Proef met regeneratieve landbouw
FrieslandCampina leidt een 3-jarig proefproject met regeneratieve landbouw op 30 Nederlandse boerderijen.
Published on May 16, 2025

© Pexels
Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Dertig melkveebedrijven in heel Nederland starten een driejarig proefproject van multinational FrieslandCampina om regeneratieve landbouwpraktijken te stimuleren. Financieel ondersteund door supermarktketen Lidl en begeleid door het Nationaal Groeifonds programma ReGeNL, zetten deze boerderijen een koers uit naar een systeem waarin bodemherstel, biodiversiteit en duurzame verdienmodellen centraal staan. Het initiatief wil een publiek toegankelijke standaard creëren die de impact meet van praktijken zoals gevarieerd grasland en wisselbegrazing. De visie is om tegen 2031 zo'n duizend boeren naar deze duurzame toekomst te leiden.
Regeneratieve landbouw is een holistische benadering van landbouw die prioriteit geeft aan het herstellen van natuurlijke ecosystemen door de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit te verbeteren. Deze filosofie is gericht op het in stand houden van de huidige mogelijkheden van het land en het verbeteren ervan voor toekomstige generaties. Technieken zoals wisselteelt, beweiding, no-till landbouw en compostering worden gebruikt om CO2 vast te leggen, de afhankelijkheid van synthetische inputs te verminderen en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Inheemse gemeenschappen gebruiken al eeuwenlang vergelijkbare methoden en erkennen de onderlinge verbondenheid van ecosystemen en maatschappelijk welzijn. Deze aanpak pakt klimaatverandering aan door broeikasgassen vast te leggen en veerkracht op te bouwen in landbouwgronden, waardoor bodems beter bestand zijn tegen overstromingen en droogte.
Meetbare standaarden vaststellen
Een belangrijk doel van het proefproject van FrieslandCampina is het vaststellen van meetbare standaarden voor regeneratieve landbouw die op grote schaal kunnen worden toegepast. Het project wil de impact van regeneratieve praktijken nauwgezet volgen door gegevens te verzamelen en te analyseren. Dit houdt in dat er in het eerste jaar op maat gemaakte bedrijfsplannen worden ontwikkeld en dat de ecologische en economische effecten in de daaropvolgende jaren nauwlettend worden gevolgd. De ambitie is niet alleen om de milieu-integriteit te behouden, maar ook om ervoor te zorgen dat landbouwpraktijken economisch levensvatbaar blijven. Door de effectiviteit van deze methoden aan te tonen, hoopt FrieslandCampina een bredere toepassing in de landbouwsector te stimuleren.
Het FrieslandCampina project onderstreept het belang van partnerschappen om regeneratieve landbouw te bevorderen. Samenwerking in de hele keten, van financiers zoals Lidl tot kennispartners zoals ReGeNL, zorgt ervoor dat boeren uitgebreide ondersteuning krijgen. Lidl's marketingdirecteur, Erik van den Hoogen, benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid om een duurzaam voedselsysteem te creëren dat zowel boeren, consumenten als het milieu ten goede komt.