nodig heeft”, zegt hij. “Het gevolg: mensen gaan na een jaar weer weg. Dan moet je opnieuw beginnen. En dat kost je veel meer dan alleen geld.”
Drie cruciale pijlers
Met One Way Up pakken Ottema en zijn team het anders aan. Geen standaard matching op harde skills, maar een diepgaande analyse van wat iemand nodig heeft om echt tot bloei te komen — én of de werkomgeving dat kan bieden. "Wij kijken naar drie cruciale pijlers: veiligheid, uitdaging en inspiratie," legt hij uit. “Hoe veilig voelt iemand zich om fouten te maken? Hoe belangrijk is het dat iemand wordt uitgedaagd? En waar haalt iemand z’n motivatie vandaan?”
Dat doen ze niet alleen bij kandidaten, maar ook bij bedrijven. “We gaan in gesprek met de organisatie: wat faciliteren jullie op die vlakken? Hoe zorg je ervoor dat iemand niet alleen start, maar ook wil blijven?”

Van gesprekken in een speeltuin in Shanghai tot werving op basis van AI: hoe Rina Joosten-Rabou Pera tot een succes maakte
Rina Joosten-Rabou, CEO van Pera, deelt haar visie op AI-gedreven talentassessment, de kracht van taal en de uitdagingen van het bouwen van een startup tijdens het LEVEL UP evenement in Eindhoven.
Een jobproces met dialoogvormen
Het hart van One Way Up is een zelfontwikkeld jobproces, volgens Ottema gebaseerd op tientallen HR-methodieken. Het doel: de mens achter het cv én de cultuur achter het vacatureprofiel volledig in beeld krijgen. “Onze gesprekken zijn diepgaand en strategisch. Want pas als we iemand écht begrijpen, kunnen we voorspellen of er een duurzame match is.”
Wat dat in de praktijk betekent legt mede-oprichter Bram van Hest uit. Hij is de ontwerper van het jobproces, op basis van zijn brede HR-kennis en jarenlange focus op het binden en boeien van mensen in hun werk. “Samen met externe HR-adviseurs heb ik voor onze oplossing tientallen bestaande HR-modellen onderzocht, geanalyseerd en vertaald naar de praktijk. Uiteindelijk zijn vijf wetenschappelijke HR-theorieën geselecteerd als basis voor onze methode. Op basis daarvan hebben we een unieke set vragen, doorvragen en dialoogvormen ontwikkeld. Die stellen ons in staat om diepgaand te meten wat iemand nodig heeft op drie fundamentele pijlers: veiligheid, uitdaging en inspiratie.”
De drie pijlers van de One Way Up methode
Veiligheid: de ruimte voelen om fouten te maken, je uit te spreken en je kwetsbaar op te stellen.
Uitdaging: intellectuele en professionele groei, complexiteit, en verantwoordelijkheid.
Inspiratie: waar iemand energie van krijgt en wat hem of haar intrinsiek motiveert.
Van Hest: “Deze methode is geen vragenlijst, maar een strategisch, verdiepend proces dat leidt tot inzichten die we vertalen in een concreet advies voor managers. Daarmee helpen we organisaties niet alleen met het vinden van de juiste mensen, maar ook met het behouden van die mensen. Juist in een markt waar loyaliteit niet vanzelfsprekend is, maakt dit proces écht het verschil. Deze aanpak laat zien waarom we zo anders werken - en waarom het werkt.”
Dat dat concreet resultaat oplevert laat Ottema zien aan de hand van een recente plaatsing bij kledingproducent Tricorp in Tilburg. “We hadden een kandidaat voor een IT Team Lead-rol, maar zijn cv werd in eerste instantie afgewezen. Tricorp vond zijn ervaring niet passend. Toch hebben we aangedrongen op een gesprek, omdat we vanuit onze analyse zeker wisten: dit is de juiste persoon. En na dat gesprek werden we meteen gebeld - het was een perfecte match. Inmiddels is het contract getekend.”
One Way Up beperkt zich niet tot de bemiddeling. Ook na plaatsing blijven ze betrokken. “Voor elke manager schrijven we een persoonlijk adviesrapport: wat heeft deze persoon nodig om goed te landen, hoe stuur je aan, waar zitten de kansen? In 2025 red je het niet meer met één leiderschapsstijl. Je moet kunnen schakelen - en ons advies helpt daarbij.”
Focus op IT en software
De keuze om zich te richten op IT en software is bewust. “We hebben een uitstapje naar de techniek gemaakt, maar we misten de affiniteit,” vertelt Ottema. “IT spreekt ons aan: het is dynamisch, er is veel in beweging, en de komst van AI maakt het extra interessant. Tegelijk is er veel schaarste. Bedrijven willen schalen, maar vinden de juiste mensen niet. En dat komt vaak doordat ze op de verkeerde manier zoeken.”
In een markt waarin veel recruiters kampen met een slecht imago, is het volgens Ottema een uitdaging om je als nieuwe speler te profileren. “Het negatieve beeld over recruitment hangt zwaar in de lucht. Kandidaten voelen zich vaak een product, managers voelen zich onder druk gezet. Wij willen laten zien dat het anders kan — en móét.”
Met een groeiende groep klanten zoals Tricorp en diverse softwarebedrijven bouwt One Way Up gestaag aan bekendheid. “Tot nu toe hebben we vooral willen laten zien wat onze aanpak oplevert. De inhoud van onze methode dus. Nu we een aantal concrete businesscases hebben gerealiseerd, is het tijd ook daarover actiever te gaan communiceren. Omdat we zien dat het werkt!”
Recruitment met verbindingen
De missie van One Way Up hangt samen met de merknaam: gericht vooruit, recht omhoog. “Geen snelle matches, geen standaardoplossingen. Maar échte verbindingen. Wij brengen de diepere drijfveren van mensen én organisaties in kaart, zodat duurzame samenwerking ontstaat. Recruitment verdient beter. En wij zijn vastbesloten om dat aan de wereld te laten zien.”