Logo

Welke Europese landen zijn het meest afhankelijk van Amerikaanse export?

Nu de wereldwijde handelsoorlog escaleert, hebben we gekeken naar de Europese landen en industrieën die het meest worden getroffen door Amerikaanse heffingen.

Published on April 9, 2025

trade war

Mauro verruilde Sardinië voor Eindhoven en volgt als GREEN+ expert de energietransitie. Hij vertelt data-gedreven verhalen en maakt series over duurzaamheid.

De Europese aandelenmarkten zijn opnieuw gekelderd, omdat de Amerikaanse heffingen op goederen die uit de Europese Unie (EU) worden geïmporteerd vanaf vandaag van kracht zijn. President Donald Trump kondigde vannacht een heffing van 104% aan op Chinese import. De handelsoorlog blijft escaleren, Beijing sloeg terug en kondigde vanaf morgen een tarief van 84% aan op geïmporteerde Amerikaanse goederen.

Ondertussen keurden de Europese wetgevers ook een heffing van 25% goed op een reeks producten die uit de VS worden geïmporteerd, in een escalerende handelsoorlog. De EU behoort volgens de Amerikaanse president tot de groep ‘ergste overtreders’, en krijgt te maken met een heffing van 20% op veel producten. Er geldt een tarief van 25% op staal, aluminium en auto's. Maandag bood de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de VS een deal aan om de tarieven op industriële goederen te schrappen. Het Witte Huis wees het aanbod af.

Welke Europese industrieën en landen worden het zwaarst getroffen door de handelsoorlog?

Een overzicht van de handel tussen de EU en de VS

De EU en de VS hebben de grootste bilaterale handel ter wereld. In 2023 was de handel tussen de EU en de VS 1,6 biljoen euro waard. De EU exporteert meer goederen - 531,6 miljard euro in 2023 - terwijl de VS meer diensten exporteert. Het handelsvolume is de afgelopen tien jaar toegenomen.

Meest geëxporteerde en geïmporteerde goederen

Wat zijn de belangrijkste verhandelde goederen? Het Europese dataportaal Eurostat noemt vijf productgroepen die goed zijn voor ongeveer de helft (49,5%) van alle EU-export naar de VS. Dit zijn onder andere voertuigen, industriële machines en - het belangrijkste - farmaceutische producten. Aanvankelijk waren de heffingen niet van toepassing op deze goederen, maar Trump kondigde ook aan dat er binnenkort een 'grote heffing' op de invoer van farmaceutische producten wordt ingevoerd.

Als we naar de invoer kijken, zien we dat vijf productgroepen ook de helft van alle geïmporteerde goederen vertegenwoordigen. De invoer van fossiele brandstoffen vertegenwoordigt bijna 22% van het totaal - 16% daarvan is aardolie en aanverwante producten en 5,8% is gas.

Meta

Europese Unie uitgesloten van Llama 4 multimodale modellen

Meta’s LLaMA 4 is baanbrekend en open source—maar niet voor de EU. Bedrijven en inwoners zijn uitgesloten van toegang tot de modellen.

De meest getroffen landen door de handelsoorlog

Volgens de gegevens van Eurostat voor 2023 is Ierland veruit het meest afhankelijke land. Meer dan een kwart van de totale export ging naar de VS. Finland, Italië en Duitsland volgen, in deze landen ging ongeveer een tiende van de export naar de VS. De twee andere grote economieën van de EU, Frankrijk en Spanje, hadden een lager aandeel in de export naar de VS. In Nederland ging ongeveer 4,7% van de totale export naar de VS.

Als we kijken naar de waarde van de export, dan zorgt dat voor een ander perspectief. De waarde van de export van Duitsland naar de VS was meer dan €157 miljard, gevolgd door Italië en Ierland. De waarde van de Nederlandse export bedroeg meer dan €40,5 miljard.

CaixaBank Research berekende in een analyse het belang van de Amerikaanse markt in termen van het bruto binnenlands product (BBP) van elk EU-land. Ierland is opnieuw het meest afhankelijke land als we kijken naar het volume van zowel goederen als diensten. Kleinere Europese landen zoals Cyprus, Luxemburg en Malta zijn voornamelijk afhankelijk van de VS voor de levering van diensten. België, Nederland en Slowakije zijn meer afhankelijk van de VS voor de export van goederen.

trade war

© CaixaBank Research

Handelsoorlog: wordt vervolgd

Nu China, en binnenkort ook de EU, vergeldingsmaatregelen neemt, gaat de handelsoorlog tussen landen wereldwijd door. Dit heeft gevolgen voor de toeleveringsketens en belangrijke sectoren zoals de farmaceutische industrie. De verstoringen zullen zware gevolgen hebben voor de Europese economieën, waardoor beleidsmakers diplomatieke oplossingen moeten vinden.

trade war

Handelsoorlog: 5 Europese tech-alternatieven om te overwegen

Toenemende spanningen wakkeren interesse in Europese digitale tools aan. Hier zijn vijf alternatieven die je zou moeten kennen.