Waardering Nederlandse ondernemingsklimaat neemt af
De waardering voor het Nederlandse ondernemingsklimaat neemt af, zo blijkt uit de Monitor Ondernemingsklimaat 2024 van het Ministerie van Economische Zaken.
Published on December 10, 2024
Het Nederlandse ondernemingsklimaat wordt door bedrijven nog net als voldoende beoordeeld. Desondanks weet Nederland zich te handhaven in de internationale top op het gebied van innovatiekracht. Dat blijkt uit de Monitor Ondernemingsklimaat 2024, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ). We zetten enkele aandachtspunten op een rij op het gebied van innovatie en duurzaamheid.
Nederlandse ondernemingsklimaat: een 6,0
Bedrijven geven het Nederlandse ondernemingsklimaat gemiddeld een 6,0. Het land staat consistent in de mondiale top 10 van landen met de hoogste concurrentiekracht en innovatie. Toch is sinds 2017/2018 een neerwaartse lijn zichtbaar, die ook dit jaar doorzet. Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat die waardering daalt. In de World Competitiveness Ranking (IMD) zakt Nederland in 2024 van de 5e naar de 9e plaats, wat de grootste daling binnen de top 10 is. De grootste dalingen zijn te zien in de waardering voor de energie-infrastructuur, de beschikbaarheid van talent, het belastingklimaat en de ondersteunende wetgeving.
Netcongestie een probleem
Netcongestie wordt aangegeven als een groot probleem voor bedrijven in Nederland. In veel regio's staan bedrijven in de rij om een aansluiting op het elektriciteitsnet te krijgen, wat essentieel is voor zowel het gebruik van (duurzame) elektriciteit als het terugleveren van opgewekte stroom. Momenteel wachten bijna 11.000 partijen op een nieuwe of zwaardere aansluiting, terwijl meer dan 8.000 partijen stroom willen terugleveren. De vraag naar afnamecapaciteit is met 6,1 MW groter dan de vraag voor teruglevering, die op 4,0 MW ligt. Hoewel netcongestie een regionaal probleem is, is er bijna overal in Nederland een tekort aan capaciteit, behalve in delen van Zuid-Holland en Noordoost-Nederland.
Positief: digitale connectiviteit sterk verbeterd
De digitale connectiviteit in Nederland komt wel goed uit de verf. Het netwerk van zakelijke glasvezelverbindingen is de afgelopen tien jaar sterk gegroeid. Volgens de Telecommonitor van de ACM (2024) steeg het aantal zakelijke glasvezelaansluitingen via het vaste netwerk van bijna 62.000 eind 2012 naar bijna 118.000 begin 2024, een groei van 91%. Ook het aandeel bedrijven met internetsnelheden van minimaal 100 Mb/s nam fors toe: voor grote bedrijven van 22% in 2011 naar 87% in 2023, en voor het mkb van 6% naar 69% in dezelfde periode.
Snelle en betrouwbare digitale connectiviteit is essentieel voor een sterke digitale infrastructuur. Het bevordert de adoptie van innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie, Internet of Things en big data-analyse, en stimuleert digitale transformatie binnen bedrijven.
Goede fiscale regelingen innovatie
Bedrijven zijn over het algemeen ook positief over fiscale regelingen die innovatie en verduurzaming stimuleren. Vooral de innovatieregelingen worden goed gewaardeerd: 40% van de bedrijven vindt ze enigszins tot zeer aantrekkelijk, terwijl 27% ze enigszins tot zeer onaantrekkelijk vindt. Bij verduurzamingsregelingen is de verdeling 35% positief tegenover 31% negatief. De rest heeft een neutrale houding of geen mening.
‘Nederland moet af van het Calimerocomplex rond verduurzamen’
Hoe zorgen we voor koelte tijdens hittegolven en hoe houden we droge voeten bij hevige regenval? Klimaatadaptatie moet steden weerbaarder maken voor extreme weersomstandigheden. Maar er is meer nodig.