De week van IO+: Het Europese alternatief
Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.
Published on March 9, 2025

© Solen Feyissa - Unsplash
Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.
Nu internationale spanningen oplopen en een dreigende handelsoorlog de geopolitieke stabiliteit onder druk zet, staat Europa voor een cruciale keuze. De toenemende frictie tussen wereldmachten dwingt tot een heroverweging van technologische afhankelijkheden. Terwijl zorgen over digitale soevereiniteit, gegevensprivacy en economische invloed groeien, rijst de vraag: is dit het moment waarop we in Europa kiezen voor eigen technologische oplossingen en meer autonomie gaan nastreven?
Van AI-assistenten tot e-mailproviders en navigatie-apps, Europa beschikt over sterke alternatieven voor de Amerikaanse techgiganten, maar deze blijven vaak in de schaduw van Silicon Valley. Nu overheden strengere regelgeving over buitenlandse technologie overwegen en consumenten kritischer worden over dataverzameling door niet-Europese bedrijven, is het wellicht tijd om over te stappen op Europese digitale diensten. Hieronder een overzicht van veelbelovende, privacygerichte en concurrerende Europese techalternatieven.
We maakten een selectie: lees die hier.

En als je nog meer wilt, is de site “European Alternatives” een aanrader. Honderden alternatieven in vele tientallen categorieën liggen voor het grijpen. Indrukwekkend!

Barcelona
We waren deze week bij het World Mobile Congress in Barcelona. Elcke Vels liet zich onderdompelen in de wereld van mobiele connecties. En dat maakte indruk. Lees hier haar ervaringen in “Van zee tot operatiekamer: de hele wereld verbonden” en check ook haar videoverslagen op Instagram.

DATA+ Nieuwsbrief
Over Elcke gesproken: heb je haar nieuwste vierwekelijkse nieuwsbrief over de wereld van data ontvangen? Die is gisteren verstuurd naar meer dan 20.000 abonnees. Wil je deel uitmaken van deze regelmatige, eenvoudig te begrijpen ontleding van ontwikkelingen die altijd zo complex lijken? Schrijf je dan in.
Ondertussen was er volop ander nieuws:
- In nieuw actieplan versoepelt EU regels uitstoot auto's
- Academische wereld als drijvende kracht achter autonome systemen
- Axelera AI krijgt €61,6 miljoen om AI-chiplet te ontwikkelen
- 'Chefkoks kunnen de toekomst van voedsel vormgeven'
- Stijgende vraag zet electriciteitsnet verder onder druk
- Recycling van glas voor zonnepanelen bereikt doorbraak
- Hoe dichtbij zijn we in Nederland bij '15-minuten-steden'?
- Investering van de maand: 'Nederland kan de eiwittransitie leiden'
- ObjectivEye: revolutie in werving met AI-precisie
- Regulering, CCS en laadinfra: zo werkt EU aan groene mobiliteit
- ZZP-wetgeving levert ook startups grote uitdagingen op
Nog niet genoeg gehad? Hier kun je alles wat we afgelopen week publiceerden nog eens nalezen. Fijne zondag, maak er een innovatief en ondernemende week van!