Logo

De tweede termijn van Trump: wat kan de techwereld verwachten?

Later vandaag vindt de inauguratie van de gekozen Amerikaanse president Donald Trump plaats. Van AI tot halfgeleiders, wat kan de techwereld verwachten van zijn tweede termijn?

Published on January 20, 2025

Trump tech

AI-generated image

Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van Innovation Origins. Onder redactionele begeleiding breng ik de belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.

De terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis heeft veel stof doen opwaaien in de techwereld. Deze regering zal naar verwachting veel beleid uit het Biden-tijdperk terugdraaien, vooral op technologisch gebied. De republikein dringt aan op het ontmantelen van de AI-veiligheidsrails van Biden, wat een bredere trend naar deregulering weerspiegelt. Grote technologische fusies zouden haalbaarder kunnen worden met een lichtere aanpak van antitrustzaken.

De aanwezigheid van invloedrijke bondgenoten, zoals Musk, die een grote financiële rol had in de campagne, suggereert dat technologiemiljardairs ongekende invloed zouden kunnen uitoefenen en mogelijk belangrijke beleidsverschuivingen zouden kunnen sturen. TikTok en Google staan voor beslissingen die hun zakelijke haven en uitdagingen zouden kunnen herdefiniëren terwijl de regering door inconsistenties in het beleid navigeert. Bijgevolg kunnen deze verschuivingen het digitale landschap opnieuw vormgeven en de concurrentiedynamiek in de techindustrie veranderen.

De invloed van technologieleiders

De inauguratie markeert een belangrijke verschuiving in de dynamiek van het leiderschap in de technologiesector, met Elon Musk als een bijzonder invloedrijk figuur. Musk heeft $277 miljoen bijgedragen aan Team Trump en zijn persoonlijke vermogen steeg van $262 miljard naar $449 miljard na de overwinning van Trump. Deze financiële toewijding heeft hem mogelijk een positie van ongekende invloed bezorgd, met speculaties over zijn toezicht op een nieuw Department of Government Efficiency. De transformatie van de techmiljardair van een criticus van Trump in 2016 naar een belangrijke bondgenoot in 2025 weerspiegelt bredere veranderingen in de relatie tussen Silicon Valley leiderschap en politieke macht.

Elon Musk

Europa gaat eigen satellietnetwerk lanceren en concurrentie aan met Musk's Starlink

De Europese Unie en het Europese ruimtevaartagentschap ESA investeren €10,6 miljard in lancering van een nieuw satellietnetwerk, IRIS², in 2029.

AI-beleid herzien

De regering Trump staat op het punt om belangrijke veranderingen door te voeren in de AI-regelgeving, met plannen om de executive order van Biden over AI-veiligheid te ontmantelen. Tijdens zijn campagne noemde Trump de order van Biden “gevaarlijk” en “anti-innovatie”. Daarom kunnen veranderingen in dit beleid worden verwacht, gericht op deregulering.

Deze verschuiving weerspiegelt een fundamentele verandering in de benadering van AI-governance, waarbij sommige beleidskringen veiligheidsmaatregelen gelijkstellen aan censuur. De beweging in de richting van deregulering zou vooral gevolgen kunnen hebben voor grote AI-bedrijven zoals OpenAI, Google, Microsoft en Meta. Dit terugschroeven van de regelgeving zou de ontwikkeling van AI kunnen versnellen, maar roept zorgen op over het veiligheidstoezicht.

Screenshot-2024-10-18-at-17.46.03.png

Een Spoetnik moment, het Silicium Gordijn en ASML's rol in de wereldwijde chipoorlog

Deskundigen in een debat bij de Asia Society France concluderen dat de halfgeleiderindustrie een strijdtoneel zal blijven in de geopolitieke concurrentie.

Verschuivend digitaal landschap

De benadering van digitale platforms door de regering laat opmerkelijke beleidsombuigingen zien. Trump heeft zijn standpunt over TikTok gewijzigd en is nu tegen een verbod, terwijl Meta heeft gereageerd door de vangrails voor misinformatie te verwijderen. De nieuwe Amerikaanse president ziet TikTok als een concurrent voor Meta, dat hem boos maakte door hem de toegang tot zijn websites te ontzeggen na de aanslag op Capitol Hill op 6 januari 2021.

Er wordt verwacht dat de regering een mildere aanpak zal hanteren in antitrustzaken, wat mogelijk gunstig is voor techgiganten die te maken hebben met regelgevend toezicht. Met name de positie van Google lijkt gunstiger onder Trump dan onder een voortgezette Biden-regering, hoewel de uiteindelijke resultaten afhankelijk blijven van de bevestiging van het leiderschap van het Department of Justice en de FTC.

Opschudding halfgeleiderstrategie

Er tekent zich een belangrijke beleidsverschuiving af in de productie van halfgeleiders, nu Trump zich sceptisch heeft uitgelaten over de tweepartijdige Chips and Science Act. Zijn regering stelt voor om subsidies te vervangen door tarieven op buitenlandse chipfabrikanten. Deze aanpak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldwijde toeleveringsketens van technologie, vooral gezien het strategische belang van Taiwan voor de productie van chips. Volgens Bloomberg Economics zouden potentiële geopolitieke spanningen een wereldwijde economische impact van 10 biljoen dollar kunnen hebben.

Trump heeft zich tijdens het verkiezingsseizoen uitgesproken over zijn standpunten tegen de Amerikaanse chipsector. Hij uitte zijn bezorgdheid over de dominantie van Taiwan in de Amerikaanse chipindustrie, voornamelijk via bedrijven als TSMC, en viel de CHIPS Act aan. Trump beweerde dat de buitensporige technologische dominantie van Taiwan gevolgen had voor de nationale veiligheid. Volgens hem moeten de Verenigde Staten meer druk uitoefenen op andere landen om hun productiemogelijkheden uit te breiden. Om de Amerikaanse onafhankelijkheid op dit gebied verder te versterken, wordt er gesproken over een mogelijke hervorming van de CHIPS Act, die misschien wel een “CHIPS Act 2.0” wordt genoemd.