ZZP-wetgeving levert ook startups grote uitdagingen op
Einde aan de zzp'ende CFO? Nieuwe regelgeving dwingt startups om anders naar hun personeelsstrategie te kijken.
Published on March 8, 2025

© High Tech XL
Medeoprichter van Media52 en hoogleraar Journalistiek, bouwt aan IO+, events en Laio, met focus op commerciële kansen—en blijft schrijven voor IO+.
Startups en scale-ups staan voor een complexe uitdaging: hoe zorg je voor de juiste expertise in je team zonder direct vast te zitten aan de verplichtingen van een werkgeverschap? De veranderende regels omtrent handhaving van schijnzelfstandigheid en op handen zijnde wetgeving in dit kader maakt deze kwestie nog urgenter. KPMG Meijburg, als fiscaal en juridisch partner van HighTechXL, ondersteunt startups bij het navigeren door dit lastige speelveld. "Voor veel startups is de flexibiliteit van ZZP’ers essentieel, maar de huidige rechtspraak en huidige en mogelijke toekomstige regels zetten dat onder druk," zegt Ronald Honings, partner bij KPMG Meijburg.
De aantrekkelijkheid en valkuilen van ZZP’ers
Veel startups hebben niet de middelen om direct werknemers in dienst te nemen. Hierdoor wordt vaak gewerkt met zelfstandige professionals op basis van flexibele contracten. "Je ziet dat belangrijke rollen als CFO, COO of commerciële functies vaak worden ingevuld door ZZP’ers," zegt Robin van Scheijndel van HighTechXL. "Dat biedt vrijheid, maar de vraag is nu: wanneer wordt zo’n samenwerking als een feitelijk dienstverband beschouwd?"
Met de strengere handhaving per 1 januari 2025 door de Belastingdienst wordt dat een cruciaal punt. "Het risico is dat startups onbewust in een grijs gebied opereren," legt Honings uit. "Op een gegeven moment worden een freelancer en de betreffende werkzaamheden dusdanig ingebed onderdeel van de organisatie dat er juridisch en fiscaal gezien mogelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst, met alle verplichtingen die daarbij horen: inhouding van loonheffingen, sociale premies, pensioen, ziekteverzuimregelingen en ontslagprocedures."
De impact op startups en scale-ups
Voor startups betekent dit verlies aan flexibiliteit en extra kosten vanwege bijvoorbeeld pensioenpremies en afdracht van premies voor werknemersverzekeringen. "Niet alleen moeten ze dergelijke premies gaan afdragen, maar moeten ze ook omgaan met ziekteverzuim en langere opzegtermijnen," aldus Honings. "Dit raakt met name de C-level functies en specialisten die voor een beperkt aantal dagen per week worden ingehuurd."

Overname van Accerion betekent eerste exit voor HighTechXL
John Bell (HighTechXL): "Dit is precies waarom HighTechXL nieuwe ondernemingen start en laat groeien die als doel hebben maatschappelijke uitdagingen op te lossen."
Toch kunnen nog steeds arbeidsrelaties bestaan zonder dat sprake is van een dienstbetrekking, hetgeen telkens afhangt van de feiten en omstandigheden.. "Projectmatige opdrachten kunnen nog steeds als ZZP-contracten worden ingericht," zegt Honings. "Maar als iemand structureel onderdeel wordt van het team en verantwoordelijkheden draagt zoals een werknemer, dan wordt het een ander verhaal."
Strategieën en oplossingen
Een van de heikele punten voor startups is het inzetten van stock appreciation rights (SAR’s) of aandelenopties als beloningsmechanisme. "SAR’s en opties zijn typische vormen van incentives voor werknemers en kunnen een indicatie zijn van een arbeidsrelatie," legt Honings uit. "Als een freelancer langdurig opties krijgt aangeboden, kan dat een signaal zijn dat er eigenlijk sprake is van een werknemer in plaats van een externe opdrachtnemer."
De rol van samenwerking: kennis en advies
Om startups te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, organiseert HighTechXL samen met KPMG Meijburg regelmatige roundtable-sessies. "Tijdens deze sessies kunnen startups hun vragen stellen en sparren over de beste aanpak," vertelt Van Scheijndel. "De kennis en ervaring van KPMG Meijburg helpt hen om valkuilen te vermijden en weloverwogen beslissingen te nemen."
Honings beaamt dat dit een belangrijk aspect van hun samenwerking is: "We zien het als onze taak om niet alleen fiscaal advies te geven, maar ook om startups een spiegel voor te houden. Waar loop je tegenaan? Waarom wil je bepaalde keuzes? Wat is het onderliggende probleem? En wat is op lange termijn de beste strategie?"

High Tech Campus Eindhoven is "onze verzekering voor de toekomst"
"Op High Tech Campus zitten we in de VIP-box van de Champions of Innovation League."
Een uitdaging, geen blokkade
De veranderende wetgeving rondom ZZP’ers is een extra uitdaging voor startups, maar niet per se een blokkade. Door met een goede beoordeling vooraf gebruik te maken van de juiste contractvormen en strategisch te plannen, kunnen startups flexibel blijven zonder in juridische problemen te komen. "Het is geen one-size-fits-all oplossing," zegt Van Scheijndel. "Maar dankzij de samenwerking tussen HighTechXL en KPMG Meijburg kunnen startups de juiste keuzes maken en zich richten op groei, zonder onnodige risico’s te nemen."
"Uiteindelijk gaat het erom dat je als startup weet wat je doet," sluit Honings af. "Een bewuste strategie maakt het verschil tussen een risico nemen en een risico managen."