Logo

De week van IO+: witte eieren voor de paasbrunch

Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.

Published on April 20, 2025

easter

Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.

Het weekend van dagenlang alleen maar ontbijten is begonnen! Reden te meer om onze nieuwsbrief bij een van je Paasontbijtjes te consumeren. Mocht je nog wat inspiratie willen voor een gezonde én milieuvriendelijke paasbrunch? Say no more! Elcke zocht voor je uit hoe je dat het beste kunt aanpakken. Zo zijn witte eieren beter voor het milieu dan bruine, en zachte kazen beter dan harder.

Een nog beter alternatief: het veganistische ei van EGGcellent. Dit innovatieproject haalde afgelopen week €1 miljoen op. In dit project bundelen Vivici, Proeon en Applikon hun krachten met Planet B.io. Samen richten zij zich op de ontwikkeling van een duurzaam, veganistisch alternatief voor kippenei, met een specifieke focus op toepassingen in de bakindustrie.

Het was trouwens sowieso een goede week voor biotech in Nederland. Het kabinet ondertekende deze week een kabinetsvisie waarin staat dat Nederland in 2040 tot de mondiale kopgroep moet behoren. Alleen al via projecten in het Nationaal Groeifonds (NGF) investeert het kabinet de komende jaren bijna € 1,3 miljard extra in biotechnologie.

Het effect van Trumps beleid: hoe zit dat?

Het economische beleid van Trump veroorzaakt grote onzekerheid voor de wereldeconomie. Na een pauze van 90 dagen voor heffingen op verschillende landen, waaronder landen die deel uitmaken van de EU, escaleerde de VS hun actie tegen China door een importheffing van 145% op Chinese goederen aan te kondigen. Beijing reageerde met een heffing van 125% op Amerikaanse goederen.

De topman van ASML wees tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers ook op onzekerheid handelstarieven na tegenvallende orders. Rabobank heeft acht scenario's doorgerekend om de impact van de handelsoorlog op de Nederlandse en wereldwijde economie te kwantificeren. Wij zetten ze voor je op een rij:

Nederland, cybersecurityland

Het EK hebben we al een hele tijd niet meer gewonnen en de inflatie in ons land loopt uit de pas met de rest van het eurogebied (3,9% tegenover een Europees gemiddelde van 2%).

Waar we wel goed in zijn? Nederland is een echt cybersecurityland. Onlangs verscheen er nog een rapport van cyberbedrijf Okta waarin staat dat Nederland het afgelopen jaar flinke vooruitgang geboekt heeft in het opsporen van digitale dreigingen. We staan inmiddels op de derde plek wereldwijd, net achter de Verenigde Staten en Duitsland. Wat kunnen andere landen leren van Nederland? Elcke vroeg het Patrick Jordens.

En dan was er ook nog dit:

Niks missen? Een overzicht van al onze artikelen vind je hier. Fijne zondag!

Aafke Eppinga, hoofdredacteur IO+