Logo

Autobesitas: vierwielers worden steeds zwaarder

Personenauto’s zijn de afgelopen tien jaar zwaarder geworden. Innovaties kunnen helpen.

Published on April 28, 2025

car

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Personenauto’s zijn de afgelopen tien jaar gemiddeld 94 kilo zwaarder geworden. Dit komt deels doordat er elk jaar meer auto’s met een accu bijkomen, die zijn relatief zwaar. Ook zijn nieuwere auto’s gemiddeld steeds langer en breder. Dit meldt het CBS.

Een Nederlandse personenauto had begin 2025 een gemiddeld gewicht van 1 254 kilogram. Dat is 94 kilo meer dan auto’s begin 2015 gemiddeld wogen.

Steeds meer relatief zware auto’s met een accu

Dat het gemiddeld gewicht van nieuwe personenauto’s steeds hoger wordt, komt voor een deel door het toenemende aandeel elektrische en plug-in hybride auto’s. Deze stekkerauto’s zijn, mede door hun accu, gemiddeld zwaarder dan benzineauto’s. 

Personenauto’s ook steeds groter

Personenauto’s worden niet alleen steeds zwaarder, maar ook steeds langer en breder. Auto’s uit 2024 zijn gemiddeld 5,0 procent langer dan auto’s uit 2016. Auto’s uit 2024 zijn gemiddeld 441 centimeter lang, terwijl auto’s uit 2016 gemiddeld 420 centimeter lang zijn.

Mogelijk meer slijtage

Zwaardere auto’s kunnen mogelijk meer slijtage aan wegen veroorzaken, maar er zijn op dit moment geen goede modellen om dit precies te voorspellen. Als de trend van zwaardere auto’s doorgaat, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de gevolgen voor de infrastructuur om onverwachte kosten te voorkomen.

Zoektocht naar lichtere auto's

De zoektocht naar lichtere auto's heeft al geleid tot veel innovaties en nieuw onderzoek. Solid-state accu’s bieden een mogelijke oplossing. Deze accu’s gebruiken een vaste stof als elektrolyt in plaats van vloeistof. Solid-state accu’s zijn aantrekkelijk omdat ze lichter zijn en meer energie kunnen opslaan dan accu’s met vloeibare elektrolyten. Dit kan de actieradius van een voertuig vergroten, de kosten verlagen en het gewicht van de auto verminderen. Toyota bijvoorbeeld werkt samen momenteel met Panasonic aan solid-state batterij.

Een andere aanpak is het gebruik van geavanceerde materialen, zoals koolstofvezelcomposieten (carbon), bij de bouw van accu’s. Eerder ontwikkelde een team van wetenschappers in Zuid-Korea een nieuw soort anode van dun koolstofvezelpapier met lithium, in plaats van zwaar koper. Omdat koolstofvezel veel lichter is dan koper, worden accu’s hiermee een stuk lichter. Dit betekent dat elektrische auto’s ook lichter kunnen worden, waardoor ze verder kunnen rijden en minder energie verbruiken.

charging-6049743_1280.png

Met slim laden en ontladen van elektrische auto's wordt het net stabieler

Het Nederlandse ROBUST-project, gesteund door RVO-subsidies, test tweerichtingslading in elektrische voertuigen.