Recycling van glas voor zonnepanelen bereikt doorbraak
Een grote stap in recycling van zonne-energie: 75 ton paneelglas omgezet in vlakglas in een baanbrekend proefproject.
Published on March 5, 2025

© Maltha Glass Recycling
Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
In samenwerking met Saint-Gobain heeft het Nederlandse bedrijf Maltha Glass Recycling een mijlpaal bereikt door 75 ton glas van zonnepanelen te recyclen tot vlakglas. Nu zonne-energie steeds belangrijker wordt bij het terugdringen van CO2-uitstoot, neemt de behoefte aan efficiënte recyclingoplossingen toe. De pilot maakt deel uit van het Photorama-project, waarbij 13 Europese partners zich richten op het herwinnen van waardevolle materialen uit panelen voor hergebruik in nieuwe productieprocessen.
De zonne-energiesector staat voor een ongekende groei: de wereldwijde capaciteit voor het opwekken van zonne-energie zal naar verwachting toenemen van 476 GW in 2018 tot 2840 GW in 2030 en 8519 GW in 2050. Deze exponentiële groei creëert een dringende behoefte aan effectieve recyclingoplossingen. Maltha Glass Recycling, een joint venture tussen Renewi en Owens-Illinois, verwerkt momenteel jaarlijks 1,2 miljoen ton gebruikt glas uit verschillende bronnen. De expertise van het bedrijf op het gebied van glasrecycling positioneert het strategisch om de opkomende uitdaging van afvalbeheer van zonnepanelen aan te gaan.
Innovatie in recycling van zonnepanelen
Het Photorama-project (PHOtovoltaic waste management - advanced Technologies for recOvery & recycling of secondary RAw MAterials from end-of-life modules) betekent een aanzienlijke vooruitgang in de recyclingtechnologie voor zonnepanelen. Het initiatief richt zich op de ontwikkeling van zeer nauwkeurige terugwinningsmethoden, waarbij gestreefd wordt naar een materiaalzuiverheid van 98-99,99% voor kritieke grondstoffen zoals silicium, zilver, indium en gallium.
Het project implementeert een geautomatiseerd demontagesysteem en slimme scheidingstechnieken, waardoor waardevolle componenten efficiënt worden teruggewonnen. Deze systematische aanpak maakt het mogelijk om materialen direct terug te winnen als energiebrandstof of als grondstof voor nieuwe zonnepanelen en andere producten.
“Deze succesvolle pilot toont het ongelooflijke potentieel van het recyclen van zonnepanelen”, zegt Kevin Bell, Managing Director van de Maltha Group. “We zijn er trots op om samen met Saint-Gobain en andere partners concrete stappen te zetten richting een circulaire economie. Door afgedankte zonnepanelen om te zetten in waardevolle materialen voor de productie van vlakglas, bewijzen we dat er duurzame oplossingen bestaan voor dit cruciale onderdeel van de energietransitie”.

Soms is zonnepanelen hergebruiken slimmer dan recyclen
CORE CHANGEMAKERS wil gebruikte zonnepanelen een tweede leven geven.