Metafuels kiest Rotterdam voor groene vliegtuigbrandstoffabriek
Zwitserse start-up Metafuels gaat een duurzame vliegtuigbrandstoffabriek bouwen in de haven van Rotterdam.
Published on May 16, 2025

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
De Zwitserse tech startup Metafuels zet zijn eerste commerciële fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) op in Rotterdam, meldt TNW. Deze nieuwe faciliteit zal de innovatieve 'aerobrew' technologie van Metafuels gebruiken om hernieuwbare methanol om te zetten in vliegtuigbrandstof, wat resulteert in emissies die tot 90% lager zijn dan die van conventionele vliegtuigbrandstof.
Aerobrew, de eigen technologie van Metafuels, zorgt voor een revolutie in de omzetting van groene methanol in vliegtuigbrandstof op een milieuefficiënte manier. Groene methanol wordt gesynthetiseerd uit groene waterstof en koolstofoxiden (CO/CO2), die op hernieuwbare wijze worden gewonnen en gebruikt om een duurzamere vliegtuigbrandstof te produceren. Het aerobrew proces heeft schaalbaarheid en een hoge energie-efficiëntie, waardoor luchtvaartmaatschappijen een haalbare optie hebben om hun koolstofvoetafdruk aanzienlijk te verlagen zonder bestaande vliegtuigen of luchthaveninfrastructuur aan te passen. Door het gebruik van geavanceerde katalytische systemen, ontwikkeld in samenwerking met het Paul Scherrer Institut, zorgt aerobrew voor lagere levenscyclusemissies - tot 90% lager dan traditionele vliegtuigbrandstoffen.
De fabriek
De strategische beslissing van Metafuels om haar eerste grootschalige SAF-fabriek in Rotterdam te vestigen, onderstreept een cruciaal moment voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof in Europa. De Rotterdamse fabriek, Turbe genaamd, wordt geïntegreerd in de bestaande opslagterminal van Evos, waardoor een aanzienlijke opslagcapaciteit voor methanol en een robuuste logistieke infrastructuur mogelijk worden. Deze fabriek heeft als doel om in eerste instantie 12.000 liter SAF per dag te produceren, met een toekomstig doel om de productie te vertienvoudigen. De samenwerking tussen Metafuels en Evos speelt in op de cruciale rol van Rotterdam als belangrijke overslaghaven, die toegang biedt tot hernieuwbare methanol uit verschillende bronnen, waaronder biomethanol en e-methanol.
Volgens Saurabh Kapoor, ceo van Metafuels, sluit de fabriek aan bij Europa's ambitieuze doelstellingen om de CO2-uitstoot terug te dringen door schaalbare SAF-productie, een cruciale component voor de luchtvaart om te voldoen aan toekomstige milieumandaten. Ondanks de veelbelovende technologie vertegenwoordigt de SAF-markt nog steeds maar een klein deel van het wereldwijde brandstofverbruik in de luchtvaart, met slechts 0,53% van het brandstofverbruik in 2024 voor rekening van SAF. De EU-doelstelling voor 70% SAF-gebruik in 2050 benadrukt de noodzaak voor projecten zoals Turbe om te slagen en de productiemogelijkheden uit te breiden.