Wetenschappers VS overwegen emigratie vanwege bezuinigingen Trump
Door Trumps bezuinigingen op onderwijs overweegt 75% van de Amerikaanse wetenschappers om naar het buitenland te verhuizen.
Published on March 28, 2025

© Chokniti Khongchum - Pexels
Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.
Bezuinigingen van de Trump-administratie op onderwijs zorgen ervoor dat veel Amerikaanse wetenschappers hun carrière heroverwegen. In een recente enquête van het wetenschappelijke tijdschrift Nature overweegt 75% van de responderende onderzoekers het land te verlaten vanwege de financiële en administratieve turbulentie die wordt veroorzaakt door de nieuw gekozen regering.
Meer dan driekwart van de 1200 wetenschappers die reageerden op de enquête van het tijdschrift overwegen het land te verlaten en naar Canada of Europa te verhuizen. De trend is vooral zichtbaar onder beginnende onderzoekers, die te maken hebben gehad met aanzienlijke uitdagingen, zoals het verlies van financiering en verstoorde carrièrepaden.
Trump bezuinigingen op onderwijs
De verschuivingen in het beleid van de Trump-regering, waaronder bezuinigingen op de financiering en administratieve veranderingen, hebben grote gevolgen gehad voor het landschap van wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Bijna de helft van het personeel van het Ministerie van Onderwijs is getroffen door deze bezuinigingen en veel belangrijke projecten zijn abrupt stopgezet, waardoor jarenlange investeringen en potentiële vooruitgang in het ongewisse blijven. De acties van de regering hebben een onstabiele omgeving gecreëerd voor wetenschappers, vooral voor beginnende onderzoekers die voor hun professionele ontwikkeling sterk afhankelijk zijn van subsidies en institutionele steun.
Veel wetenschappers die door Nature worden geciteerd, schrijven hun mogelijke emigratie toe aan een steeds onzekerder klimaat voor onderzoek, waarbij academische vrijheid onder druk staat en samenwerkingsmogelijkheden worden verstoord. Landen als Canada en Europese landen zijn aantrekkelijk vanwege bestaande netwerken en waargenomen stabiliteit. De Nederlandse overheid en die van de buurlanden werken eraan om buitenlandse wetenschappers aan te trekken. Minister van Onderwijs Eppo Bruins heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) opdracht gegeven een fonds op te zetten om wetenschappers te werven.
Een tegenstrijdigheid
Hoewel het aantrekken van buitenlandse wetenschappers een goedbedoeld initiatief is, zijn er ernstige zorgen over de staat van het Nederlandse hoger onderwijs. De wet “Internationalisering in Balans”, die momenteel in behandeling is, zou het aantal internationale studenten verminderen en bezuinigingen op onderwijs en onderzoek voorstellen. Nederlandse universiteiten verzetten zich tegen de voorgestelde bezuinigingen op het onderwijs en benadrukten hoe deze de economische groei en creativiteit zouden belemmeren.
Zoals Bart Brouwers in een recent opiniestuk schreef: “Maar zonder een bredere, consistente visie op de toekomst van het hoger onderwijs in Nederland – inclusief financiering, werkdruk, internationalisering en academische vrijheid – blijft het steken in symptoombestrijding. Een land dat aan de ene kant deuren openzet voor topwetenschappers, maar aan de andere kant structureel het fundament van de wetenschap ondermijnt, zal uiteindelijk niet de kennisnatie zijn die het pretendeert te willen zijn."
Terwijl Amerikaanse wetenschappers nadenken over hun toekomst, verhuizen sommigen van hen al naar het buitenland. Anderen zien de uitdagingen voor zich en willen voorlopig blijven, maar zullen misschien vertrekken als er zwaar wordt bezuinigd.