De week van IO+: van stagiair tot ceo, bomenfan en AI
Ons weekoverzicht biedt elke zondag een overzicht van de meest interessante verhalen rond belangrijke innovaties.
Published on May 4, 2025

Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.
AI is booming en slurpt energie; dus van beide hebben we meer nodig
AI is booming. Zoveel is duidelijk. Om kunstmatige intelligentie te faciliteren, zijn er datacenters nodig. In Nederland staan er zo'n 200 datacenters, maar dat zijn er lang niet genoeg, waarschuwt Stijn Grove van Dutch Data Center Association. De actieplannen van de Europese Commissie voor “leiderschap van Europa op het gebied van AI” zijn anders niet uitvoerbaar. Mooi die plannen, maar dan moet er wel ruimte zijn op het netwerk.”
Volgens de laatste schattingen van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit van datacenters in 2030 verdubbeld zijn tot 945 TWh - meer dan het totale elektriciteitsverbruik in Japan. AI slurpt elektriciteit, maar kan ons ook helpen er minder van te gebruiken. Afgelopen week dook Mauro voor Achter de Cijfers in het rapport van IEA.
Van stagiair tot ceo
Zijn professionele carrière leek uitgestippeld. Na zijn studie rechten aan de Universiteit Leiden zou Yousef Yousef samen met zijn broers een advocatenkantoor oprichten. Maar als stagiair bij LG Sonic, een waterzuiveringsbedrijf, kreeg hij de opdracht om het businessplan te herstructureren.
14 jaar later is LG Sonic een hightech bedrijf en is Yousef er ceo. De scale-up ontwikkelt apparaten die ultrasone geluidsgolven uitzenden – met frequenties boven de gehoorgrens van de mens – om algengroei onder controle te houden. Mauro Mereu interviewde hem voor onze serie Green Transition Drivers.
Column van een bomenfan
Tropische regenwouden, de donkere dennenbossen in Scandinavië – alleen al de gedachte van een groep bomen bij elkaar maakt onze redacteur Elcke blij. Ze houdt van de natuur en sinds ze Berlijn verruilde voor een dorpje in Gelderland woon, is ze dagelijks te vinden in het bos. In de columnreeks "Hoe de wereld eruit zou zien, als…" verkent ze deze week het scenario's wat er zou gebeuren met de wereld als iedere aardbewoner één boom zou planten.
En dan was er ook nog dit:
- Slimme batterijen en AI tegen kanker: april in 5 investeringen
- BioBTX bouwt eerste fabriek voor duurzame aromaten in Groningen
- Column Maarten Steinbuch: De elektrische auto wankelt niet, hij is onderweg
- Energie op scherp: stroomuitval Iberië toont kwetsbaarheid
- Autobesitas: vierwielers worden steeds zwaarder
- Elke euro uit het Horizon Europe programma levert €11 op
- Twaalf partners bouwen aan de toekomst van Europese chips
Niks missen? Een overzicht van al