Logo

Plasticrecycler Ioniqa maakt doorstart in een uitdagende markt

In oktober kondigde het bedrijf haar faillissement aan, gister bleek het alsnog een doorstart te kunnen maken: Ioniqa gaat in afgeslankte vorm verder.

Published on December 11, 2024

Ioniqa

Als hoofdredacteur is Aafke eindverantwoordelijk voor de inhoud van ons platform, maar kruipt ook zelf graag in de pen. Ook neemt ze de inhoudelijke van onze events voor haar rekening. Vindt niets leuker dan ingewikkelde dingen op een toegankelijke manier uitleggen en vertelt graag het verhaal van de mensen achter de technologie.

In een economisch uitdagende tijd voor plasticrecycling heeft Ioniqa, een Nederlands 'nationaal icoon', een doorstart gemaakt. Hoewel het bedrijf in afgeslankte vorm doorgaat, behoudt het zijn innovatieve technologie voor het chemisch recyclen van PET-plastics. Deze technologie breekt vervuild of gekleurd PET af tot zuivere bouwstenen, waardoor er in theorie geen nieuwe aardolie nodig is. Ioniqa verkoopt nu licenties aan bedrijven met de middelen om deze technologie op grotere schaal in te zetten. In 2019 werd het bedrijf nog geprezen als 'Nationaal Icoon' en ontving het investeringen van onder andere Coca-Cola. Ondanks de recente tegenslagen in de industrie, zet Ioniqa in op een duurzame toekomst voor plastic.

Strategische koerswijziging

In oktober schreven we nog over het faillisement van Ioniqa. Het bedrijf kreeg te maken met goedkope concurrentie van nieuw plastic uit olie, een onderontwikkelde aanvoer van oude PET-flessen en een gebrek aan wettelijke recyclingstandaarden. Hierdoor bleek grootschalig gebruik van hun technologie economisch onhaalbaar. In 2023 boekte het bedrijf een verlies van €39 miljoen en verwachtte het pas in 2025 serieuze omzet te maken. Uiteindelijk leidde dit tot het faillissement van Ioniqa, evenals van haar zusterbedrijven Polyester Now bv en Circulair Pet Plastic Upcycling bv.

De aangekondigde doorstart betekent een significante verandering in de bedrijfsvoering. Het laboratorium in Eindhoven blijft behouden, maar de fabriek in Geleen wordt afgestoten. Ongeveer de helft van het personeel moet vertrekken in deze herstructurering. Oprichter Tonnis Hooghoudt benadrukt dat deze stap noodzakelijk is om de unieke kennis en expertise van het bedrijf te behouden. "We zijn ons terdege bewust van de huidige tegenwind in de Europese plastic recyclingmarkt. We houden vast aan onze visie dat geavanceerde kunststofrecycling groot zal worden, mede met het oog op de ambitieuze EU-doelstellingen vanaf 2030." De focus verschuift van productie naar technologie-ontwikkeling en licentieverstrekking, waarbij grote fossiele PET-producenten de technologie kunnen implementeren om gerecycled PET te mengen met fossiel materiaal.

plastic

Na klimaattop, nu ook grote verdeeldheid bij VN-top rond plastic

De VN-top heeft als doel een wereldwijd plasticverdrag tot stand te brengen.

Marktuitdagingen in 2024

Het afgelopen jaar was bijzonder zwaar voor de Europese plasticrecyclingindustrie. Een combinatie van tegenvallende vraag en intense concurrentie uit Azië en de Verenigde Staten zette de sector onder druk. Deze marktsituatie leidde tot het faillissement van vijf Nederlandse plasticrecyclers, waaronder Ioniqa in oktober 2024. De situatie illustreert een breder probleem: de Europese recyclingambities worden bedreigd door economische realiteiten.

Technologische innovatie als redding

De unieke technologie van Ioniqa, ontwikkeld vanuit de Technische Universiteit Eindhoven, blijft de kern van het bedrijf. Het proces maakt het mogelijk om gekleurd en vervuild PET chemisch te recyclen tot pure grondstoffen. Deze innovatie is cruciaal voor de circulaire economie, omdat het de afhankelijkheid van nieuwe aardolie voor PET-productie kan elimineren. Het bedrijf meldt dat er al interesse is van verschillende marktpartijen voor de licenties. Deze belangstelling bevestigt de waarde van de technologie, ondanks de huidige marktomstandigheden.

infographic.jpg

Duurzame chemicaliën uit gebruikt plastic: volgens BioBTX bestaat er geen afval

Het Groningse BioBTX haalde onlangs €80 miljoen op. IO sprak met het bedrijf.