Logo

Xiver wil Europese top worden in MEMS voor hightech toepassingen

Deze weken zetten we de winnaars van de Gerard en Anton Awards in het zonnetje. Vandaag: XIVER

Published on July 13, 2025

XIVER

Als hoofdredacteur is Aafke verantwoordelijk voor de artikelen en eventcontent, maar ze schrijft ook graag zelf. Ze maakt complexe zaken toegankelijk en vertelt de verhalen achter technologie.

Wat doe je als een gevestigde naam als Philips besluit om een technologie met tientallen jaren aan opgebouwde expertise af te stoten, terwijl de markt er juist om schreeuwt? Voor het team achter Xiver was het antwoord duidelijk: je grijpt die kans met beide handen aan. Sinds de carve-out in 2023 is Xiver bezig aan een ambitieuze missie om uit te groeien tot dé toonaangevende onafhankelijke MEMS-foundry van Europa.

MEMS – oftewel micro-elektromechanische systemen – zijn onmisbaar in uiteenlopende toepassingen zoals medische diagnostiek, industriële sensoren, geïntegreerde fotonica en de automotive industrie. Het gaat om uiterst kleine sensoren en actuatoren die vaak op wafer-niveau worden geproduceerd. Het team vertaalt complexe designconcepten naar robuuste processen en schaalbare productie.

“We maken het voor onze klanten industrieel realiseerbaar om MEMS-componenten van hoge kwaliteit te produceren,” zegt board member Jeroen Langendam. “Onze kracht ligt in het combineren van ontwerp, industrialisatie en productie — en dat alles onder één dak.”

XIVER
Xiver NL

Geboren uit een transitie, gedreven door een missie

De oorsprong van Xiver ligt in de herpositionering van Philips. Toen het concern besloot zich te focussen op geïntegreerde zorgoplossingen, viel de MEMS-foundry buiten de nieuwe koers. Tegelijkertijd zag het founding team juist een toenemende vraag naar MEMS-productiecapaciteit in Europa.

“Voor ons was dit geen gewone bedrijfsovername. Het ging om het behouden van kennis, banen én infrastructuur. Maar ook om het versterken van technologische soevereiniteit in Europa,” aldus Langendam.

Xiver focust zich op twee technologieplatformen: CMUT Ultrasound, voor toepassingen in medische beeldvorming en monitoring, en Beam Optics, voor het manipuleren van licht of deeltjes in onder meer fotonische sensoren.

Van carve-out naar koploper

Een van de grootste uitdagingen in de beginfase? “De carve-out zelf,” vertelt Langendam. “Het losmaken van een geavanceerde productieomgeving uit een beursgenoteerd bedrijf, terwijl je de continuïteit van klantrelaties, technologie en team borgt, is complex. Maar het is gelukt — en dat is meteen ons grootste succes tot nu toe.”

In korte tijd wist Xiver zich te transformeren tot een zelfstandige MEMS-foundry met behoud van alle bestaande klanten én een duidelijke strategische focus. Ondertussen heeft het bedrijf ook nieuwe klanten weten aan te trekken, mede dankzij de sterke technologische positionering.

External Content

This content is from youtube. To protect your privacy, it'ts not loaded until you accept.

Markt met hoge eisen, grote kansen

MEMS is een niche binnen de halfgeleiderindustrie, maar wel een met sterk stijgende vraag. “De komende vijf tot tien jaar verwachten we flinke groei, vooral in medtech, draagbare sensoren, optische communicatie en industriële detectie,” zegt Langendam.

Waar grote foundries vaak focussen op massaproductie van standaardcomponenten, kiest Xiver bewust een andere koers: middelgrote volumes, hoge complexiteit, sterke IP-bescherming en veel ruimte voor co-creatie. “Daarmee vullen we een belangrijk gat in de Europese markt.”

Brainport als vruchtbare voedingsbodem

Xiver opereert vanuit de High Tech Campus Eindhoven, midden in de Brainportregio. Dat is geen toeval. “Het ecosysteem hier is ongekend waardevol,” stelt Langendam. “We zitten letterlijk tussen toeleveranciers, deeptech-talent, kennisinstellingen als de TU/e, en launching customers. Samenwerkingen met partners als PhotonDelta en de BOM helpen ons versnellen.”

Toch ziet hij ook ruimte voor verbetering. “Wat nog mist, is een grotere aanwezigheid van internationale topklanten met volume en strategisch belang. En: start-ups als Xiver hebben behoefte aan betere ondersteuning bij ondersteunende processen zoals huisvesting, IT en marktvalidatie.”

Europese strategische autonomie

De roep om technologische autonomie in Europa klinkt steeds luider — en dat opent nieuwe deuren. Xiver wil een actieve rol spelen in dit verhaal. “We willen niet alleen succesvol zijn als bedrijf,” zegt Langendam. “We willen ook bijdragen aan het versterken van Europa’s positie in sleuteltechnologieën zoals gezondheid, veiligheid en duurzame systemen.”

Als Xiver niet in Brainport zou zijn ontstaan, dan zouden regio’s als Grenoble of Dresden op de shortlist staan. “Maar eerlijk? Hier komen kennis, maakindustrie, talent en ondernemerschap zó goed samen, dat Brainport voor ons de ideale plek is.”

G&A 2025

G&A 2025

Elk jaar zetten we 10 start-ups uit de Brainportregio in de schijnwerpers. Voor elk van die start-ups ligt er een Gerard & Anton Award klaar

Bekijk G&A 2025