Logo

Europees parlement dringt aan op Chips Act 2.0

Het initiatief moet investeringen in AI-chips en andere technologische achterstanden aanpakken en Europa's concurrentiepositie versterken.

Published on March 26, 2025

NXP

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Europese Parlementsleden roepen de Europese Commissie op om snel te handelen en de Chips Act 2.0 te lanceren. In een recente brief benadrukken ze de noodzaak van grotere investeringen in AI-chips en andere halfgeleidertechnologieën, vooral gezien de toenemende geopolitieke spanningen die invloed hebben op toeleveringsketens. De brief volgt een soortgelijke oproep van de Europese chipindustrie vorige week. Ook Christope Fouquet, topman bij ASML, waarschuwde deze week dat de Europese chipsector beter beschermd moet worden.

Het falen om snel te handelen kan ertoe leiden dat de EU haar relevantie in de wereldwijde halfgeleiderindustrie verliest. Momenteel produceert Europa slechts 10% van de wereldwijde chips, ver achter op landen zoals de VS en Azië. Deze nieuwe wetgeving zou moeten focussen op het uitbreiden van R&D-financiering en het aantrekken van nieuwe investeringen om de positie van Europa in geavanceerde halfgeleidertechnologieën te versterken. Parlementsleden waarschuwen dat zonder adequate strategie en middelen, Europa achter kan blijven in de mondiale technologierace.

Christophe Fouquet

Fouquet waarschuwt: 'EU moet kampioenen beter beschermen'

Christophe Fouquet waarschuwt dat Europa zijn toonaangevende bedrijven zou kunnen verliezen als er geen betere bescherming komt.

Geopolitieke druk op halfgeleidermarkt

Terwijl Europa momenteel slechts 10% van de wereldwijde halfgeleiderproductie voor haar rekening neemt, stijgt de urgentie voor een versterkte Europese aanwezigheid. Belangrijke spelers zoals de VS en China zetten hun ontwikkelingen voort en verhogen in hoog tempo hun investeringen in de halfgeleidersindustrie. Er is toenemende druk door geopolitieke instabiliteit en de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers, met name uit Taiwan en de VS, wat de situatie verder compliceert. Het nieuwe wetgevingsinitiatief moet strategische onafhankelijkheid bevorderen en de rol van Europa als koploper verstevigen door geavanceerde chiptechnologieën actief te ondersteunen.

Initiatieven voor versterking van R&D

Een van de kernpunten voor de succesvolle implementatie van de Chips Act 2.0 is het verhogen van de subsidies voor strategische partners zoals TSMC en Intel. Hoewel eerdere pogingen bedrijven niet effectief hebben aangetrokken, is het essentieel om het belang van een robuuste R&D-infrastructuur te onderstrepen. Met de nadruk op AI en high-performance computing (HPC)-chips, moet de EU haar beleid aanpassen om innovaties binnen haar eigen grenzen te bevorderen. Dit omvat ook investeringen in publiek-private partnerschappen om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren.

De nieuwe Chips Act 2.0 moet verder gaan dan zijn voorganger door aanzienlijke wijzigingen door te voeren. Doelstellingen omvatten de versterking van de binnenlandse halfgeleiderleveringsketens van Europa en het bevorderen van investeringen gericht op AI-chips en HPC. Zoals onlangs benadrukt door de Europese Commissie, is het essentieel om te voldoen aan de huidige geopolitieke eisen en tegelijk de groene, digitale en defensie transities te ondersteunen, die afhankelijk zijn van een sterk halfgeleiderecosysteem.

Reliability-event.jpeg

Bas Dielissen (ASML): 'Betrouwbaarheid minstens zo belangrijk als innovatie'

Tijdens Holland Innovative's Reliability Symposium legt Bas Dielissen de logica uit achter ASML's perfectionisme in de halfgeleiderproductie.

Noodzakelijke economische veiligheidsstrategie

In het licht van de verhoogde wereldwijde concurrentie, zoals gezien in de rivaliteit tussen de VS en China, benadrukken Europese beleidsmakers de noodzaak om een robuuste economische veiligheidsstrategie te implementeren. Zonder deze strategie bestaat het risico dat Europese aandrijvende krachten worden beïnvloed door extraterritoriale uitdagingen. Door technologische leiderschap te bevorderen en productiecapaciteiten en een sterk R&D-ecosysteem op te bouwen, streeft de EU ernaar om haar soevereiniteit in tijden van toenemende onzekerheid veilig te stellen.

Met het oog op de toekomst staan Europese beleidsmakers voor de uitdaging om de Chips Act 2.0 effectief te implementeren om te voorkomen dat Europa achterblijft in de mondiale technologierace. Hoewel de wetgeving aanzienlijke investeringen heeft gemobiliseerd, zoals de €80 miljard aangetoond door de oorspronkelijke Chips Act, blijft de vraag of toekomstige strategieën voldoende zullen zijn om significante veranderingen in de halfgeleiderindustrie te brengen. De nadruk op een geïntegreerde benadering die zowel geopolitieke als technologische factoren adresseert, zal cruciaal zijn voor het veiligstellen van Europa’s plaats in de wereldwijde halfgeleiderarena.