IO+ week: 3D Medical event en ondernemen in NL
Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.
Published on December 15, 2024
Als hoofdredacteur is Aafke eindverantwoordelijk voor de inhoud van ons platform, maar kruipt ook zelf graag in de pen. Ook neemt ze de inhoudelijke van onze events voor haar rekening. Vindt niets leuker dan ingewikkelde dingen op een toegankelijke manier uitleggen en vertelt graag het verhaal van de mensen achter de technologie.
De kerstvakantie staat voor de deur. Maar wij zijn ook heel druk bezig met wat daarna komt. Op 28 januari organiseren we het 3D Medical event. Voor Jakajima de 12e keer, voor ons de eerste keer. We gaan ons uiterste best doen om er een inspirerende dag vol innovatie van te maken. Aan onze line-up van sprekers kan het in ieder geval niet liggen. We zetten alvast twee van hen in de spotlight. Wil je erbij zijn? Hier vind je meer informatie en hier kun je je registreren.
1. Bas Overvelde - De toekomst van robotica: flexibel, zacht, natuurlijk
Wanneer je aan robots denkt, stel je je waarschijnlijk metalen, mechanische systemen voor die via een centraal punt worden aangestuurd. Hoewel veel robots vandaag de dag inderdaad aan dit beeld voldoen, openen zachte robotica nieuwe deuren. Met flexibele materialen kunnen systemen natuurlijker en verfijnder bewegen: ideaal voor toepassingen in de medische sector. Dat is precies waar Bas Overvelde zich op richt met zijn onderzoek. Hij is wetenschappelijk groepsleider van de Soft Robotic Matter Group van AMOLF, en universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Eindhoven.
2. Laura De Laporte ontwikkelt georiënteerde hydrogels voor ruggenmergherstel
Een passie voor geneeskunde, goed in wis- en natuurkunde, en niet zo goed in dingen onthouden. Laura De Laporte besloot Engineering te studeren aan de Universiteit Gent. Inmiddels is ze een van Europa's meest gerenommeerde experts op het gebied van biofabricage, een gebied dat zich richt op het creëren van biologische weefsels en organen met behulp van technieken zoals 3D-printen.
Ondernemen in Nederland wordt steeds moeilijker
De waardering voor het Nederlandse ondernemingsklimaat neemt af. Dat bleek afgelopen week uit cijfers van de Monitor Ondernemingsklimaat 2024 van het Ministerie van Economische Zaken. Bedrijven geven het Nederlandse ondernemingsklimaat gemiddeld een 6,0. In de World Competitiveness Ranking (IMD) zakt Nederland in 2024 van de 5e naar de 9e plaats: de grootste daling binnen de top 10. Ook kunnen Nederlandse en Europese techbedrijven niet concurreren met de VS als het gaat om salarissen.
Collega Merien schreef er een opiniestuk over. De kop: ‘Het komt niet meer goed met ondernemen in Europa.’ Gelukkig is er een mits. Wanneer we als ecosysteem bereid zijn om pijn te lijden en afscheid te nemen van oude idealen en prioriteiten, kan het nog goedkomen. Die boodschap is voor ons, als platform dat schrijft over innovatie en technologie, nogal een neerslachtige. Tegelijkertijd is ‘'ie ook belangrijk.
Verduurzaming van Tata Steel: doolhof van problemen
Tata Steel zou daarvan zomaar eens een voorbeeld kunnen zijn. De staalfabrikant staat op het punt om van kolen over te stappen naar waterstof in hun hoogovenprocessen. Maar, achter deze ambitie schuilt een doolhof van problemen die deze droom in rook kunnen doen opgaan. De staalmarkt is verzadigd, energie in Nederland is duurder dan ooit, en groene waterstof is vrijwel onbereikbaar. Je leest er alles over in deze analyse die Elcke maakte.
Gelukkig is er ook heel veel hoopvol nieuws. Kijk maar:
- Nationaal Groeifonds investeert €1,4 miljoen in Twentse biotech projecten
- Google's Willow-chip: een kwantumsprong in computergebruik?
- Must read van de week: Deze ondernemers zijn vastberaden Brainport op de kaart zetten als biomaterial regio: 'We kunnen hier meer dan alleen chips maken'
- De wurggreep van Big Tech doorbreken: waarom er een einde moet komen aan mediamonopolies - en hoe we dat zonder kosten kunnen oplossen
- Plasticrecycler Ioniqa maakt doorstart in een uitdagende markt
- Deze ondernemer maakt alternatief voor dieselgeneratoren: 'Hoe kan ik in de bouw werken zonder de sector duurzamer te maken?'
- Nieuwe vetzuren uit aardappelresten, in Groningen gaat het gebeuren
- Dementie eerder opsporen met Cogniclear VR
- Kun je een recept patenteren? Ja, nee en misschien
Fijne week!
Aafke Eppinga, hoofdredacteur IO+