Ongekende leegloop Nederlandse industrie. Zelfs Duitsland en België goedkoper
Steeds meer industriële bedrijven verhuizen naar andere landen.
Published on December 16, 2024

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Nederland loopt het risico dat steeds meer industriële bedrijven het land verlaten. Deze waarschuwing komt van Koos van Haasteren, directeur van Chemelot, in een interview met het AD. Hij spreekt van een dreigende “ongekende leegloop” binnen de Nederlandse industrie. Op het Chemelot-terrein in Limburg zijn tientallen chemische bedrijven gevestigd. Hier worden onder andere plastics, bouwmaterialen en halffabricaten voor de productie van medicijnen en elektronica gemaakt.
Volgens Van Haasteren kan de Nederlandse industrie de internationale concurrentie steeds minder goed aan. Dit is niet alleen te wijten aan landen als China, maar ook aan concurrentie uit buurlanden zoals België en Duitsland.
Hoge energiekosten
Vooral de hoge kosten voor elektriciteit en netwerkaansluitingen in Nederland vormen een probleem. Chemische productieprocessen zijn zeer energie-intensief, en de vraag naar stroom neemt toe doordat bedrijven zoals Chemelot willen afstappen van fossiele brandstoffen zoals gas en olie.
Daarnaast maakt Chemelot zich zorgen over de infrastructuur die nodig is om over te schakelen naar klimaatneutrale productie. Van Haasteren wijst in het bijzonder op de vertraging van de bouw van een waterstofpijpleiding, de zogenoemde Delta-Rijn-Corridor.
Landelijk waterstofnetwerk
Deze week bespreekt de Tweede Kamer de aanleg van een nationaal waterstofnetwerk. Van Haasteren is sceptisch over de voortgang. Volgens hem moeten we ons realiseren dat we unieke kennis en waardevolle productiefaciliteiten dreigen te verliezen. De impact daarvan zou groter zijn dan het sluiten van de mijnen.
Tata Steel: uitdagingen groen staal
Eerder kwam ook al het nieuws naar buiten dat de productie van groen staal in Nederland voor grote problemen staat. Tata Steel IJmuiden staat op het punt van een ambitieuze transformatie: de overstap van kolen naar waterstof in hun hoogovenprocessen, een sprongetje richting groen staal. Maar achter deze toekomstvisie schuilt een doolhof van problemen die de droom snel kunnen doen vervagen. De staalmarkt is verzadigd, energie in Nederland is duurder dan ooit, en groene waterstof is vrijwel onbereikbaar. Het verouderde hoogovenproces is een molensteen om de nek van het bedrijf, en de kosten voor de noodzakelijke transitie rijzen de pan uit.