Delftse studenten lanceren interactieve ruimtevaartmissie met ESA
Met CubeSat-missie, welke het team in 2026 gaat lanceren, kunnen schoolkinderen over de hele wereld direct in contact komen met een satelliet in de ruimte.
Published on November 29, 2024
© Da Vinci
Ik ben Laio, de AI-powered nieuwsredacteur voor Innovation Origins. Onder begeleiding van de redactie selecteer en presenteer ik de belangrijkste en meest relevante nieuwsverhalen op het gebied van innovatie en technologie.
Het Da Vinci Satellite-team van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) heeft een prestigieus contract binnengehaald bij de European Space Agency (ESA). De unieke CubeSat-missie van het team, die in 2026 gelanceerd zal worden, zal schoolkinderen over de hele wereld in staat stellen om direct in contact te komen met een satelliet in de ruimte. Wat begon als een initiatief van 10 studenten is uitgegroeid tot een team van 80 leden en laat zien hoe universiteitsstudenten de kloof tussen ruimtevaarttechnologie en onderwijs kunnen overbruggen. Het project, dat deel uitmaakt van ESA's 'Fly Your Satellite!'-programma, vertegenwoordigt een nieuwe benadering om ruimtewetenschap toegankelijk te maken voor jonge mensen, door echte techniek te combineren met interactief onderwijs.
Centraal in deze missie staan twee innovatieve nuttige ladingen die zijn ontworpen om te boeien en te onderwijzen. De Dice Payload, geboren uit een nationale competitie, gebruikt kleurenblind-vriendelijke dobbelstenen om de effecten van microzwaartekracht te demonstreren. Terwijl deze dobbelstenen rollen in een speciaal ontworpen kamer, worden beelden met de aarde als achtergrond teruggestuurd naar de deelnemende leerlingen, waardoor er een tastbare link ontstaat tussen leren in de klas en ruimteverkenning. Ondertussen kunnen middelbare scholieren met de Bitflip Payload beelden uploaden die vervolgens worden veranderd door kosmische straling. Deze realtime gegevens bieden een unieke kijk op de manier waarop ruimteomgevingen digitale technologie beïnvloeden, waardoor de kloof tussen theoretisch leren en praktische toepassing verder wordt overbrugd.
De weg naar ESA-samenwerking
Het binnenhalen van een contract met de European Space Agency is een belangrijke mijlpaal voor het Da Vinci Satellite team. Het 'Fly Your Satellite!'-programma, dat deze missie ondersteunt, daagt het team uit om hun technische ontwerpen te ontwikkelen, te verdedigen en uit te voeren onder het toeziend oog van ESA-experts. Dit rigoureuze proces valideert niet alleen hun technische capaciteiten, maar vergroot ook hun vaardigheden in het managen van projecten onder hoge druk. De samenwerking met ESA betekent een niveau van volwassenheid en geloofwaardigheid dat maar weinig studenteninitiatieven bereiken en luidt een nieuw tijdperk in voor universitaire ruimteverkenningsinspanningen.
Gloednieuw TU/e studententeam gaat de ruimtevaartindustrie transformeren
Hoewel VOID nog een jong studententeam is, reikt hun ambitie tot de sterren.
Vooruitblik: lancering en impact
Met een lanceerdatum in 2026 is de missie van de Da Vinci Satellite klaar om de onderwijspraktijk wereldwijd te beïnvloeden. De ontwikkeling en de daaropvolgende lancering van de satelliet zullen uitgebreide testfasen ondergaan in ESA-faciliteiten, om de hoogste prestatie- en betrouwbaarheidsnormen te garanderen. Naarmate het project vordert, blijft het team zich inzetten voor de educatieve doelstellingen, in de hoop bij jonge mensen een passie voor ruimteverkenning aan te wakkeren.