Logo

Groene Chemie dringt aan op nationale plastics norm

De norm zou het concurrentievermogen van Nederland verbeteren en cruciaal zijn om stagnatie en faillissementen in de industrie te voorkomen.

Published on April 21, 2025

Petitie Provincies en Platform GCNE roept Rijksoverheid op tot continu, voorspelbaar en toekomstgericht beleid met Nationale Circulaire Plastics Norm

Petitie Provincies en Platform GCNE roept Rijksoverheid op tot continu, voorspelbaar en toekomstgericht beleid met Nationale Circulaire Plastics Norm

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Acht provincies en het Platform Groene Chemie Nieuwe Economie hebben een petitie aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Ze pleiten voor een Nationale Circulaire Plastics Norm die in lijn is met het EU-beleid. Dit zou het concurrentievermogen van Nederland verbeteren en cruciaal zijn om ‘stagnatie en faillissementen’ in de chemische industrie te voorkomen. Directeur Arnold Stokking benadrukt de urgentie door te wijzen op het mondiale gevecht om grondstoffen dat Nederland niet kan bijbenen. Friso Douwstra voegt toe dat de markt voor circulaire producten nog niet is ontwikkeld. De vraag is groot, maar aanbod blijft achter.

De petitie roept op tot een consistent regeringsbeleid dat een markt voor duurzame producten aanwakkert. Zo kunnen bedrijven groeien in een milieuvriendelijker Europese eenheidsmarkt. Er is een dringende noodzaak om nu met deze norm te starten om niet achter te blijven op Europese standaarden die in 2030 ingaan.

De Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) van 2025 biedt een inzicht in de overgang naar een circulaire economie in Nederland door het fysieke gebruik van grondstoffen, de effecten daarvan op het milieu en de voortgang van de strategische initiatieven te analyseren. Sinds de vorige edities is er een hernieuwde focus op beleidsinstrumenten om de transitie te brengen naar een circulaire economie. De rapportage toont de noodzaak voor nationaal beleid waarbij circulaire normen nadrukkelijk op Europees niveau worden afgestemd. Hierbij speelt de ontwikkeling van een Nationale Circulaire Plastics Norm een belangrijke rol in het versterken van de markt voor duurzame producten in Nederland. Reikiaanse regelgeving kan de norm stellen voor het structureel verminderen van het gebruik van grondstoffen en het verhogen van de efficiëntie in de productieketen.

Nationale samenwerking als sleutel tot succes

Op de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Leeuwarden hebben overheden op 20 maart ingestemd met het gezamenlijk benutten van kansen voor circulariteit. Deze samenwerking tussen de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen richt zich op het ontwikkelen van efficiëntere beleidsmaatregelen door beter afgestemde programma's. Staatssecretaris Chris Jansen stelt dat deze overeenkomst een cruciale stap is in het versnellen van de circulaire transitie. Van bijzonder belang is de rol van gemeenten en andere regio's die door middelen- en kennisuitwisselingen bedrijven kunnen stimuleren tot innovatieve circulaire praktijken. De focus ligt op de herintroductie van biobased materialen en het optimaliseren van de samenwerking met de industrie.

Het economische belang

Friso Douwstra beklemtoont dat de chemische industrie in Nederland sterk afhankelijk is van innovaties rond duurzaamheid. Dit pleidooi sluit aan bij de aantekeningen vanuit het Platform Groene Chemie Nieuwe Economie dat duurzaamheid direct correleert met de economische weerbaarheid van de sector. Het gebrek aan marktinitiatieven voor circulaire producten belast ondernemingen die zich richten op duurzame innovaties, zoals het gebruik van gerecycleerde en biobased materialen. Deze stagnatie kan leiden tot redundantie en uiteindelijk tot faillissementen. Om deze neerwaartse spiraal te voorkomen, is consistent nationaal beleid vereist dat innovatie beloont en duurzame productiegroei ondersteunt.

plastic recycling failure

Weer een baanbrekend plastic recyclingbedrijf failliet

Chemische recycling van kunststoffen is veelbelovend, maar de praktische uitvoering stuit op grote hindernissen. De ervaring van Blue Cycle weerspiegelt deze uitdagingen.

De rol van beleid bij het stimuleren van een circulaire economie

Het kabinet heeft via de Verzamelbrief Circulaire Economie in maart enkele speerpunten benadrukt. Staatssecretaris Jansen introduceerde diverse financieringsprikkels en onderzoekt digitale systemen voor koolstofboekhouding als mechanismen om de circulaire transitie te ondersteunen. Tegelijkertijd heeft de regering geoordeeld dat brede invoering van regelgeving essentieel is om een loop voor duurzame economie op te starten. Volgens Jansen kunnen alleen door efficiënte beleidsmaatregelen en gezamenlijke inspanningen fundamentele veranderingen worden bereikt. De focus op consistente CO₂-evaluaties verbetert bovendien inzicht in milieueffecten van circulaire initiatieven.

Strategische aanbevelingen

Arnold Stokking, directeur van GCNE, deed een beroep op de overheden om de Nationale Circulaire Plastics Norm met onmiddellijke ingang door te voeren. Cruciaal daarbij is om gelaagde gewoonten in te bouwen, waarbij regelgeving in kleinere stappen wordt ingevoerd zodat het bedrijfsleven zich geleidelijk kan aanpassen. Positieve prikkels kunnen gerichte onwikkeling van een markt voor Europese recyclaten versterken. Daarnaast is het belangrijk om de afstemming met de Europese regelgeving vast te houden en, wanneer mogelijk, zelfs te verruimen zodat het beleid het voor Nederlandse ondernemingen mogelijk maakt om hun voorsprong in de Europese markt te versterken.