Logo

De week van IO+: het Europese alternatief

Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.

Published on June 29, 2025

Pixabay

Brussel

Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.

Zonder internet kunnen we niet meer. En in gebieden met beperkte infrastructuur zijn satellieten vaak de beste oplossing. De partij die de mark domineert als het gaat om satellietinternet? Elon Musk met zijn Starlink.

Email is de basis van online communicatie. Het emaillandschap wordt bepaald door Google en Microsoft: jawel, twee Amerikaanse providers.

De grootste cloudopslagopties? iCloud en Dropbox. Gebruik van deze diensten stelt zou je zomaar bloot kunnen stellen aan Amerikaanse toezichtwetten zoals de CLOUD Act, waardoor de integriteit van gevoelige gegevens in gevaar komt.

(Online) Privacy wordt een steeds groter goed

Er zijn genoeg Europese alternatieven op de markt. Eerlijk gezegd; ik maak gebruik van de mainstream diensten die ik hierboven aanhaalde. Omdat het het makkelijkst is, het meest gangbaar.

Gelukkig werk ik bij IO+ en heb ik collega’s die hier kritisch op zijn. Dat bracht ons op het idee van ‘'Het Europese alternatief’. Een serie over Europese techoplossingen die privacy, digitale soevereinheid en duurzaamheid centraal stellen. In plaats van afhankelijk te zijn van grote Amerikaanse platforms, laten we zien welke alternatieven Europa zelf biedt—transparant, veilig en in lijn met Europese waarden.

En nee, het is echt niet de bedoeling om onze lezers over te halen. Maar wel om te laten zien dat het kan - kiezen voor bedrijven die zich houden aan Europese wet- en regelgeving waarin privacy een cruciale rol speelt. Want dat we dat hier zo hoog in het vaandel hebben staan, lijkt een steeds groter goed te worden.

Defensie ontmoet innovatie

Het was de week van de NAVO top. Aan de vooravond van de top in Den Haag kwamen vertegenwoordigers uit 32 NAVO-landen – variërend van innovatieve mkb-bedrijven en industrie tot investeerders en defensie-experts – samen. Ze wisselden ideeën uit en presenteerden technologieën die zowel civiele als militaire toepassingen hebben. De focus lag op onder meer AI, kwantumtechnologie, drones, maritieme veiligheid en ruimtevaart. Het evenement resulteerde in tientallen nieuwe samenwerkingen.

Military

Defensie ontmoet innovatie: NAVO-landen bundelen krachten

Meer dan 950 deelnemers uit 32 NAVO-landen leggen basis voor nieuwe samenwerkingen rond dual-use technologie.

Ook hoog op de agenda tijdens de top: digitale veiligheid. Nederlandse bedrijven worden in toenemende mate geconfronteerd met cyberaanvallen. Nederlandse bedrijven beschermen zich beter tegen cyberaanvallen, wijst onderzoek van CBS uit. In 2024 gebruikte 61% van de bedrijven twee-factor authenticatie (2FA), tegenover 26% in 2021.

cyberattacks

Bedrijven iets beter bestand tegen cyberaanvallen

Nederlandse bedrijven beschermen zich beter tegen cyberaanvallen, maar er moet nog veel gebeuren.

De top zelf was uitermate goed beveiligd tegen aanvallen. Er werd maar liefst 30.000 meter aan kabels voor communicatie aangelegd – wifi werd bewust vermeden. Maar waarom is dat nodig? En moeten ondernemers sowieso alert zijn bij het gebruik van wifi-netwerken? Elcke vroeg het cybersecurity-expert Patrick Jordens.

NAVO top

Geen wifi op de NAVO top – een les voor elke ondernemer

In de serie Cracked by Jordens kijken we naar de cyberveiligheid van consumenten en bedrijven in Nederland.

En dan was er ook nog dit:

Wil je niks meer missen? Een overzicht van al onze artikelen vind je hier. Fijne zondag!

Aafke Eppinga, hoofdredacteur IO+

G&A 2025