F&A Next: waar voedselinnovatie samenkomt met duurzaamheid
Deze week vond de tiende editie van F&A Next plaats, waarbij de kracht van samenwerking om de voedseltransitie te versnellen werd bevestigd.
Published on May 23, 2025

© F&A Next
Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en volgt als GREEN+ expert de energietransitie. Hij vertelt data-gedreven verhalen en maakt series over duurzaamheid.
Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en duurzaamheid zetten ons voedselsysteem onder druk. En als innovatie en beleid kunnen helpen om veel van de problemen die daarmee samenhangen aan te pakken, dan heeft de voedseltransitie een gezamenlijk doel nodig. Al tien edities lang biedt F&A Next een platform om na te denken over de toekomst van voedsel en verbindingen in de hele waardeketen te stimuleren.
F&A Next is een van Europa's toonaangevende agrifood tech evenementen, jaarlijks georganiseerd in Wageningen. De tiende editie van het event pakte de meest urgente onderwerpen uit aan een tweedaags programma vol paneldiscussies, keynote speeches en kennissessies. De top, die werd gehouden in het Omnia-gebouw van de campus van Wageningen University & Research (WUR), trok meer dan 800 deelnemers die startups, investeerders en bedrijven vertegenwoordigden.
De veerkracht van het voedselsysteem
Het onderwerp veerkracht kwam terug in alle panels en keynotes. Klimaatverandering en een steeds veranderend geopolitiek scenario vereisen een hoge dosis veerkracht van de voedingssector. In dit opzicht zette de openingssessie met de keynote van luitenant-generaal Richard Nugee de toon.
Nugee ging in op de crises van onze tijd en benadrukte hoe voedselzekerheid steeds meer een probleem wordt, dat instabiliteit veroorzaakt in verschillende regio's. “Voedselzekerheid gaat over de veiligheid van een natie, haar levensonderhoud en het soort leven dat we willen leiden,” benadrukte hij. Door innovatie toe te passen en samenwerking tussen landen te bevorderen, kunnen we voedsel beter weerbaar maken, niet alleen tegen klimaatverandering, maar ook tegen misdaad en terrorisme.
De urgentie om manieren te vinden om het voedselsysteem voor te bereiden op het opvangen van al deze schokken klonk door in veel van de andere F&A Next sessies. Panelleden en deelnemers van over de hele wereld erkenden dat er al een transitie gaande is, maar dat het voor alle spelers in de sector van cruciaal belang is om samen de juiste oplossingen te vinden.
Netwerken
De kern van F&A Next is het idee om al deze actoren samen te brengen en invloedrijke verbindingen te smeden. Ethem Tokgözlü, landenadviseur voor Invest in Turkey: “F&A Next stelt ons in staat om internationale samenwerking tot stand te brengen en te versterken en ons te verbinden met het Wageningse ecosysteem. ”
“Evenementen als deze zijn een goede gelegenheid om uit je bubbel te komen en je idee te pitchen aan mensen die deel uitmaken van de waardeketen, maar misschien een ander perspectief hebben. Tegelijkertijd is het ontzettend inspirerend om te zien waar andere bedrijven mee bezig zijn,” zegt Mike Henske, medeoprichter van Aardaia. Het bedrijf werkt aan het veredelen van aardaker - een knol die in het verleden werd geteeld, maar door de opkomst van de aardappelteelt in de vergetelheid is geraakt vanwege het hoge eiwitgehalte.
Tegelijkertijd waardeerden de aanwezigen de kwaliteit van het publiek: Julien Winkel, commercieel directeur bij Soilytix, een startup op het gebied van bodemanalyse. “Iedereen die je zou willen spreken in de sector is hier,” benadrukt hij.

© F&A Next
De rol van ambachtslieden
Innovatie en verandering in het voedselsysteem kan beginnen in de keukens van restaurants met een Michelinster. Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel, is zeker aan boord voor verandering. Hij bracht op het podium van F&A Next zijn reis om de beste vegetarische chef-kok ter wereld te worden. Daarbij benadrukte hij de rol van ambachtslieden vanwege hun kennis van en relaties met de materialen waarmee ze werken.
“De ambachtsman in de proteïnetransitie wordt meestal over het hoofd gezien. Maar wij zijn degenen die de essentie van lekker eten kennen. We kunnen uren praten over waarom deze overgang nodig is, maar als wat we maken niet lekker smaakt, zal het waarschijnlijk geen succes worden,” stelde hij. De deuren van zijn keuken staan open. De Nieuwe Winkel heeft een eigen R&D-faciliteit waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe ingrediënten. "Ik kijk uit naar de samenwerking."
De toekomst van voedsel
Om de ervaring van de top te verrijken, konden deelnemers zich onderdompelen in Food System Nexus, een samenwerkingsspel in virtual reality (VR). In deze VR-ervaring, gestructureerd in drie rondes, hebben deelnemers de leiding over de toekomst van het voedselsysteem en maken ze keuzes van 2025 tot 2100.
Zoals Orestis Spyrou, een van de ontwikkelaars van het spel, uitlegt, is het doel van dit spel om discussie en samenwerking tussen de verschillende spelers op gang te brengen. Voordat ze een keuze maken, bespreken de deelnemers welke weg ze willen volgen uit de opties die het spel presenteert. Hoewel elke keuze voor- en nadelen heeft, is tijd van groot belang: hoe langer de discussie tussen de deelnemers duurt, hoe lager de impact van de beslissing.
Opkomende vernieuwers
Een essentieel onderdeel van F&A Next is het Next Heroes in Food and Agritech-programma. Als onderdeel van dit initiatief namen tien startups - vijf in een seed- en pre-seedfase en vijf in een latere groeifase - het tegen elkaar op voor een jury van experts uit de sector.
Twee startups, één uit elke categorie, wonnen de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Het Deense Agrobiomics ontving de prijs in de categorie 'early stage'. Dit bedrijf maakt gebruik van natuurlijke biologische producten om gewassen weerbaarder te maken. In de late-fase categorie won Vivici, geleid door Stephan Van Sint Fiet, de prijs. Het bedrijf maakt gebruik van precisiefermentatie om melkeiwitten te maken.
De prijs is vernoemd naar en uitgereikt door Feike Sijbesma, de voormalige ceo van de multinational DSM. Hij staat bekend om zijn grote impact op duurzame innovaties als wereldwijd leider. Elke startup ontving een geldprijs van €12.500.
Een band herontdekken met de aarde - en de anderen
De slotsessie van de top bracht een ander perspectief op zakendoen. Spreker was Nikki Trott, ceo-adviseur, investeerder en auteur van het binnenkort te verschijnen boek 'Sacred Business'. In haar visie is het bedrijfsleven in zijn huidige vorm de oorzaak van de uitdagingen waar we voor staan, maar kan het ons er ook uit halen door een nieuw paradigma te creëren.
Van de vele verschuivingen waar de auteur op wees, is er één die aansluit bij de kern van F&A Next: van concurrentie naar symbiose. “Een voorbeeld is wat we hebben gedaan met Rooted - een investeringsfonds, red. - door onze krachten te bundelen met Whiteland Venture partners, die onze concurrenten hadden kunnen zijn. Op deze manier kunnen we samen veel meer impact hebben,” zei ze.
Het voedselsysteem opnieuw vormgeven zal nog jaren in beslag nemen. F&A Next is de afgelopen tien jaar een platform geweest voor zo'n verandering. Het kijkt nu naar het komende decennium als het zijn bezoekers weer verwelkomt op 20 en 21 mei 2026.
Gesponsord
Dit artikel is gemaakt in een samenwerking tussen F&A Next en onze redactie. IO+ is een onafhankelijk journalistiek platform dat zijn partners zorgvuldig uitkiest en uitsluitend samenwerkt met bedrijven en instellingen die achter onze missie staan: het verhaal van innovatie verspreiden. Op die manier kunnen wij onze lezers waardevolle verhalen aanbieden die volgens journalistieke richtlijnen tot stand zijn gekomen.
Wil je meer weten over hoe IO+ samenwerkt met andere bedrijven? Klik hier