Logo

Deze ondernemer maakt alternatief voor dieselgeneratoren: 'Hoe kan ik in de bouw werken zonder de sector duurzamer te maken?'

Dieselgeneratoren zijn nog steeds de belangrijkste energiebron voor bouwplaatsen. Teun van 't Veer richtte Renset op om een duurzamer alternatief te bieden.

Published on December 12, 2024

Teun van ‘t Veer

Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en is sinds 3 jaar redacteur bij IO+. Als GREEN+ expert houdt hij alle ontwikkelingen rondom de energietransitie nauwlettend in de gaten. Hij gaat graag op reportages en verrijkt zijn verhalen vaak met grafieken. Hij heeft meerdere series onder zijn hoede: Green Transition Drivers, Road to 2050, Achter de Cijfers.

“Toen ik bij Kier Group werkte - een van de grootste bouwbedrijven in het Verenigd Koninkrijk, red. - vroeg ik mezelf af: 'Kan ik in de bouwsector werken zonder iets te doen om de sector koolstofvrij te maken?' Gezien mijn band met deze sector voelde ik de noodzaak om actie te ondernemen om de sector te veranderen,” herinnert Teun van 't Veer zich. Deze vraag bracht hem ertoe Renset op te richten, een bedrijf dat draagbare, modulaire energiecentrales ontwikkelt als een schoner, duurzamer alternatief voor dieselgeneratoren op bouwplaatsen.

De batterijmodules - elk met een capaciteit van 1,25 kW passend in een unit die er 4 kan herbergen - kunnen snel worden uitgeworpen zonder de belasting te onderbreken.De eenheid levert energie voor elk handapparaat, zoals breekhamers, grote zagen en een kleine vorkheftruck. Via de smartphone kunnen gebruikers het systeem beheren, de moduleschakelaars optimaliseren en het energieverbruik bijhouden.

The Green Transition Drivers

Het verminderen van emissies, het optimaliseren van het gebruik van hulpbronnen en het invoeren van groene energie zijn enkele van de praktijken die we moeten toepassen om over te stappen op een groenere economie. Maar wie zit er achter de groene transitie? In onze serie Green Transition Drivers zetten we ondernemers en vernieuwers op een rij die zich inzetten om onze economie groener te maken.

View The Green Transition Drivers Series

Van 't Veer komt uit een bouwfamilie. Met een bachelor in industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft en een Master of Business Administration aan de Queen Mary University of London op zak, ging hij zelf aan de slag in de sector. Wat de oprichter ook van zijn familie heeft meegekregen, is de ondernemersgeest. Zijn vader, moeder en zus hebben allemaal hun eigen onderneming. Een paar maanden geleden voegde zijn broer Stijn van 't Veer zich bij Renset als medeoprichter en cto. Hij brengt een technische achtergrond mee die hij opdeed bij Philips en KPN.

Twee jaar geleden besloot Van 't Veer dat het tijd was om al zijn energie in het project te steken, verhuisde terug naar Nederland en richtte Renset op. Drie jaar later is het team uitgebreid, heeft de onderneming een plek gevonden bij startup incubator YES!Delft en is de productie van start gegaan.

Uitdagingen bij het vervangen van generatoren

Hoewel de oprichter kennis en een netwerk heeft in de bouwsector, was het creëren van een product vanuit het niets “veel moeilijker” dan hij zich ooit had kunnen voorstellen. Hij bezocht veel bouwterreinen en kende de realiteit - het wijdverbreide gebruik van generatoren voor stroom op locatie. Tegelijkertijd was Van 't Veer zich er, gezien de dreigende klimaatdoelstellingen, van bewust dat die vervuilende stroomaggregaten vervangen moesten worden door schonere.

Deze generatoren zijn de manier bij uitstek om energie te brengen naar bouwplaatsen waar geen stroomaansluiting is. Voor elke geproduceerde megawatt produceert de gemiddelde generator 0,79 ton CO2 - een metrische ton is qua grootte gelijk aan een middelgrote bestelwagen. De bouwsector is verantwoordelijk voor 37% van de wereldwijde uitstoot en door zijn dynamiek is deze sector vaak resistent tegen verandering.

“De sleutel is het hebben van een goed product en een commercieel voorstel. Aannemers hebben lage marges, waardoor ze niet geneigd zijn om te investeren. Bovendien is onze batterij een vervanging voor een gevestigd product. Aanvankelijk hadden we een zware doos, die drie keer zoveel kostte als een generator. Veel aannemers waren er blij mee, maar konden het niet betalen.”

solar-8499901_1280.jpg

€6,5 miljoen euro voor circulaire energie-innovatie in gebouwde omgeving

TKI Urban Energy gaat dit jaar miljoenen investeren in achttien projecten die energie-innovaties in de gebouwde omgeving moeten stimuleren.

Draagbare stroom perfectioneren - een voortdurende iteratie

“Het eerste prototype was niet meer dan een houten kistje met een paar batterijen en een omvormer,” vertelt Van 't Veer. Na dat eerste concept kwamen er nog drie, die het resultaat waren van meer proeven in het veld. Naast het uitvoeren van pilots op bouwplaatsen werd de draagbare batterij getest in verschillende omgevingen, zoals het muziekfestival Mysteryland.

Het Delftse team gebruikte alle feedback om het product te verbeteren. “In Nederland en het Verenigd Koninkrijk - waar alle pilots zijn uitgevoerd - regent het veel, wat betekent dat modules ook bij regen moeten worden vervangen om de batterij zo bruikbaar mogelijk te maken. In eerste instantie dachten we niet aan deze functie. Maar toen we er tijdens een pilot achter kwamen, zijn we teruggegaan naar ons lab en hebben we ons product opnieuw ontworpen om het mogelijk te maken,” zegt de ceo, die benadrukt dat we voortdurend leren om het beste product te maken.

Hoewel de zware houten kist waarmee hij begon niet perfect was, gelooft Van 't Veer dat het het bedrijf veel heeft geholpen. “Een van de sleutels tot ons succes is dat we naar bouwplaatsen zijn gegaan om het te laten zien, om feedback te krijgen van arbeiders.” Nu de productie in volle gang is, heeft de startup een overeenkomst bereikt met een Britse distributeur om de eerste eenheden te verkopen.

Renset

Van 't Veer and part of Renset's team - © Renset


Flexibele energiesystemen

Ondertussen denkt de in Delft gevestigde startup na over nieuwe manieren om het aanbod te verbeteren. Het eigen vermogensbeheerplatform van het bedrijf dat bij de Renset wordt geleverd, biedt module-eigenaars zeker meer flexibiliteit, maar er kan nog meer worden gedaan. Aangezien de accumodules de kern vormen, kunnen hervulstations worden gecreëerd om onderweg te wisselen en het gebruik ervan open te stellen voor meer toepassingen.

Het implementeren van een dergelijke visie zou de weg vrijmaken voor een battery-as-a-service systeem, waardoor de eigendomskosten dalen en het gebruik toeneemt. De batterijen zouden ook de druk op het elektriciteitsnet kunnen verlichten.

Opwinding als brandstof voor vooruitgang

Het bezoeken van bouwplaatsen om met arbeiders te praten blijft Van 't Veers favoriete onderdeel van zijn werk. “Als je een goed stuk gereedschap kunt laten zien, vinden ze dat geweldig. En het is altijd leuk om te zien dat ze ervan genieten, maar misschien ben ik gewoon ingenieur.”

Deze opwinding is een uitstekende brandstof om vooruitgang te boeken in de onderneming. Het grootste deel van de decarbonisatie van de maatschappij - en de bouwsector - moet nog gebeuren en iedereen moet daaraan bijdragen, vindt Van 't Veer. “Met Renset heb ik de juiste balans gevonden tussen vasthouden aan een industrie die in veel opzichten dicht bij me staat en iets anders doen. Het is geweldig om te zien dat ons product eindelijk wordt geïmplementeerd. Elke generator die we vervangen door een batterij is misschien een kleine sprong voorwaarts voor de industrie, maar het is nog steeds een goede stap voorwaarts.”