Investering van de maand: 'NL kan de eiwittransitie leiden'
Vivici heeft €32,5 miljoen opgehaald. De startup produceert op grote schaal alternatieve eiwitten. IO+ sprak met ceo Stephan Van Sint Fiet.
Published on March 4, 2025
-1.png&w=3840&q=75)
Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.
Op grote schaal eiwitten produceren waar geen dieren aan te pas komen – dat is de missie van de Leidse startup Vivici. Vorige week haalde het bedrijf €32,5 miljoen op bij investeerders, waaronder Invest-NL en pensioenfonds ABP. “We moeten met producten komen die op zijn minst even goed zijn als de producten die wel op dierlijke eiwitten gebaseerd zijn”, zegt Stephan van Sint Fiet, ceo van Vivici.
Hij staat sinds de oprichting van Vivici in 2023 aan het roer en heeft ruim twintig jaar ervaring in de biotech industrie. Op het moment van ons interview zit hij in Californië, waar hij verschillende events op het programma heeft staan: “Een hap of slok zegt meer dan duizend Powerpoint slides.” En dus nodigt hij consumenten en potentiële tech partners uit om te proeven; van de proteïne bar of het heldere – niet melkachtige! – drankje van Vivici. Dat consumenten de producten daadwerkelijk adopteren, vindt de ceo “het allerbelangrijkst”.
Het is ook direct de grootste uitdaging. Want alleen als de consument grootschalig op alternatieve proteïnen overstapt, kan de Leidse startup impact maken. “Nauurlijk, we moeten onze technologie ontwikkelen, opschalen, de productie- en ontwikkelkosten naar beneden brengen. Maar dat zijn allemaal zaken waar je met een strakke planning en duidelijke visie wel uitkomt.”
Meebouwen aan duurzaam eiwitportfolio met precisiefermentatie
Het ultieme doel van Vivici: meebouwen aan een duurzaam portfolio van eiwitten. In 2050 moeten 10 miljard mensen toegang hebben tot gezond en voedzaam voedsel. Van Sint Fiet: “Er bestaat geen scenario waarin we dat redden met dierlijke proteïnen. Het is nu tijd om eiwitten op plantaardige basis op te schalen. En they need to have it all: ze moeten lekker, betaalbaar, voedzaam en duurzaam zijn.”
Vivici behoort tot een nieuwe generatie bedrijven die precisiefermentatie inzetten om eiwitten te produceren. Dit proces, dat al duizenden jaren een rol speelt bij de productie van voedingsmiddelen zoals yoghurt en brood, maakt gebruik van micro-organismen. Vivici combineert deze eeuwenoude methode met moderne biotechnologie om micro-organismen te leren melkeiwitten te produceren. Dit zorgt niet alleen voor een duurzamere productie, maar garandeert ook een constante en efficiënte eiwitvoorziening.
Beta-lactoglobuline: het hart van Vivici
Het eiwit beta-lactoglobuline (BLG) staat centraal in Vivici’s missie en heeft tal van gunstige eigenschappen. Dankzij de hoge voedingswaarde ten opzichte van veel andere eiwitten is het een waardevolle toevoeging aan diverse voedingsmiddelen en dranken. Daarnaast dragen de gelerende, schuimvormende en emulgerende eigenschappen bij aan een verbeterde textuur en mondgevoel. “BLG is een van de beste onderdelen van melk”, legt Van Sint Fliet uit. “Wij maken 'the real thing', maar dan zonder dat er dieren aan te pas komen.”
Het biotechbedrijf is een B2B-ingrediëntenleverancier en richt zich op duurzame eiwitten. Het creëert productconcepten om klanten te laten ervaren wat het product kan doen. Zo ontwikkelde Vivici onder ander een helder eiwitdrankje. Van Sint Fiet: “Het is geen typische melkachtige proteïnedrank, maar een heldere en hydraterende eiwitdrank. Dit drankje wint snel aan populariteit in de VS en biedt een lichte, verfrissende manier om eiwitten binnen te krijgen, zonder het zware gevoel van traditionele, melkachtige varianten.”

Eiwitten, cleanrooms, AI fabrieken: februari in 4 investeringen
Elke maand zetten we de investeringen die ons het meest zijn opgevallen voor je op een rij.
Nederland als koploper in de eiwittransitie
De afgelopen periode kondigden onder andere Bird en Protix aan naar Amerika te verkassen. Geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om Zuid-Holland te verlaten. “Nederland kent een ongelooflijke traditie en know-how wat betreft het gebruik van gist in voedselproductie. In de driehoek tussen Leiden, Wageningen en Delft zitten ongelooflijk goede wetenschappers. Bovendien hebben we toegang tot een heel sterk ecosysteem dat startups wil ondersteunen. Dat ik nu in de VS ben, is alleen interessant vanuit commercieel oogpunt. Bovendien; een wetenschapper hier kost twee keer zoveel als een wetenschapper in Nederland. En Vivici is een wetenschappelijk gedreven bedrijf.”
Over vijf jaar moeten de producten over de hele wereld in de schappen liggen. Met het investeringsgeld gaat de startup haar onderzoeks- en productiecapaciteiten in Nederland uitbreiden. Zo kan niet alleen Vivici, maar ook de regio zich verder kan positioneren als toonaangevende hub voor de industriële biotech en eiwittransitie. Van Sint Fiet ziet het binnenhalen van de €32,5 miljoen niet alleen als een verhaal over Vivici, maar over de bredere eiwittransitie en de rol van Nederland daarin.
“Ons land heeft alles in huis om internationaal koploper te worden: toegang tot hernieuwbare energie, talent en een sterke voedingsmiddelenindustrie. Dit is hét moment om leiderschap te tonen en deze positie bewust te claimen. Vaak wordt naar de VS gekeken als voortrekker in dit soort innovaties, maar Nederland heeft de potentie om de voorhoede te vormen.”