Veelbelovende gezondheidstech uit Maastrichtse Biotech Booster
Van Huntington-detectie tot kankerbehandelingen: dit zijn de doorbraken van Biotech Booster op het gebied van gezondheidstechnologie.
Published on March 28, 2025

© Biotech Booster
Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.
In de afgelopen maanden zijn drie onderzoeksteams gestart met Biotech Booster projecten op de Brightlands Maastricht Health Campus. Elk team richt zich op baanbrekende biotechnologische ontdekkingen, waaronder het gebruik van traanvocht om de ziekte van Huntington op te sporen, het ontwikkelen van meer gerichte en effectieve kankerbehandelingen en het maken van antilichamen die de communicatie tussen kankercellen en gezonde cellen blokkeren.
De Biotech Booster is een initiatief om biotechnologische innovaties te versnellen, met name op het gebied van gezondheid en welzijn. Dit programma wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds en heeft als doel de kloof tussen wetenschappelijke ontdekking en markttoepassing te overbruggen en een robuust ecosysteem van innovatie en ondernemerschap te bevorderen. Met een substantiële investering van €246 miljoen, waarvan €49 miljoen onvoorwaardelijk is toegewezen, is de Biotech Booster klaar om een revolutie teweeg te brengen in het biotechlandschap in Nederland en daarbuiten.
1. Huntington biomarker detectie in tranen
Een van de projecten in het kader van de Biotech Booster is de ontwikkeling van een niet-invasieve methode om de ziekte van Huntington op te sporen met behulp van traanvocht. De ziekte zorgt ervoor dat zenuwcellen in de hersenen na verloop van tijd afsterven. Dit project, geleid door onderzoekers Marlies Gijs en Mayke Oosterloo, heeft een receptor geïdentificeerd die in staat is om Huntington-eiwitten in tranen te detecteren. Deze doorbraak biedt een minder invasief alternatief voor traditionele hersenbiopsies, die door hun aard niet alleen invasief zijn, maar ook beperkt in frequentie.
De mogelijkheid om de ZvH op te sporen via traanvocht betekent een belangrijke vooruitgang in de diagnostische technologie. Het maakt het mogelijk om de progressie van de ziekte gemakkelijker en vaker te volgen, wat cruciaal is voor de behandeling van deze slopende neurologische aandoening. Bovendien kan de hoge gevoeligheid van de traanvochttest mogelijk dragers van het Huntington-gen identificeren voordat de symptomen zich manifesteren, waardoor eerdere interventies en betere resultaten voor de patiënt mogelijk zijn.
2. Fenix Therapeutics: innovatieve kankertherapieën
Het Fenix Therapeutics project, geleid door Marc Vooijs, richt zich op het ontwikkelen van innovatieve kankertherapieën. Door nieuw ontdekte mechanismen te bestuderen wil het team effectievere en doelgerichtere behandelingen voor verschillende soorten kanker ontwikkelen. Dit project onderstreept het potentieel van biotechnologie om een revolutie teweeg te brengen in de kankerzorg en hoop te bieden aan patiënten en hun families.
De ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën is een complexe en uitdagende onderneming. Dankzij de steun van de Biotech Booster, waaronder financiering en middelen voor bedrijfsontwikkeling, kunnen onderzoekers zoals Vooijs hun wetenschappelijke ontdekkingen omzetten in levensvatbare behandelingen.

Nederlandse en Duitse medische centra werken samen in onderzoek hersenkanker
Nederlandse en Duitse medische universiteiten gaan samenwerken in twee onderzoeksprogramma's over hersenkanker.
3. EV-antilichamen voor kankerbehandeling
Het derde project, geleid door Kasper Rouschop, richt zich op het ontwikkelen van antilichamen die voorkomen dat kankercellen communiceren met gezonde cellen. Het team heeft een specifiek eiwit geïdentificeerd dat aanwezig is op het oppervlak van communicatiebubbels tussen kankercellen en gezonde cellen. Door zich te richten op dit eiwit willen de onderzoekers het communicatieproces verstoren, waardoor tumorgroei en uitzaaiing mogelijk worden voorkomen.
Deze innovatieve benadering pakt een kritiek aspect van kankerbiologie aan - het vermogen van kankercellen om gezonde cellen te coöpteren voor hun eigen overleving en proliferatie. Door deze communicatie te onderbreken, biedt het extracellulaire blaasjes (EV) antilichamen project een nieuwe therapeutische strategie die bestaande kankerbehandelingen zou kunnen aanvullen en de resultaten voor patiënten zou kunnen verbeteren.
Het Biotech Booster ecosysteem
Het Biotech Booster initiatief is meer dan alleen een financieringsmechanisme; het is een uitgebreid ecosysteem dat is ontworpen om onderzoekers en ondernemers in elke fase van het innovatietraject te ondersteunen. Van de eerste ontdekking tot de markttoepassing biedt de Biotech Booster financiering, ondersteuning bij bedrijfsontwikkeling, mentorschap en netwerkmogelijkheden. Deze holistische aanpak zorgt ervoor dat veelbelovende biotechnologische innovaties de beste kans hebben om te slagen op de markt en een echte impact te hebben op de maatschappij.
.png&w=828&q=75)
Hielprik bij bloedarmoede straks misschien overbodig, dankzij bloedtest van deze onderzoeker
In de serie Innovatie Maestros belichten we baanbrekende technologieën uit Nederland. Vandaag: een non-invasieve test voor pasgeborenen van Nienke Bosschaart.