Uitstel klimaatactie leidt tot vierdubbele rekening voor volgende generaties
Uitstel van klimaatmaatregelen heeft een hoge prijs. Hoe langer we wachten, hoe meer de kosten stijgen. Dat bewijzen wetenschappers deze week.
Published on November 27, 2024
De Noordpool. Image: Pixabay
Kantelpunten in het klimaatsysteem werken als dominostenen. Zodra één punt wordt overschreden, volgt een kettingreactie van onomkeerbare gevolgen: versnelde opwarming van oceanen, stijgende zeespiegels, extremer weer en zelfs het stilvallen van de warme golfstroom (AMOC) zijn reële risico’s.
Een onderbelicht gevolg van het overschrijden van deze kantelpunten is de explosieve toename van de kosten om de schade te herstellen. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Climate and Atmospheric Science, laat zien dat de financiële impact na zo’n omslagpunt veel hoger ligt dan wanneer er eerder was ingegrepen. Dit is de eerste studie die deze kosten concreet in cijfers weergeeft.
Kleine verschuivingen, enorme gevolgen
Voorbeelden van kantelpunten zijn het smelten van poolijs en het afsterven van koraalriffen. Zodra deze drempels worden overschreden, volgen drastische veranderingen: kuststeden verdwijnen onder water en biodiversiteit wordt onherstelbaar aangetast. De Verenigde Naties definiëren kantelpunten als “kritieke drempels in een systeem die leiden tot ingrijpende, blijvende veranderingen.” Hoewel de ecologische gevolgen van deze kantelpunten goed gedocumenteerd zijn, is er verrassend weinig bekend over de financiële inspanning die nodig is om deze crises te beheersen of om ze te voorkomen.
Hoeveel kost het bijvoorbeeld om het smelten van poolijs te stoppen voordat het te laat is? En wat is de financiële last voor onze kinderen als we niets doen?
'Waarom niet nu beginnen met het oplossen van de klimaatverandering?'
Tarnoc ontwikkelt de natuurlijke vervanger voor conventionele gasketels. In de tweede aflevering van de serie Green Transition Drivers sprak IO met Tijmen de Jong, cto van het bedrijf.
Wiskundige logica biedt nieuwe inzichten
Elk kantelpunt heeft unieke eigenschappen, maar ze volgen allemaal dezelfde wiskundige logica. Hierdoor kunnen onderzoekers met behulp van modellen beter voorspellen hoe deze omslagpunten zich gedragen en wanneer waarschuwingssignalen zichtbaar worden.
Een opmerkelijke ontdekking uit het onderzoek is het zogenaamde ‘overshoot’-venster. Direct na het overschrijden van een kantelpunt stijgen de kosten voor herstel niet meteen exponentieel, maar nemen ze aanvankelijk lineair toe. Dit komt doordat sommige processen, zoals oceaanopwarming, relatief langzaam verlopen. Dit biedt tijdelijk enige ademruimte, maar zodra dit venster sluit, stijgen de kosten veel sneller. Hoe langer het venster, hoe hoger de uiteindelijke prijs.
De weg terug is langer dan de weg ernaartoe
Veel effecten van klimaatverandering zijn onomkeerbaar. Planten- en diersoorten die uitsterven, komen niet terug. Zelfs als we na het overschrijden van een kantelpunt drastisch ingrijpen, kan het herstel veel meer inspanning vergen dan de oorspronkelijke schade. Kooloth waarschuwt: “Als we doorgaan met onze huidige uitstoot en al het poolijs tegen 2100 verdwijnt, zal een terugkeer naar de uitstootniveaus van 2024 waarschijnlijk niet voldoende zijn. We zouden mogelijk moeten teruggaan naar pre-industriële niveaus.”