Logo

Veiligere, eenvoudigere behandelmethode voor zeldzame beroerte

Baanbrekend onderzoek onthult een nieuwe behandeling voor zeldzame beroertes, waarbij geen constante monitoring nodig is.

Published on February 20, 2025

rare stroke

© Julie Viken - Pexels

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Een recent internationaal onderzoek onder leiding van het Amsterdam University Medical Center (AUMC) verbetert het leven van patiënten die lijden aan een zeldzame vorm van beroerte. Het onderzoek toont aan dat sinustrombose, een vorm van beroerte die drie of vier op de miljoen volwassenen treft, ook kan worden behandeld met directe orale anticoagulantia (DOAC's), waardoor constante bewaking niet meer nodig is.

Sinus trombose is een zeldzame maar ernstige vorm van een beroerte die voornamelijk voorkomt bij personen jonger dan 50 jaar. Alleen al in Nederland worden jaarlijks ongeveer 300 gevallen gemeld, waarbij driekwart van alle patiënten vrouw is. Deze aandoening manifesteert zich als een bloedstolsel in de bijholten, cruciale bloedvaten die zich onder de hersenen en achter elke oogkas bevinden. De meest voorkomende symptomen zijn ernstige hoofdpijn, verlammingsverschijnselen, epileptische aanvallen, gezwollen ogen, dubbelzien en een verhoogde temperatuur.

Traditionele behandeling van beroerte

In het verleden werden patiënten met sinus trombose behandeld met vitamine K antagonisten (VKA's), een type bloedverdunner dat regelmatig gecontroleerd moet worden. Deze traditionele aanpak vereist regelmatige bezoeken aan trombosediensten om de dosering goed aan te passen. De behandeling duurt meestal enkele weken en volledig herstel kan maanden duren. Zonder de juiste behandeling kan de aandoening levensbedreigend zijn, met een sterftecijfer tot 33%, zelfs als er snel wordt ingegrepen.

Het grootste internationale onderzoek naar sinus trombose in 25 jaar, geleid door Amsterdam UMC, heeft veelbelovende resultaten opgeleverd. Het onderzoek analyseerde gegevens van 619 patiënten uit 23 landen en vijf continenten, waarbij 65% DOAC's kreeg en 35% traditionele VKA's. Het onderzoek richtte zich vooral op de veiligheidsresultaten, met name het monitoren van ernstige bloedingen - de belangrijkste bijwerking van bloedverdunners. De resultaten toonden aan dat beide behandelingsgroepen identieke percentages complicaties hadden, met slechts 3% van de patiënten in elke groep die nieuwe trombose of een grote bloeding ontwikkelden binnen zes maanden na de diagnose.

Catharina Ziekenhuis

Zo helpt een slimme draad bij veiligere hartoperaties

Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat bij het vervangen van de aortaklep met een slimme draad gaat gebruiken.

Implicaties voor de toekomst

Volgens neuroloog en onderzoeksleider Jonathan Coutinho wordt verwacht dat deze bevindingen een revolutie teweeg zullen brengen in de behandelingsstandaarden. De nieuwe DOAC-medicatie biedt dezelfde veiligheid en werkzaamheid als traditionele behandelingen, terwijl frequente controlebezoeken niet meer nodig zijn. Deze doorbraak is vooral belangrijk gezien de ernstige aard van de aandoening en de impact ervan op jongere patiënten. Ondanks de uitdagingen die de privacyregelgeving (GDPR) met zich meebrengt, betekent de succesvolle voltooiing van deze studie door internationale samenwerking een belangrijke vooruitgang in de behandeling van beroertes.