Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
OnePlanet Research Center (een samenwerking van Wageningen University & Research, Radboud University, Radboudumc en imec) heeft fotonische chiptechnologie ontwikkeld voor stikstofmetingen. De nieuwe meettechnologie moet het mogelijk maken om continu – en op een betaalbare en betrouwbare manier – stikstofconcentraties te meten. Boeren kunnen daarmee grip krijgen op de stikstofuitstoot op hun bedrijf en kunnen daarmee sturen op de hoeveelheid uitstoot.
Doelsturing is een veelbesproken methode in het stikstofdebat. In plaats van het middel voor te schrijven om een lagere uitstoot te bereiken, wordt een maximale uitstoot als doel gesteld en mag de ondernemer zelf bepalen hoe hij of zij dat behaalt. Sensorsystemen die continu meten, geven boeren direct inzicht in hun uitstoot. Ze laten zien of bepaalde aanpassingen effect hebben. En daarop kunnen ze bijsturen. Tot op heden zijn er nog geen betaalbare én betrouwbare meetsystemen om dat voor de verschillende soorten stallen mogelijk te maken. Met name voor open stallen, waar de te meten concentraties lager zijn, is dit een uitdaging.
Fotonische chips
Op basis van de nieuwste fotonische chiptechnologie van onderzoekscentrum imec, ontwikkelt OnePlanet met steun van PhotonDelta en provincie Gelderland, sensorsystemen om lage concentraties stikstof betrouwbaar te meten. Daarmee wordt doelsturing een stuk dichterbij gebracht. Fotonica is een bewezen meettechniek. De meeste referentieapparatuur is ook op licht gebaseerd (fotonisch), maar te kostbaar en te groot om in elke stal of op elk boerenerf in te zetten. Door miniaturisatie op de chip kan OnePlanet deze technologie nu wel betaalbaar en schaalbaar te maken.
Meer dan stikstof meten alleen
Naast het meten van stikstof en methaan, behoren ook andere klimaatrelevante broeikasgassen zoals lachgas en CO2, en zelfs geurstoffen en nitraat in water tot de mogelijkheden. Zo kunnen boeren straks met één enkel sensorsysteem meerdere metingen uitvoeren, die meetgegevens direct inzien, en hun uitstoot koppelen aan hun handelen.
42% van de stikstofgevoelige natuur in Nederland ligt in Gelderland. Het is dan ook niet vreemd dat dit onderzoek in deze provincie is gestart. Mede dankzij de steun van de provincie Gelderland heeft OnePlanet de afgelopen jaren veel kunnen investeren in het onderzoek naar de toepassing van deze fotonische sensoren voor de landbouwsector.