‘Iedereen kan student zijn’
Onderwijs aan TU Eindhoven richt zich vaker op praktijkuitdagingen. Bedrijven, overheden, sociale organisaties en studenten werken samen.
Published on May 8, 2025

© Bart van Overbeeke
Als Head of Partnerships legt Linda contact met nieuwe partners. Ze coördineert alle lopende samenwerkingen en legt de verbinding tussen onze journalistieke redactie en commerciële artikelen. Die linkt legt ze niet alleen voor geschreven artikelen, maar ook voor al onze events.
Een auto bestaat voor ongeveer 15% uit plastic, waarvan maar 3% gerecycled plastic is. In 2030 moet 25% van het gebruikte plastic in een auto gerecycled zijn. Van die 25% gerecyceld plastic, moet weer een kwart ook daadwerkelijk afkomstig zijn uit de automotive industrie. Er is dus nog werk aan de winkel. CirCuClarity, een groep van vier studenten van de TU/e, zet zich in voor het verbeteren van de circulariteit van plastic in de automotive industrie.
De studenten werken aan dit project voor het vak Innovation & Entrepreneurship Processes, dat onderdeel is van challenge-based learning binnen de TU/e. Studenten leren niet alleen via colleges en tentamens, maar doen kennis en vaardigheden op aan de hand van een uitdaging vanuit de praktijk. CirCuClarity is ontstaan vanuit een challenge uitgeschreven door vrachtwagenbouwer DAF en PreZero, expert in afvalmanagement en recycling.
Challenge-based learning speelt een steeds grotere rol binnen de TU/e. “De ingenieurs van de toekomst hebben nieuwe vaardigheden nodig om de huidige maatschappelijke uitdagingen aan te pakken”, stelt Dominique Fürst, programma coördinator artificial intelligence bij TU/e innovation Space. Dit expertisecentrum speelt een belangrijke rol in het vernieuwen van het onderwijs, het uitbreiden van challenge-based learning is daarbij een belangrijk aspect. Naast vakinhoudelijke kennis, zijn vaardigheden als samenwerken, systeemdenken en ondernemen steeds belangrijker. Ook dit vraagt om nieuwe vormen van onderwijs.
Onderwijsinnovatie
De basis van challenge-based learning is dat studenten van verschillende opleidingen samenwerken in een multidisciplinair team aan een uitdaging uit de praktijk. De uitdaging werd voorheen altijd aangeleverd door één bedrijf. Daar komt nu verandering in; er loopt een pilot om naast studenten van verschillende opleidingen ook bedrijven uit verschillende sectoren samen te laten werken binnen één challenge. DAF en PreZero zijn het eerste koppel in deze pilot.
‘Innoveren doe je niet alleen’
“Wij moeten als industrie ook steeds meer gaan samenwerken. Grote uitdagingen zoals de energietransitie en digitalisering kunnen we niet alleen aan, zowel vanuit het kosten- als vanuit het kennisperspectief is het belangrijk om krachten te bundelen”, zegt Kati Brock, programmamanager digital services bij DAF en al zes jaar betrokken bij TU/e innovation Space. Voorheen ging een challenge vaak over één probleem binnen één bedrijf. “Door met meerdere partners te werken binnen een challenge verleggen we de focus, het gaat dan automatisch over het grotere plaatje.”
In de pilot werkt Brock samen met Freddy Pelders, business development manager innovatie bij PreZero. Hij werkt sinds kort samen met TU/e innovation Space en vindt de samenwerking met DAF waardevol. “Innoveren doe je immers niet alleen”, stelt hij. “Bij PreZero geloven we in een samenleving waarin we minder weggooien, meer hergebruiken en samen de grondstoffen van de aarde sparen. Deze challenge past daarom ook goed bij ons. Wij hebben verstand van plastics en weten hoe we afval kunnen recyclen tot nieuwe grondstoffen. Samen met de kennis van DAF én de nieuwe inzichten van de studenten, kijk ik uit naar de oplossingen voor deze challenge aan het eind van de rit.”
Van elkaar leren
De studenten zorgen niet direct voor concrete oplossingen, maar ze inspireren en geven de bedrijven een andere denkrichting om op voort te borduren, vertelt Pelders over zijn eerste ervaring met challenge-based learning binnen TU/e Innovation Space. Brock deelt die ervaring: “Studenten bieden een ander perspectief op zaken. Waar wij bijvoorbeeld vaak meteen commercieel denken, kijken zij meer naar het grotere plaatje. Dat zorgt ervoor dat wij ook op een andere manier naar zaken kijken. Wij kunnen de studenten weer op weg helpen met ons netwerk en achtergrondkennis over de markt.” Pelders voegt toe: “Het is leuk om op die manier van elkaar te leren.”
Brock ziet dat de studenten door deze manier van onderwijs andere vaardigheden leren. “Tentamens zijn leuk, maar onze toekomstige medewerkers hebben meer nodig dan alleen kennis. Soft skills zoals samenwerken, pitchen en verkopen, worden steeds belangrijker.” Ze benadrukt dat DAF de bijdrage aan challenge-based learning niet ziet als recruitment, maar vooral als manier om bij te dragen aan de maatschappij. “Het gaat om de medewerkers van de toekomst, voor ons en voor andere organisaties.”
De hele keten betrekken
Pelders vindt het belangrijk dat in de toekomst meer partijen onderdeel worden van een challenge binnen TU/e innovation Space. Daar is Brock het mee eens: “Het zou mooi zijn als we de hele keten kunnen opnemen in een challenge. In ons geval zou dat bijvoorbeeld betekenen dat we ook samen gaan werken met een producent van grondstoffen - helemaal aan het begin van de keten - of een chauffeur, de eindgebruiker aan het einde van de keten”, legt ze uit. Zo kunnen de studenten bijvoorbeeld ophalen wat eindgebruikers belangrijk vinden en waartoe zij bereid zijn als het gaat om het doen van concessies of het betalen van hogere kosten.
De universiteit van de toekomst
Het uitbreiden van het challenge-based learning is onderdeel van een groter project binnen TU/e innovation Space, Learning in the Innovation Hub. Dit is onderdeel van het programma University of the Future, waarin de universiteit een lange termijnvisie ontwikkelt voor het onderwijs van de toekomst. Het uitgebreidere challenge-based learning is een stap in de richting van open interdisciplinaire thematische communities, een vorm van onderwijs die terugkomt in de visie voor de toekomst.
Zo’n community brengt studenten in verschillende lagen (van bachelor tot PhD), onderzoekers, bedrijven, beleidsmakers en andere betrokkenen rond een bepaald thema bij elkaar om te werken aan maatschappelijke vraagstukken. De thema’s zijn bijvoorbeeld de circulaire economie of de gezondheidszorg. Dominique Fürst van TU/e innovation Space: “In de huidige vorm van challenge-based learning hebben we te maken met de rol van student en van expert. In de toekomst willen we dat iedereen samen kan leren, ongeacht je achtergrond.”
Samen leren en groeien
Samenwerken aan challenges draagt ook bij aan het principe van leven lang ontwikkelen, waarbij professionals zich kunnen laten om- of bijscholen. De nieuwe maatschappelijke uitdagingen zorgen er in sommige vakgebieden voor dat er nieuwe of andere kennis nodig is. “In die zin kan iedereen student zijn”, besluit Fürst.
Gesponsord
Dit artikel is gemaakt in een samenwerking tussen TU/e en onze redactie. IO+ is een onafhankelijk journalistiek platform dat zijn partners zorgvuldig uitkiest en uitsluitend samenwerkt met bedrijven en instellingen die achter onze missie staan: het verhaal van innovatie verspreiden. Op die manier kunnen wij onze lezers waardevolle verhalen aanbieden die volgens journalistieke richtlijnen tot stand zijn gekomen.
Wil je meer weten over hoe IO+ samenwerkt met andere bedrijven? Klik hier