Nederland zet belangrijke stap in ontwikkeling van kernreactor met gesmolten zout
DEMCON, Thorizon en de VDL Groep kondigen een samenwerking aan voor de ontwikkeling van gesmoltenzoutreactoren.
Published on January 9, 2025
Nederlandse technologiebedrijven DEMCON, Thorizon en de VDL Groep kondigen een samenwerking aan voor de ontwikkeling van gesmoltenzoutreactoren, een veelbelovende technologie voor de energietransitie. Deze zijn ontworpen om veilig en duurzaam kernenergie te leveren. De vraag naar duurzame energie zonder CO2-uitstoot groeit sterk nu Nederland afscheid neemt van aardgas en het gebruik van kolen en olie reduceert. Ondanks welbekende uitdagingen geloven de partners dat verbeteringen in technologie deze reactoren haalbaar maken voor de toekomst.
In december 2024 al, hebben DEMCON, Thorizon en VDL Groep een projectovereenkomst getekend. Het project kreeg politieke steun tijdens een werkbezoek van minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) aan DIFFER in Eindhoven. De ambitie is groot: Thorizon wil een reactor van 100 MWe ontwikkelen, voldoende om 250.000 huishoudens of één datacenter van energie te voorzien.
Gesmolten zout als koelmiddel
In tegenstelling tot traditionele reactoren, die water als koelmiddel gebruiken, maakt dit type reactor gebruik van gesmolten zout. Dit moet zorgen voor meer veiligheid: bij een stroomuitval stolt het zout vanzelf, waardoor de reactor passief gekoeld blijft en gevaarlijke situaties worden voorkomen.
Uitdagingen overwinnen
Het project heeft als doel, zo verklaren zij in een bericht, om de ‘maakbaarheid, veiligheid en functionaliteit van essentiële componenten’ van het niet-nucleaire systeem van deze reactoren te valideren en te demonstreren. De geschiedenis van gesmoltenzoutreactoren kent significante uitdagingen. Experimenten in Oak Ridge National Laboratory tussen 1965 en 1969 kampten met aanzienlijke operationele problemen. De zoutreactor werd 225 keer stilgelegd, waarvan 58 keer gepland, en had te maken met chronisch verstoppende leidingen en storingen in het elektrische systeem. Ondanks historische uitdagingen geloven de partners dat verbeteringen in technologie de nieuwe reactoren haalbaar maken voor de toekomst.
Lokaal stroom leveren
Het uiteindelijke streven is om een reeks kleinere reactoren te ontwikkelen die lokaal stroom kunnen leveren aan bedrijven en huishoudens. Historisch gezien zijn nucleaire projecten vaak omvangrijke ondernemingen. De toekomst van deze sector richt zich echter op de inzet van kleine modulaire reactoren (SMR's). Deze reactoren worden opgebouwd uit losse onderdelen die seriematig in fabrieken worden geproduceerd. Dit creëert een buitengewone kans voor de Nederlandse hightech maakindustrie. Dankzij hun ruime expertise in complexe toeleveringsketens, zoals die van de halfgeleidersector, kan deze industrie een sleutelrol spelen in het ontwikkelen en vervaardigen van hoogwaardige componenten en (sub)systemen die specifiek zijn ontworpen voor nucleaire toepassingen.
Soortgelijke projecten wereldwijd
Thorizon ontving in maart 2024 al een subsidie van €10 miljoen van de Franse overheid. Dat lijkt veel, maar er wordt meer financiering gestoken in andere, soortgelijke projecten. Het door Bill Gates opgerichte TerraPower begint in juni ook met de bouw van een soortgelijke kerncentrale in Kemmerer, Wyoming. De reactor levert 345 megawatt energie, met een piekcapaciteit van 500 megawatt, genoeg om 400.000 huishoudens van stroom te voorzien. TerraPower heeft $2 miljard aan overheidssteun en $1 miljard aan privé-investeringen binnengehaald. De bouw biedt 1.600 banen, en vanaf 2030 zullen 250 mensen de voltooide centrale bedienen, die ook stroom levert aan Kemmerer.
Hoe gesmolten zout de weg baant naar de nieuwe generatie kernreactoren
In de GREEN+ spotlight belichten we een belangrijke ontwikkeling in de groene transitie. Deze keer: de opkomst van gesmolten-zout-kernreactoren.