Oman, Nederland, Duitsland tekenen waterstofovereenkomst
Oman, Nederland en Duitsland tekenen deal voor 's werelds eerste vloeibare waterstofcorridor. Groene energie voor Europa in 2029.
Published on April 17, 2025

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Er is een baanbrekende Joint Development Agreement (JDA) getekend om 's werelds eerste importcorridor voor vloeibare waterstof op te zetten, die het Sultanaat van Oman, Nederland en Duitsland met elkaar verbindt. Deze corridor zal de haven van Duqm in Oman, de haven van Amsterdam in Nederland en belangrijke logistieke knooppunten in Duitsland, waaronder de haven van Duisburg, met elkaar verbinden. Hierdoor wordt het mogelijk om op commerciële schaal vloeibare waterstof van hernieuwbare brandstof van niet-biologische oorsprong (RFNBO) naar Europa te importeren. De overeenkomst werd ondertekend tijdens het staatsbezoek van de Sultan van Oman aan Nederland.
Belangrijkste elementen van de overeenkomst
De overeenkomst is ondertekend door elf partijen, waaronder prominente spelers als Hydrom, Oman's nationale groene waterstoforkestrator, OQ, Oman's wereldwijde geïntegreerde energiegroep, Tata Steel Nederland, Hamburger Hafen und Logistik AG en Hynetwork. Deze samenwerking brengt alle kritieke schakels van de beoogde toeleveringsketen samen en maakt gebruik van bewezen technologieën voor het vloeibaar maken, transporteren, opslaan en distribueren van vloeibare waterstof.
Het geavanceerde vaartuigontwerp van ECOLOG zorgt ervoor dat er netto nul boil-off is, waardoor er geen lading verloren gaat tijdens transport over zee. Deze innovatie verlaagt de vrachtkosten per eenheid aanzienlijk en stelt een nieuwe norm voor efficiëntie en duurzaamheid, zeggen de initiatiefnemers.
De overeenkomst omvat verschillende onderdelen die van vitaal belang zijn voor de ontwikkeling van de corridor:
- Ontwikkeling van gecentraliseerde faciliteiten: Er wordt een centrale faciliteit voor vloeibaarmaking, opslag en export ontwikkeld in de haven van Duqm, een van de hubs voor in Oman geproduceerde groene waterstof.
- Besprekingen over prijzen en levering: Er zullen gesprekken worden gevoerd over de prijs en levering van vloeibare waterstof aan afnemers in de wijde omgeving van Amsterdam en andere locaties in Nederland en Duitsland, waarbij EnBW als aggregator zal optreden.
- Ontwikkeling van infrastructuur: In de hele corridor komt specifieke infrastructuur, waaronder export- en importfaciliteiten in de havens van Duqm, Amsterdam en Duisburg. Dit omvat ook verschillende distributiemodaliteiten voor gasvormige en vloeibare waterstof, zoals gaspijpleidingnetwerken, spoorverbindingen en distributie per binnenschip, waarbij gebruik wordt gemaakt van het uitgebreide Nederlandse kanalennetwerk.
Een stap naar wereldwijd leiderschap in waterstof
Deze overeenkomst is een belangrijke stap in de ambitie van Oman om wereldleider te worden op de exportmarkt voor groene waterstof en tegelijkertijd de energiezekerheid van Europa te versterken. Het initiatief ondersteunt de doelstellingen van de EU op het gebied van schone energie en helpt sectoren die moeilijk te ontkolen zijn, zoals de staalindustrie en het transport, koolstofarm te maken.
“Deze overeenkomst is een mijlpaal in onze inzet voor schone energie,” zei Sophie Hermans, de Nederlandse minister voor Klimaat en Groene Groei. “Door groene waterstof uit Oman te koppelen aan de energiebehoeften van Europa, bevorderen we onze gezamenlijke klimaatdoelstellingen en creëren we een duurzaam energietraject.”
De minister van Energie en Mineralen van Oman, H.E. Eng. Salim Nasser Al Aufi: “Dit partnerschap weerspiegelt de inzet van Oman om een leidende rol te spelen in de wereldwijde groene waterstofeconomie en tegelijkertijd de banden met Europa aan te halen om de duurzame overgang naar schone energie te ondersteunen.”
De JDA bouwt voort op het bestaande partnerschap tussen Hydrom, het Omaanse ministerie van Energie en Mineralen, Haven Amsterdam, ECOLOG en EnBW voor de ontwikkeling van de vloeibare waterstofcorridor. Deze nieuwste ontwikkeling brengt het project een stap dichter bij de levering van grootschalige volumes groene waterstof van Oman naar Europa in 2029.