Logo

Vraag naar elektriciteit stijgt, maar schone bronnen compenseren

Wereldwijd stijgt de vraag naar elektriciteit jaarlijks met 4%. Hernieuwbare energiebronnen vangen 95% van de stijging op.

Published on February 17, 2025

electricity demand

AI-generated image

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Volgens een rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit tot 2027 jaarlijks met 4% groeien. De energievraag zal worden gecompenseerd door de groei van hernieuwbare energiebronnen.

De elektrificatie van transport is de drijvende kracht achter deze stijging, net als de toegenomen energiebehoeften van datacenters en het stijgende gebruik van airconditioning, met name in zich ontwikkelende economieën. Opkomende markten zoals China en India zullen naar verwachting 85% van deze stijging voor hun rekening nemen, waarbij Beijing zijn elektriciteitsverbruik alleen al in 2024 met 7% ziet stijgen.

Het IEA voorspelt dat hernieuwbare energiebronnen zullen voorzien in ongeveer 95% van de wereldwijde groei van de vraag naar elektriciteit tot 2027. Zonne-energie neemt een centrale plaats in en zal naar verwachting aan ongeveer de helft van de extra groei van de vraag naar elektriciteit voldoen. Deze overgang is al zichtbaar in de Europese Unie, waar de opwekking van zonne-energie in 2024 steenkool voorbijstreeft en een aandeel van meer dan 10% in de energiemix bereikt. Zowel China als de Verenigde Staten zullen naar verwachting tegen 2027 een vergelijkbaar aandeel in de opwekking van zonne-energie bereiken.

Regionale groei

De stijging van het elektriciteitsverbruik in China wordt aangedreven door de energie-intensieve industrieën, waaronder de productie van zonnepanelen, batterijen en elektrische voertuigen. Opmerkelijk is dat de Chinese industriële sectoren alleen al 300 TWh elektriciteit nodig hadden, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik in Italië. India's economische expansie ligt aan de basis van de stijgende vraag.

In de VS wordt tot 2027 een jaarlijkse stijging van 2% verwacht, wat gelijk staat aan het toevoegen van het huidige elektriciteitsverbruik van Californië over een periode van drie jaar. Een bijzonder opmerkelijke factor is de verwachte impact van datacenters, waarvan de schattingen suggereren dat hun energieverbruik kan verdubbelen of verdrievoudigen tegen 2028, waardoor ze mogelijk tot 12% van de totale Amerikaanse vraag naar elektriciteit zullen verbruiken.

Na twee jaar van opeenvolgende daling is de vraag naar elektriciteit in de EU weer gestegen. Toch is de vraag nog ver verwijderd van het niveau van 2021 en zal deze naar verwachting pas in 2027 weer een vergelijkbaar niveau bereiken. In 2024 steeg de opwekking van hernieuwbare energie met 8,4%, wat naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.

windmill-3714863_1920.jpg

2024: Stroom in Europa schoner dan ooit tevoren

Vorig jaar werd er in Europa meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerd dan ooit.

Zonne-energie dekt de helft van de vraag

De groei van emissiearme bronnen gaat de stijgende vraag naar elektriciteit dus compenseren. Volgens het IEA zullen hernieuwbare bronnen al in 2025 voorzien in meer dan een derde van de totale wereldwijde vraag naar elektriciteit, waarmee ze steenkool voorbijstreven.

Vooral de opkomst van zonne-energie - goedkoper dan ooit - zal goed zijn voor de helft van de wereldwijde toename van de vraag naar elektriciteit. In 2024 heeft fotovoltaïsche zonne-energie (PV) de grens van 2000 TWh bereikt, wat gelijk staat aan 7% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Het IEA verwacht dat in de komende drie jaar ongeveer 600 TWh extra fotovoltaïsche energie zal worden opgewekt.

Tegelijkertijd wordt verwacht dat kernenergie in 2025 een nieuw hoogtepunt zal bereiken. Naarmate de Franse nucleaire productie zich herstelt, Japan weer opstart en China, India en Korea nieuwe reactoren in gebruik nemen, zal er een sterke groei zijn.

Gevolgen van extreem weer

Tegelijkertijd waarschuwt het IEA voor de impact van extreme weersomstandigheden. Stormen, droogtes en hittegolven verstoren de wereldwijde elektriciteitsproductie in de VS, Australië en Zuid-Amerikaanse landen, om er maar een paar te noemen. Daarom roept het agentschap op tot een grotere veerkracht om schokken op te vangen.

balcony solar panels

Balkon zonnepanelen zijn booming in Duitsland - volgt Nederland?

De hausse aan balkonzonnepanelen in Duitsland verandert het energieverbruik met plug-and-play systemen. Zal Nederland volgen?