Rescale haalt $115M op voor snellere engineeringoplossingen
Rescale, opgericht door de Nederlander Joris Poort, haalt $115M op om engineering te versnellen met AI en cloudsimulaties.
Published on April 11, 2025

© Rescale
Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.
Rescale, een platform dat bedrijven helpt bij het uitvoeren van complexe cloudsimulaties, heeft $115 miljoen aan Series D-financiering binnengehaald, waarmee het totaal opgehaalde kapitaal meer dan $260 miljoen bedraagt. Het bedrijf, dat mede is opgericht door de Nederlander Joris Poort, versnelt het herontwerpen van producten met toegepaste AI en snelle berekeningen, waardoor traditionele engineering enorm kan worden versneld.
Het platform integreert geavanceerd computergebruik, databeheer en toegepaste AI, waardoor bedrijven hun innovatiesnelheid kunnen opvoeren. Het platform stelt gebruikers in diverse sectoren, zoals lucht- en ruimtevaart, auto's en biowetenschappen, in staat om hun engineeringcapaciteiten te verbeteren door middel van uitgebreide simulaties. Met cloud-native technologieën biedt Rescale flexibiliteit en automatisering, zodat industrieën snel vooruitgang kunnen boeken op het gebied van productontwikkeling en wetenschappelijke ontdekkingen.
Meerdere spelers namen deel aan de financieringsronde, waaronder NVIDIA, Hitachi Ventures en de Universiteit van Michigan. Tot de vroege investeerders van Rescale behoren Sam Altman, Jeff Bezos, Paul Graham en Peter Thiel.
Rescale's technologische voorsprong
Centraal in Rescale's unieke aanbod staat de 'AI physics' benadering. Deze methode verbetert computational engineering door gebruik te maken van AI-modellen die zijn getraind op simulatiegegevens, waardoor berekeningen meer dan 1000 keer sneller kunnen worden verwerkt dan met traditionele methoden. In tegenstelling tot conventionele natuurkundesimulaties die deterministische resultaten opleveren, richten AI-simulaties zich op probabilistische antwoorden, waardoor ingenieurs meer ontwerpruimte krijgen.
“Versneld computergebruik is de motor van de AI industriële revolutie”, zegt Jensen Huang, oprichter en ceo van NVIDIA. “Met Rescale's full-stack NVIDIA software en infrastructuur kunnen industrieën de grenzen verleggen van AI-gedreven modellering en simulatie - waardoor ontdekking, ontwerp en engineering in een ongekend tempo worden bevorderd.”

AI-chip startup Axelera haalt $68 miljoen op om Nvidia uit te dagen
De Eindhovense AI-chipontwikkelaar Axelera AI ontvangt €68 miljoen in zijn laatste financieringsronde.
Investering stimuleert strategische uitbreiding
De recente Serie D-financiering van 115 miljoen dollar is bedoeld om de strategische initiatieven van Rescale te stimuleren, waaronder het uitbreiden van de applicatiebibliotheek en het cloud datacenternetwerk. Daarnaast is Rescale van plan om zijn cloud control plane architectuur te verbeteren, waardoor het eenvoudiger wordt om applicaties te draaien in hybride en multi-cloud infrastructuren. Dergelijke ontwikkelingen betekenen een sprong voorwaarts in het uitrusten van industrieën met de flexibiliteit die nodig is om te navigeren door op handen zijnde technische en regelgevende eisen.
Voortbouwen op praktische inzichten
De basis van Rescale is geworteld in de praktische technische uitdagingen waarmee de oprichters, Joris Poort en Adam McKenzie, werden geconfronteerd tijdens hun werk aan het Boeing 787 Dreamliner-project. Geconfronteerd met onvoldoende computermiddelen om het innovatieve ontwerp van het vliegtuig te optimaliseren, bedachten ze een platform dat dergelijke beperkingen efficiënt kon aanpakken.
De lessen uit deze ervaring hebben het ontwikkelingstraject van Rescale sterk beïnvloed en vorm gegeven aan de missie van het bedrijf om computationele belemmeringen voor innovatie weg te nemen.

Cradle haalt $73 miljoen op om de toepassing van AI-gebaseerde proteïne-engineering te versnellen
De investering zal Cradle in staat stellen zijn missie te versnellen: miljoenen wetenschappers ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzamere producten en effectievere therapeutica, met lagere kosten en een hogere kans op succes.