2024: Stroom in Europa schoner dan ooit tevoren
Vorig jaar werd er in Europa meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerd dan ooit.
Published on January 3, 2025
In 2024 werd er in Europa meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen dan ooit. Vooral zonne- en windenergie zorgden voor meer groene stroom. Ook waren de prijzen veel lager dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit een rapport van Eurelectric, dat kijkt naar gegevens uit de 27 EU-landen, Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.
In totaal werd er vorig jaar meer dan 2.700 terawattuur aan elektriciteit geproduceerd in deze landen, waarvan 48 procent afkomstig was uit duurzame bronnen. Windenergie was de grootste bron, gevolgd door waterkracht en zonne-energie.
Steeds minder kolen en gas
Door de groei van hernieuwbare energie was de bijdrage van fossiele brandstoffen aan de elektriciteitsproductie lager dan ooit, met kolen en gas goed voor slechts 28 procent. Ook werd 24 procent opgewekt in kerncentrales. Dankzij de vergroening daalde de schadelijke uitstoot bij de stroomproductie met 59 procent vergeleken met 1990. De EU heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Ambitieuze plannen in Nederland
Ook in Nederland kwam in 2024 meer dan de helft van de elektriciteit uit duurzame bronnen. In Nederland worden er ook ambitieuze plannen gesmeden voor de toekomst. Nederland heeft onlangs bijvoorbeeld de plannen voor twee indrukwekkende nieuwe windparken op zee afgerond: IJmuiden Ver Alpha en IJmuiden Ver Beta. Beide parken zullen elk minimaal twee gigawatt aan energie produceren. Ze worden verwacht in 2029 operationeel te zijn. Samen zijn deze windparken goed voor ongeveer 14% van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland.
Nieuwe mega-windparken op zee bij IJmuiden zijn goed voor 14 procent van huidige energiebehoefte
Consortia Noordzeker (met ABP, APG en SSE Renewables) en Zeevonk II (Vattenfall en Copenhagen Infrastructure) winnen tenders van de overheid. In 2029 gaan de nieuwe parken 4 gigawatt stroom leveren.