Doorbraak in veiligheid van elektriciteitsnet: Nederlands project pioniert met digital twin
De Nederlandse demonstrator van het eFORT-project ontwikkelt een digital twin van het elektriciteitsnet om het beter bestand te maken tegen cyberaanvallen.
Published on May 3, 2024

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
Om het Europese elektriciteitsnet te versterken, is het eFORT-project begonnen met de ontwikkeling van een digital twin om de cyberveiligheid te verbeteren. Het project, dat wordt gefinancierd door Horizon Europe, is in september 2022 van start gegaan. Het doel is om de veiligheid van het elektriciteitsnet radicaal te verbeteren met behulp van geavanceerde technologie. Bij de Nederlandse demonstratie, geleid door TenneT en de TU Delft gaat het niet alleen om het maken van een digitale kopie van het elektriciteitsnet, maar ook om het inzetten van toepassingen op basis van deze technologie om storingen te voorkomen en te zorgen voor snel herstel na uitval.
De digitale tweeling maakt gebruik van kunstmatige intelligentie, waaronder neurale grafisch netwerken en machine learning, om zich proactief te verdedigen tegen cyberbedreigingen. Nu het basiswerk is voltooid, belooft de focus van het project op veerkracht, veiligheid en duurzaamheid vorm te geven aan de toekomst van Europese elektriciteitsnetten. De veelomvattende aanpak van het eFORT-project, dat vier jaar duurt en waarbij meerdere Europese demo's betrokken zijn, betekent een belangrijke vooruitgang in de strijd van de energiesector tegen cyberfysieke bedreigingen.
De digitale tweeling van het eFORT-project is een belangrijke stap in de inspanningen om de Europese energie-infrastructuur te beschermen. Door het elektriciteitsnet in een virtuele ruimte te modelleren, kunnen experts bedreigingen in realtime simuleren en analyseren.
Veelzijdige benadering van beveiliging
Een belangrijk aspect van het eFORT-project is de focus op zowel cyber- als fysieke bedreigingen voor het elektriciteitsnet. Het project wil deze uitdagingen aanpakken met een veelzijdige aanpak, waarbij oplossingen worden ontwikkeld die niet alleen potentiële cyberaanvallen tegengaan, maar ook de fysieke integriteit en duurzaamheid van het net waarborgen. De integratie van een groenere energiemix in de visie van het project weerspiegelt een alomvattend begrip van het huidige energielandschap en de veranderende eisen.
Uitrol en toekomstperspectief
Het eFORT-project gaat oplossingen testen en valideren door middel van een reeks Europese demonstraties in de eerste helft van 2025. Deze demonstraties zullen een reeks scenario's omvatten, van IoT- en blockchaintoepassingen in Spanje tot flexibiliteit en islanding in de bergachtige regio's van Italië. De investering van €9,3 miljoen in het project onderstreept de aanzienlijke inzet om de elektriciteitsnetten van Europa te beschermen tegen een reeks moderne uitdagingen, waarbij een consortium van 23 leden eensgezind aan dit doel werkt.