Logo

Witte eieren, geen bruine: een uitstootarme paasbrunch

Redacteur Elcke Vels stelde een overheerlijke én verantwoorde paasbrunch samen.

Published on April 17, 2025

easter

Onze DATA+ expert Elcke Vels duikt in AI, cyber security en innovatie. In haar ‘What if…’ column verkent ze gedurfde scenario’s buiten de status quo.

Al weken kijk ik ernaar uit: een overheerlijke paasbrunch, gezellig met de familie. Dit jaar heb ik mijn moeder plechtig beloofd dat ook ik mijn steentje bijdraag. Terwijl ik nadacht over wat ik zou maken, vroeg ik me af: hoeveel CO₂ stoot ik eigenlijk uit met al die paaslekkernijen? Eieren, croissantjes… wat te kiezen, en wat laat ik staan? Hier is ’ie dan: mijn uitstootarme paasbrunch.

Witte in plaats van bruine eieren

Misschien ben ik een tikkeltje ouderwets. Maar: een paasbrunch is geen paasbrunch zonder eieren. Toegegeven, zoveel mogelijk gaan voor plantaardige alternatieven is eigenlijk beter. Maar wie toch voor een eitje op tafel kiest, kiest beter voor een met een witte kleur. Er is nét iets minder CO₂ uitstoot bi gemoeid dan bij bruine. 4%, om precies te zijn. Dat komt blijkbaar omdat witte-eieren-kippen efficiënter omgaan met hun voer.

Volkorenbrood boven wit

Eieren: check. We moeten er natuurlijk ook voor zorgen dat het hele huis naar verse broodjes uit de oven ruikt. We gaan dit jaar voor volkoren pistoletjes. Volgens onderzoek heeft volkorenbrood een 5% lagere CO₂-uitstoot dan witbrood. En de smaak is er niet minder om!

Mozerella en hüttenkäse

Wat doen we op brood? Ik zorg voor zachte kazen op tafel—mozzarella, hüttenkäse. Geen Goudse dit jaar. Zachte kazen hebben minder melk nodig, en dat betekent minder uitstoot. Mozzarella wordt bijvoorbeeld gemaakt van zo’n vijf tot acht liter melk per kilo kaas. Voor Goudse kaas is dat negen tot tien liter. 

Seizoensgebonden fruit

Ook ga ik los met appel-kaneelcompote en plantaardige yoghurt. Voor iedereen aan tafel zo’n leuk, klein schaaltje vol. Geen tropisch fruit vandaag—appels en peren zijn de underdogs van het fruitassortiment met de laagste milieudruk. Gewoon, van de Nederlandse akker, zonder dat er een kas aan te pas komt. 

Koffie laten staan

Wat drinken we er eigenlijk bij? Koffie laten we staan deze keer. Er komt thee op tafel. Niet omdat ik geen koffie lust, maar omdat een kop thee gemiddeld tien keer minder belastend is voor het milieu, ook qua uitstoot. Zwarte thee met een wolkje haverdrink dus. 

Chocoladepaaseitjes: toch maar wel

En voor de zoete cravings: chocoladepaaseitjes! Die mogen natuurlijk niet ontbreken. We gaan voor de pure variant. Daarvoor is minder melk nodig. Zuivel staat bekend om de uitstoot, dus lekker verantwoord. 

Alle beetjes helpen

Natuurlijk, het kan altijd nóg beter. Volledig vegan. Of chocoladepaaseitjes volledig skippen — want cacao is nou eenmaal een klimaatzware kost. Maar perfect hoeft het niet te zijn. We hebben een aantal bewuste keuzes gemaakt, en alle beetjes helpen.

Mijn maag rommelt al. Die heeft deze duurzame paasbrunch in elk geval vast goedgekeurd!

Climeworks-Orca-plant-in-Iceland-with-co-CEOs-and-co-founders-C.-Gebald-and-J.-Wurzbacher.jpg

4x wereldwijde innovatie: revolutionaire vorderingen kankerbehandelingen en Zwitserse doorbraak CO2-capture

In deze serie lichten we de nieuwste ontwikkelingen en investeringen in wetenschap en technologie wereldwijd uit.