Logo

Agrobiomics en Vivici winnen Feike Sijbesma Award 2025

De startups ontvingen de prijs tijdens de 10e editie van F&A Next, die vandaag in Wageningen werd gehouden.

Published on May 22, 2025

Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award 2025

© F&A Next

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.

Tijdens de tiende editie van F&A Next hebben Agrobiomics en Vivici  vandaag de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award 2025 gewonnen. Agrobiomics benut de kracht van de natuur om de landbouw weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. Vivici ontwikkelt duurzame zuiveleiwitten via precisiefermentatie zonder dierlijke bronnen. De winnaars ontvangen beiden een prijs van €12.500.

De internationale award, vernoemd naar voormalig DSM-ceoFeike Sijbesma, ondersteunt innovators en ondernemers bij het opschalen van hun wetenschappelijk onderbouwde oplossingen voor grote, wereldwijde uitdagingen, met een sterke focus op duurzame, en klimaatbestendige voedselsystemen. De stimuleringsprijs wordt mogelijk gemaakt door de dsm-firmenich Progress Foundation, in samenwerking met het Wageningen University Fund en Wageningen University & Research. 

Agrobiomics en Vivici waren onderdeel van het Next Heroes in Food & Agtech programma op F&A Next 2025. Dit programma geeft tien startups de kans hun bedrijf te pitchen aan een publiek van investeerders, corporates en andere agri- en foodtech professionals. 

Agrobiomics maakt gewassen weerbaar tegen klimaatverandering

Biotechnologie-startup Agrobiomics uit Denemarken maakt gebruik van de kracht van de natuur. Dat doen ze door middel een bio-stimulant die gewassen weerbaarder maakt tegen klimaatverandering, zoals droogte en zoutstress. 

De startup wist de verbeelding van de jury te prikkelen met hun op de natuur geïnspireerde technologie. Hun oplossing kent veelbelovend marktpotentieel en draagt bij aan het versterken van weerbare landbouwsystemen.

“Met het prijzengeld kunnen we belangrijke vervolgstappen zetten om onze technologie verder te testen en op te schalen. Het biedt ons ook energie en extra geloof in de impact die we samen kunnen maken,” zegt Ananda Scherner, ceo van Agrobiomics. 

Vivici ontwikkelt een duurzaam en schaalbaar eiwit

Het Nederlandse Vivici maakt gebruik van precisiefermentatie om eiwitten op een duurzame manier te produceren. Hun eerste product, Vivitein™ BLG, is een geïsoleerd wei-eiwit (beta-lactoglobuline) zonder de tussenkomst van dieren. Met deze technologie biedt Vivici een schaalbaar alternatief waarmee hun klanten duurzame producten kunnen ontwikkelen met een hoge nutritionele waarde.

“Vivici gebruikt moderne biotechnologie om hoogwaardige eiwitten te ontwikkelen. Hun aanpak heeft de potentie om zowel de zuivelsector als de klimaatimpact daarvan te transformeren,” aldus de jury.

Stephan van Sint Fiet, ceo van Vivici: “Deze award is een enorme erkenning voor ons team en de missie waar we elke dag keihard aan werken, een belangrijke stap in het realiseren daarvan.”

Stephan van Sint Fiet

Investering van de maand: 'NL kan de eiwittransitie leiden'

Vivici heeft €32,5 miljoen opgehaald. De startup produceert op grote schaal alternatieve eiwitten. IO+ sprak met ceo Stephan Van Sint Fiet.

'Een nieuw voedselsysteem vereist doorzettingsvermogen'

De awards werden persoonlijk uitgereikt door Feike Sijbesma, die het belang van jonge innovators benadrukte: “Het transformeren van onze voedselsystemen is een van de grootste uitdagingen – en verantwoordelijkheden – van onze tijd. Het vereist gedurfde ideeën, grondige wetenschap en een toewijding om oplossingen te leveren die niet alleen innovatief, maar ook schaalbaar en inclusief zijn. De winnaars van dit jaar belichamen die geest. Hun werk pakt reële problemen – van bodemgezondheid tot duurzame eiwitten – met precisie, creativiteit en doelgerichtheid aan. Echte impact is zelden vanzelfsprekend, maar met visie en doorzettingsvermogen kunnen de pioniers van vandaag de weg wijzen."