IO+ week: het kan wél
Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.
Published on December 1, 2024
Jelle Prins op de IO+ launch. Foto: Bram van Dal
Als hoofdredacteur is Aafke eindverantwoordelijk voor de inhoud van ons platform, maar kruipt ook zelf graag in de pen. Ook neemt ze de inhoudelijke van onze events voor haar rekening. Vindt niets leuker dan ingewikkelde dingen op een toegankelijke manier uitleggen en vertelt graag het verhaal van de mensen achter de technologie.
Het talent, het kapitaal en de ambitie van het Europese tech-ecosysteem floreren, maar de vertraging in investeringen en een brede financieringskloof bedreigen de groei. Voor de nieuwste aflevering van Achter de Cijfers, dook collega Mauro in investeringen in het EU tech ecosysteem. Dat doet hij aan de hand van Atomico’s State of European Tech Report 2024. De belangrijkste conclusie? Er wordt te weinig geïnvesteerd in vergelijking met de Verenigde Staten. Je leest het artikel hier:
Het Europese tech-ecosysteem bloeit, maar de financieringskloof is een pijnpunt
Atomico's State of European Tech Report 2024 toont de groei van het Europese tech ecosysteem in de afgelopen tien jaar en de grenzen ervan. Mauro duikt in het rapport voor deze nieuwe aflevering van Achter de Cijfers.
Een nogal succesvolle sprong in het diepe
Twee weken geleden was Jelle Prins, een van de oprichters van Cradle en de eerste werknemer van Uber, te gast op onze launch. Het was een open en kwetsbaar gesprek over jezelf opnieuw uitvinden. Hij vertelde dat hij heeft moeten leren welke taken bij hem passen - en welke niet. Dat het goed is om af en toe een sprong in het diepe te maken, al heb je geen idee hoe je eruit komt.
Cradle maakt software om aanpassingen in eiwitten te bedenken. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) kan worden gezocht naar bijvoorbeeld betere antilichamen voor geneesmiddelen, of naar een enzym dat petflessen makkelijker afbreekt. De software van het bedrijf moet toegankelijk worden voor miljoenen wetenschappers wereldwijd. Prins: “Met Cradle kan ik veel meer impact maken dan bij Uber.”
Goed, de sprong lijkt voor Prins goed uit te pakken. Deze week maakte Cradle bekend dat ze $73 miljoen ophaalden in een serie B investeringsronde. Een ongewoon hoog bedrag voor een Nederlandse tech startup. Hiermee laat de Delfts/Zwitserse biotech startup zien: het kan wél. Hieronder lees je het interview dat ik eerder dit jaar met Jelle had:
Jelle Prins, Cradle oprichter: ‘Ik dacht: beter dan bij Uber gaat het niet worden, mijn hoogtepunt is geweest’
Hij was de eerste werknemer van Uber, ontwikkelde de Coronamelder-app en richtte miljoenen startup Cradle op. Wij spraken Prins op TNW over Fingerspitzengefühl, fuck-ups en ondernemen in Europa.
Veelbelovende generatie
Het werd deze week ook maar weer eens duidelijk hoe veelbelovend de nieuwe generatie innovatoren, wetenschappers en toekomstdenkers is. Zo ontwikkelde het Wageningse studententeam iGEM een nieuw hulpmiddel voor het diagnosticeren van MS. Collega Linda interviewde de huidige teammanager (Marieke Koerhuis) en de teammanager van 2011. Het resultaat: een heel mooi gesprek over de intrinsieke drijfveer en de veranderingen in het afgelopen decennium.
En studenten in Delft lanceren in 2026 een missie waarbij schoolkinderen van over de hele wereld direct in contact kunnen komen met een satelliet in de ruimte. Het Da Vinci Satellite-team van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft een prestigieus contract binnengehaald bij de European Space Agency (ESA).
- Wageningse studenten ontwikkelen nieuwe hulpmiddel voor diagnosticeren MS: 'Een studententeam kan grenzen verleggen'
- Delftse studenten lanceren interactieve ruimtevaartmissie met ESA
Bart zei het vorige week ook al, maar mocht je dingen tegenkomen op de website die je niet bevallen (of juist wel, horen we ook graag), stuur dan even een mailtje!
Hier is wat ons nog meer opviel:
- Road to 2050: De oplaadbare toekomst: waarom het recyclen van batterijen de sleutel is tot een circulaire economie
- Rapport netcongestie: 'NL zit in gigantische energiecrisis, maar oplossingen liggen voor het oprapen'
- Hexagon en Red Bull Racing delen een behoefte aan snelheid en precisie op nanoschaal
- Elcke’s hield haar uitstoot een week bij: Mijn CO₂-dagboek: een vervuilende reis naar Zweden als wake-up call
- 500 auto's van Renault gaan helpen om het Utrechtse elektriciteitsnet te stabiliseren
- Data: de sleutel tot het herkennen en voorkomen van hybride aanvallen
- Uitstel klimaatactie leidt tot vierdubbele rekening voor volgende generaties
- Kabinet versterkt fotonicatechnologie in Nederland met steun PhotonDelta
Fijne week!
Aafke Eppinga, hoofdredacteur IO+