Logo

Europese leiders dringen aan op lokale digitale soevereiniteit

Een groep Europese techbedrijven heeft een open brief gestuurd naar de Commissie over digitale soevereiniteit.

Published on March 17, 2025

digital sovereignity

© Pexels

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

Een coalitie van de Europese tech-industrie, met 95 ondertekenaars, heeft een open brief gestuurd naar de Europese Commissie. Daarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke maatregelen rondom digitale soevereiniteit. De brief onderstreept de economische en veiligheidsproblemen die zijn toegenomen door geopolitieke spanningen en roept op om minder afhankelijk te worden van buitenlandse digitale diensten en infrastructuur. Het initiatief pleit voor de ontwikkeling van een fonds voor soeverein infrastructuur, om investeringen in onder meer AI, chips en cloud computing te stimuleren.

“Europa moet onafhankelijker worden op alle lagen van zijn kritieke digitale infrastructuur, van logische infrastructuur - applicaties, platforms, media, AI-raamwerken en modellen - tot fysieke infrastructuur - chips, computers, opslag en connectiviteit”, schrijven ze in een brief die Reuters heeft gezien.

De brief dringt aan op een verschuiving naar een eurocentrisch technologiebeleid, inclusief 'Koop Europees' mandaten voor openbare aanbestedingen en stimulansen voor particuliere bedrijven om te kiezen voor lokale oplossingen. De ondertekenaars, waaronder Airbus, Element en Proton, benadrukken dat Europa dringend digitale onafhankelijkheid moet verwerven voordat het wordt overspoeld door externe techgiganten. Europa wil zijn plaats in het wereldwijde digitale landschap veiligstellen door lokale technologie-ecosystemen te stimuleren.

De EuroStack

De EuroStack paper, gepubliceerd in januari, schetst het plan voor het opzetten van een gestructureerde Europese digitale infrastructuur in meer detail. Voortbouwend op de inzichten van Draghi's concurrentierapport, roept het document op tot het creëren van een alomvattend Europa-eerst digitaal ecosysteem en het bevorderen van lokale tech-innovaties om tegenwicht te bieden aan de dominantie van niet-Europese techgiganten. Om deze transformatie te bevorderen, stellen de ondertekenaars een reeks strategische initiatieven voor, zoals het afdwingen van een 'Koop Europees' beleid voor openbare aanbestedingen en het bieden van stimulansen voor de particuliere sector om zich aan te sluiten bij lokale ondernemingen.

De nadruk ligt op het opbouwen van een robuuste en concurrerende digitale infrastructuur die vrij is van invloeden van buitenaf. Door te pleiten voor de oprichting van een 'Sovereign Infrastructure Fund', stelt de brief voor om overheidsinvesteringen in essentiële sectoren zoals chips en kwantumcomputing te versterken.

De EuroStack-paper identificeert vijf pijlers voor beleidsontwerp. Ten eerste roept het op tot het definiëren van een Europees digitaal industriebeleid dat zou moeten worden aangevuld met “het eerst samenvoegen van de beste van het ras van bestaande activa”. Overheidsinvesteringen en stimulansen voor privé-investeringen moeten dan zo'n gefedereerde samenvoeging van activa ondersteunen. Als vierde stap moet elk gefinancierd project worden geselecteerd en moeten de resultaten worden gemeten in termen van bedrijfsresultaten. De vijfde pijler opent de samenwerking met derde landen met gemeenschappelijke doelen.

Microsoft

Trump heeft vrij spel over Nederlandse overheidsdata

Nederland leunt zwaar op Amerikaanse IT-dienstverleners zoals Microsoft, Google en Amazon voor de opslag en verwerking van overheidsdata.

Uitdagingen en de noodzaak voor onmiddellijke actie

Het Euro stack-initiatief erkent tekortkomingen uit het verleden, zoals het 'mislukte' GAIA-X-project, en consolideert de inspanningen om de digitale capaciteiten van Europa te versterken door middel van geharmoniseerd beleid en gedeelde technologische normen. Door bundeling en federatie onder EU-technologen aan te moedigen, beoogt de strategie een duurzaam ecosysteem dat transparantie en openheid bevordert, wat essentieel is voor het behoud van de Europese soevereiniteit in de digitale sfeer.

innovationorigins_a_map_of_Europe_with_links_connecting_all_cou_3c3bedf1-7082-4f51-a72a-4336cab4253d.png

EU startups willen sneller groeien en vragen om nieuwe wettelijke status

EU Inc is een petitie gestart om een nieuwe wettelijke regeling op te zetten. Daarmee wil het de groei van startups tot sterke scaleups bevorderen. IO sprak met een van de initiatiefnemers.