Logo

Nederlandse Noordzee kan tot 3 miljard ton aan CO2 opslaan

Een TNO-studie vindt een enorm CO2-opslagpotentieel in Nederlandse gasvelden in de Noordzee, belangrijk voor Europa's klimaatstrategie.

Published on July 18, 2025

North Sea CO2 storage

The pipeline for the Porthos CO2 storage project - © Porthos

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Een nieuwe studie van TNO wijst uit dat uitgeputte gasvelden onder de Noordzee een aanzienlijke CO2-opslagcapaciteit bieden, waarmee mogelijk aan de groeiende vraag van Europa kan worden voldaan. Deze capaciteit zou miljoenen tonnen kooldioxide voor tientallen jaren kunnen opslaan en een cruciale rol kunnen spelen in de overgang naar netto nul emissies in 2050.

De Geological Survey of the Netherlands, een onderdeel van TNO, heeft onlangs een studie afgerond voor het Ministerie van Klimaat en Groene Groei om de CO2-opslagcapaciteit onder de Noordzee te evalueren, rekening houdend met de vooruitgang in opslag- en transportinfrastructuur. De berekeningen van TNO suggereren dat ongeveer 40 tot 130 van de 200 offshore gasvelden in Nederland geschikt zouden kunnen zijn voor opslag.

Dit komt neer op een potentiële opslagcapaciteit variërend van 1.260 tot 1.750 miljoen ton kooldioxide in deze uitgeputte gasvelden. Verder geven de voorlopige schattingen van TNO aan dat het Rotliegend gesteente, een primaire aquifer bestaande uit zandsteen, potentieel tussen de 990 miljoen en 3.650 miljoen ton CO2 zou kunnen opslaan. Deze aquifers zijn bijzonder geschikt omdat ze vloeistoffen en gassen kunnen transporteren.

Maximaliseren van opslag

Het onderzoek benadrukt dat uitgeputte gasvelden een aanzienlijke opslagcapaciteit bieden, maar dat aquifers een aanvullende oplossing bieden, met name gezien het variabele CO2-opslagpotentieel tussen Europese landen. Landen als Duitsland, Frankrijk en België hebben beperkingen in grootschalige CO2-opslag vergeleken met Nederland. Daarom kan het afvangen van CO2 uit deze landen de vraag naar opslagcapaciteit in de Nederlandse Noordzee aanzienlijk vergroten.

Het realiseren van het volledige potentieel van kooldioxide-opslag in aquifers hangt af van effectieve ruimtelijke ordening binnen de Noordzee. Volgens het TNO-onderzoek kan het toewijzen van ruimte voor andere doeleinden, zoals windmolenparken, de totale beschikbare opslagcapaciteit verminderen. Het afwegen van deze tegenstrijdige belangen is essentieel om de bijdrage van Nederland aan de Europese doelstellingen voor koolstofopslag te maximaliseren.

North Sea CO2 storage

Een kaart van de potentiële opslagcapaciteit van het studiegebied. - © TNO

Europese opslagdoelen

De EU werkt actief aan oplossingen voor koolstofopslag, met als doel een CO2-injectiecapaciteit van minstens 50 miljoen ton per jaar tegen 2030, zoals uiteengezet in de Net-Zero Industry Act (NZIA). Lidstaten zijn verplicht om jaarverslagen in te dienen waarin ze hun voortgang met betrekking tot projecten voor het afvangen, opslaan en transporteren van kooldioxide uiteenzetten.

Een belangrijk project in Nederland is Porthos, het eerste CCS-project (Carbon Capture and Storage) van het land, dat momenteel in aanbouw is en naar verwachting in 2026 operationeel zal zijn. Porthos heeft als doel om jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2, afgevangen uit industriële installaties in de haven van Rotterdam, op te slaan in een uitgeput gasreservoir 20 kilometer uit de kust. Over de geplande levensduur van 15 jaar zal Porthos in totaal 37 miljoen ton CO2 opslaan.

Porthos

De eerste installatie voor koolstofafvang en -opslag krijgt vorm

Voor de nieuwe aflevering van Road to 2050 bezocht Mauro Mereu de bouwplaats van Porthos, het eerste Nederlandse project voor koolstofafvang en -opslag.