Logo

Nieuwe technologie voor warmteopslag krijgt EU-financiering

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben €2,5 miljoen ontvangen voor warmteopslag.

Published on July 15, 2025

Heat

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben samen met een Europees consortium een subsidie van €2,5 miljoen ontvangen uit het Horizon Europe-programma. Het project, STOREDGE genaamd, richt zich op de ontwikkeling en validatie van een geavanceerde technologie voor thermochemische warmteopslag en -opwaardering.

Warmte opslaan in chemische verbindingen

Deze technologie slaat warmte op in chemische verbindingen. Het systeem past de waterdampdruk aan om te bepalen bij welke temperatuur de warmte vrijkomt. Hierdoor kan de warmte precies op het juiste moment en de juiste temperatuur worden gebruikt.

Langdurige opslag

Het doel van het project is om een systeem te ontwikkelen dat warmte langdurig kan opslaan zonder noemenswaardige verliezen, zodat deze warmte beschikbaar blijft voor gebruik over periodes van dagen, maanden of zelfs seizoenen.

Omzetten naar hogere temperaturen

De opgeslagen warmte kan bovendien worden omgezet naar aanzienlijk hogere temperaturen dan waarop deze oorspronkelijk is vastgelegd. Dit maakt het mogelijk om industriële processen of energieopwekking te voeden die draaien op hoge temperaturen.

Breed toepasbaar

De kracht van STOREDGE zit in een aantal belangrijke voordelen:. Bijvoorbeeld: het systeem is breed toepasbaar op uiteenlopende warmtebronnen zoals industriële restwarmte en zonnecollectoren; het biedt een lange levensduur in combinatie met lage operationele kosten; en het is veilig en duurzaam, zonder negatieve impact op milieu of gezondheid.

Negen partners uit heel Europa

Het consortium bestaat uit negen partners uit verschillende delen van Europa, waaronder drie universiteiten, een onderzoekscentrum, twee MKB’s, twee grote industriële partners en één NGO. De eerste demonstraties van de technologie zullen plaatsvinden op laboratoriumschaal, met een warmtecapaciteit van 5 kW.

heat storage, ai-generated image

Centrale warmteopslag biedt een lagere energierekening en verlicht de congestie op het elektriciteitsnetwerk

De Innovatie Roadmap Warmteopslag 2024 is voortgekomen uit een samenwerking met meer dan 20 Nederlandse ontwikkelaars van warmteopslag, begeleid door Invest-NL en Energy Storage NL.