De week van IO+: Kunstmatige intelligentie als energievreter
Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.
Published on April 27, 2025

Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.
Langzaamaan begint de ongemakkelijke werkelijkheid tot steeds meer mensen door te dringen: spelen met AI is om meer dan één reden een twijfelachtige bezigheid. We hebben ons immers allemaal wel eens afgevraagd wat er met de data gebeurt waarmee we in ChatGPT, Claude, Mistral en al die andere tools elke dag voeden. Ook het gemak waarmee we de uitkomsten van die machines voor waar aannemen (of er zelfs bewust onwaarheden mee creëren) is een veelbesproken euvel.
Maar een relatief nieuw zorgpunt is het bovenmatige energieverbruik van al die ‘gesprekken’ die we met de AI-machine voeren. Volgens het nieuwe 'special report' van het internationaal energie agentschap IEA, Energy and AI, zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit van datacenters in 2030 hierdoor meer dan verdubbeld zijn tot ongeveer 945 terawattuur (TWh), meer dan het totale elektriciteitsverbruik van Japan op dit moment.

Precies om die reden is IO+ de mede-organisator van een groot event dat op 26 november plaatsvindt: “Watt Matters in AI”. Tijdens dat congres kijken we naar diverse kanten van het speelveld, zoals hoe we hardware en software kunnen ontwerpen die minder energie-hongerig is, maar ook hoe we ons eigen gedrag zouden kunnen aanpassen. Plat gezegd: niet elk plaatje dat we AI vragen te ontwerpen is even nuttig voor de mensheid.
Compleet negatief is het beeld echter ook weer niet, weten we dankzij datzelfde onderzoek van IEA. Hoewel AI veel energie kost, biedt het ook krachtige oplossingen om de efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van het energiesysteem te verbeteren. Bij olie en gas, elektriciteit, industrie, transport en gebouwen worden AI-toepassingen gebruikt om activiteiten te optimaliseren, emissies te verminderen en kosten te besparen. In elektriciteitsnetten kan AI helpen bij het voorspellen van de productie van hernieuwbare energie, het opsporen van storingen en het optimaliseren van de elektriciteitsstroom, waardoor uitval wordt beperkt en eerder ongebruikte capaciteit wordt ontsloten.
Kortom: het beeld is genuanceerd. Wie interesse heeft in onze congresdag kan zich daar nu al voor aanmelden. Click hier voor meer informatie en de aanmeldlink.

Onze andere nieuwsbrieven
Omdat er elke week weer mensen blijken te clicken op de aanmelding voor onze nieuwsbrieven, bij deze nogmaals de opties die we bieden:
- IO+ Dagelijks (1200 leden)
- Mauro’s Green Corner (13.800 leden)
- Elcke’s Saturday Data Dive (20.550 leden)
- Elcke and Mauro’s BIO+ Bites (29.300 leden)
- Aafke’s Saturday CHIPS (16.300 leden)

En dan was er ook nog dit:
- Staatssecretaris defensie noemt AI de backbone van alle innovatie
- Ons dilemma rond EV's: hoe komen ambitie en realiteit bij elkaar?
- Innovation Maestro’s: Oprichter Ziemi is al uitvinder vanaf haar negende
- Het was World IP Day - 10 inzichten uit de wereld van octrooien
- Nederland hard op weg naar eigen AI-fabriek
- Directeur RAI Automotive: ‘Tijd voor testen autonoom rijden’
- CuRe Technology vindt oplossing voor moeilijk te recyclen plastic
- Zo helpen digital twins bij betere besluitvorming in de bouw
- LionVolt innoveert anoden en versnelt daarmee de energietransitie
- Aandelenopties toegankelijker voor medewerkers van startups
- Groene Chemie dringt aan op nationale plastics norm
- Grip op stikstofuitstoot dankzij fotonische chips
- DAF CEO: 'Decarbonisatie is een teamsport, geen solorace'
Wil je helemaal niks meer missen? Een overzicht van al onze artikelen vind je hier. Fijne zondag!