Gesprekken over het terugdringen van plasticvervuiling mislukken, terwijl de productie toeneemt
De productie van plastic zal in 2050 verviervoudigd zijn. In deze aflevering van 'Achter de Cijfers' kijken we naar de cijfers van de plasticproductie en -consumptie.
Published on December 4, 2024
Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en is sinds 3 jaar redacteur bij IO+. Als GREEN+ expert houdt hij alle ontwikkelingen rondom de energietransitie nauwlettend in de gaten. Hij gaat graag op reportages en verrijkt zijn verhalen vaak met grafieken. Hij heeft meerdere series onder zijn hoede: Green Transition Drivers, Road to 2050, Achter de Cijfers.
Na de intense onderhandelingen van de COP29 in Bakoe was het tijd voor een andere top van de Verenigde Naties (VN), de vijfde Intergouvernementele Onderhandelingscommissie van de VN (INC-5). Onderhandelaars van over de hele wereld kwamen bijeen in Busan, Zuid-Korea, om te praten over een verdrag om plasticvervuiling tegen te gaan, maar ze slaagden er niet in om tot een overeenkomst te komen.
De gesprekken tussen vertegenwoordigers van meer dan 170 landen mislukten omdat ze het niet eens konden worden over een regeling om de productie van plastic aan banden te leggen. Panama stelde een route voor om een wereldwijde doelstelling voor het verminderen van de plasticproductie te creëren en kreeg de steun van meer dan 100 landen. Olierijke landen, geleid door Saoedi-Arabië, weigerden akkoord te gaan. Als gevolg daarvan zijn de besprekingen uitgesteld, hoewel de wereldlanden eerder hebben besloten om in 2024 een bindende overeenkomst te sluiten.
Over Achter de Cijfers
In Achter de Cijfers ontrafelen we elke aflevering één cijfer en bieden we inzichten met behulp van grafieken en diagrammen.
View Achter de Cijfers SeriesIn 2022 werd er wereldwijd meer dan 400 miljoen ton plastic geproduceerd. De wereldwijde consumptie is sinds de eeuwwisseling explosief gestegen: meer dan de helft van het plastic dat ooit is geproduceerd, wordt sinds 2000 geproduceerd. Volgens sommige schattingen zal de productie van plastic in 2050 verviervoudigd zijn ten opzichte van 2019.
Plastic afval vormt niet alleen een bedreiging voor het milieu, maar wordt ook een probleem voor de menselijke gezondheid. Er zijn microplastics aangetroffen in menselijk sperma, waardoor het aantal zaadcellen afneemt en hormoonafwijkingen ontstaan. In een rapport van de VN uit 2023 wordt benadrukt hoe blootstelling aan plastic chemicaliën vooral gevaarlijk is voor vrouwen en kinderen. Blootstelling tijdens de foetale ontwikkeling kan bijvoorbeeld leiden tot neurologische ontwikkelingsstoornissen.
Waar gebruiken we al dat plastic voor?
Zoals de grafiek hierboven laat zien, is de productie van plastic de afgelopen decennia explosief gestegen. Je vraagt je misschien af waar al die 400 miljoen ton plastic die jaarlijks wordt geproduceerd naartoe gaat. Zoals blijkt uit cijfers van de handelsvereniging Plastics Europe, is 44% van de wereldwijde kunststofproductie bestemd voor verpakkingen en 18% voor bouw- en constructietoepassingen.
Hetzelfde rapport zoomt ook in op de productiecijfers van Europa. In 2022 produceerde Europa meer dan 58,7 miljoen ton kunststoffen. De twee belangrijkste markten waren verpakking en bouwtoepassingen.
Als we inzoomen op de hoeveelheid kunststoffen die wereldwijd wordt geproduceerd, heeft China het leeuwendeel in handen, aangezien het bijna een derde van het totaal produceert. De rest van Azië, met uitzondering van Japan, en Noord-Amerika volgen. 9,4% van al dit plastic wordt beschouwd als circulair - ofwel op biologische basis ofwel mechanisch gerecycled.
Wie produceert er meer afval?
Elk jaar produceert de wereld 350 miljoen ton plastic afval - bijna evenveel als de hoeveelheid nieuw plastic die wordt geproduceerd. Volgens het laatste rapport van Plastic Overshoot Day heeft België de grootste hoeveelheid plastic afval per hoofd van de bevolking, met 147,7 kilogram per persoon. In absolute termen is China veruit de grootste producent, met een productie van meer dan 550.000 kiloton per jaar, bijna twee keer zoveel als de Verenigde Staten.
Nederland staat op de zevende plaats wat betreft de productie van plastic afval per hoofd van de bevolking, met 91 kilo per hoofd van de bevolking. De totale afvalproductie is gelijk aan 1.593.923 miljoen ton.
Hoe wordt dit afval verwerkt?
Naast de explosief stijgende productiecijfers wordt slechts 9% van het wereldwijd geproduceerde plastic gerecycled. De rest wordt verbrand, gestort of komt in het milieu terecht. Zeeën en oceanen hebben hier het meest onder te lijden. Uit een analyse van het World Economic Forum blijkt dat een derde van de 78 miljoen ton plastic verpakkingsafval die jaarlijks wordt geproduceerd, in de oceanen terechtkomt. Dit betekent dat het equivalent van het afval in een vuilniswagen elke minuut in zee belandt.
Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt 49% van het plastic afval wereldwijd gestort, 22% verkeerd beheerd en niet ingezameld en 19% verbrand.
Omdat recycling een minimaal onderdeel is, werken sommige praktijken beter. Zoals Plastics Europe laat zien, zijn de recyclingpercentages 13 keer hoger bij gescheiden afvalinzameling dan bij gemengde inzameling. Als we het beperken tot verpakkingsafval, kunnen de recyclingpercentages 80 keer hoger zijn dan bij gemengde inzameling. Hetzelfde rapport laat zien dat Nederland koploper is op het gebied van algehele plasticrecycling, waarbij meer dan 45% van het plastic afval wordt gerecycled.
Europese doelstellingen
Terwijl de onderhandelaars het wereldwijd niet eens konden worden over regelgeving, heeft Europa al wel doelen gesteld om zijn inspanningen op het gebied van circulariteit en recycling te verbeteren. In die zin is de EU-hoeksteenwet de Kaderrichtlijn Afval (WFD), die de basisconcepten voor afvalbeheer en recyclingdoelen vaststelt.
Momenteel is het grootste deel van het wereldwijd geproduceerde plastic bedoeld voor verpakking. Onder de paraplu van de KRW heeft ook de Richtlijn Verpakkingsafval (PWD) tot doel de afvalstromen te verminderen en hergebruik te bevorderen. Tegen 2030 streeft de verordening naar 70% recycling - cijfers van 2021 toonden een recyclingpercentage van 64%. Daarnaast stelt de PWD reductiedoelstellingen vast en schrijft het lidstaten voor om wegwerpartikelen te verbieden en hergebruik en navulopties aan te moedigen.
Hoe gaat Europa om met afval?
Europa wordt steeds beter in het terugwinnen van afval. In de nieuwe aflevering van Achter de Cijfers duiken we in de gegevens over afvalbeheer.
Landen komen opnieuw bijeen in 2025
De besprekingen voor een wereldwijd plasticverdrag zijn uitgesteld tot INC-5.2. Gezien de urgentie van het onderwerp riepen veel onderhandelaars op om snel weer in gesprek te gaan. “Als we weer bij elkaar komen, staat er meer op het spel”, zei delegatieleider Juan Carlos Monterrey Gomez van Panama.