EYEO verbetert beeldsensoren: “We lossen jarenoud probleem op”
Deze weken zetten we de winnaars van de Gerard en Anton Awards in het zonnetje. Vandaag: EYEO Imaging.
Published on July 9, 2025

Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.
De smartphonecamera is uitgegroeid tot het hart van onze digitale levens. En toch – of juist daardoor – is er al decennia een hardnekkig probleem dat fabrikanten maar niet weten te kraken: het inefficiënte kleurfilter. De Belgische-Duitse-Nederlandse startup EYEO Imaging, opgericht begin 2024 in Eindhoven, werkt aan een fundamentele oplossing voor dit probleem. Met behulp van nano-photonica willen ze het beeldsensorlandschap op z'n kop zetten.
“De standaard manier om kleur te herkennen is inefficiënt: meer dan 70% van het licht gaat verloren,” zegt co-founder Jeroen Hoet. “Dat klinkt misschien technisch, maar het betekent gewoon dat je camera lang niet het maximale uit het licht haalt. Wij lossen dit probleem op bij de bron.”


Geen filter, maar fysica
EYEO ontwikkelt beeldsensoren waarin kleuren niet langer via traditionele kleurfilters worden onderscheiden – maar via nano-photonische structuren. Die techniek is afkomstig uit jarenlang onderzoek bij imec, het gerenommeerde onderzoeksinstituut in Leuven. Daar werkte professor Jan Genoe met zijn team aan structuren die licht op nanoschaal opsplitsen, zonder filtering.
Hoet: “We gebruiken geen kleurenfilters meer. We laten het licht fysiek splitsen, met veel hogere efficiëntie. Dat is een fundamenteel andere benadering, waarmee je tot drie keer meer licht vangt. Dat zie je terug in scherpere beelden, ook bij weinig licht.”
Het eerste prototype presenteerde de startup al op de conferentie IEDM2023, en trok meteen de aandacht van investeerders. EYEO sloot recent een seed-ronde van €15 miljoen af om de technologie te industrialiseren.
Van smartphone tot operatiekamer
De potentie van EYEO’s beeldsensor strekt zich uit over de hele markt: van smartphones tot drones, medische beeldvorming, AR/VR-brillen en autonoom rijdende auto’s. De wereldwijde beeldsensormarkt is miljarden waard – en de technologie van EYEO kan niet alleen beeldkwaliteit te verbeteren, maar camera’s ook compacter en energiezuiniger maken.
“In AR/VR is formaat cruciaal. Onze technologie maakt het mogelijk om beeldsensoren tot drie keer kleiner te maken dan nu,” zegt Hoet. “Voor sommige toepassingen is het essentieel dat deze sensoren er komen.”
Volgens recent onderzoek van Deloitte (2024) blijft de camera de belangrijkste component in smartphones. EYEO mikt dus direct op de kern van consumenten- en industriële elektronica. Maar Hoet kijkt verder: “We willen dat onze beeldsensoren op termijn de standaard worden. Als dat lukt, dan is onze missie geslaagd.”
Van imec naar Brainport
Hoewel de technologie in België werd ontwikkeld, koos EYEO bewust voor vestiging in Eindhoven. “In de Brainportregio zit veel photonica-expertise en hightech talent. Dat is essentieel voor ons,” aldus Hoet. De start-up profiteert daarnaast van het regionale ecosysteem: toegang tot partners, technische kennis en samenwerking met andere deeptechbedrijven.
Een uitdaging is er wel: voor het fabriceren van hun geavanceerde chips zijn ze voorlopig nog afhankelijk van foundries buiten de regio. “Het zou ideaal zijn als dat ook lokaal kon,” zegt Hoet. “Maar we werken globaal – van oost tot west. Brainport is een sterke basis, maar we zullen ons steeds dichter bij onze klanten moeten vestigen.”
Met een team van zeven mensen werkt EYEO momenteel aan de volgende generatie prototypes. Die moeten de belofte van de technologie bewijzen in commerciële toepassingen.
“We hebben een stevige basis gelegd. De komende maanden draait alles om opschalen: engineering, partnerships en validatie in de markt,” aldus Hoet. “We zijn pas net begonnen.”

G&A 2025
Elk jaar zetten we 10 start-ups uit de Brainportregio in de schijnwerpers. Voor elk van die start-ups ligt er een Gerard & Anton Award klaar
Bekijk G&A 2025