Logo

We zijn (te) afhankelijk van onderzeese internetkabels. Een aantal oplossingen op een rij

Weer is een onderzeese internetkabel beschadigd. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Published on December 3, 2024

Internetkabel

Het is opnieuw raak: wederom is een onderzeese internetkabel beschadigd. De Finse politie heeft een nieuwe breuk ontdekt in een internetkabel tussen Zweden en Finland. De autoriteiten vermoeden dat er sprake is van opzet en zijn een onderzoek gestart. Steeds vaker worden we met de neus op de feiten gedrukt. We zijn (te) afhankelijk van onderzeese internetkabels, en zetten een aantal innovaties op een rijtje die kunnen helpen.

We horen er steeds vaker over in het nieuws: sabotage of de dreiging daarvan bij onderzeese kabels neemt toe. Door oplopende geopolitieke spanningen worden deze vitale verbindingen steeds vaker het doelwit. Het Westen verdenkt Rusland van betrokkenheid bij meerdere incidenten, terwijl ook China soms in beeld komt. Deze kabels zijn van cruciaal belang voor onze communicatie, economie en veiligheid, waardoor hun kwetsbaarheid een groeiend punt van zorg is. Maar er zijn ook andere oorzaken van schade aan de kabels. Het merendeel van de schade ontstaat door ongelukken, zoals visnetten die over de zeebodem slepen of scheepsankers die kabels meetrekken.

Kabels monitoren

Met 97% van alle communicatie via deze kabels is betrouwbare monitoring belangrijker dan ooit. Offshore infrastructuur - denk aan energie-eilanden, pijpleidingen en onderzeese internetkabels - is kwetsbaar voor sabotage. Fiber-optische sensortechnologie biedt een innovatieve oplossing om deze vitale systemen te beschermen. Hydrofonen zijn apparaten op basis van glasvezel die drukverschillen in water detecteren. Ze detecteren bewegingen van bijvoorbeeld schepen of onderzeeërs, en sturen real-time data naar beveiligingsteams. Dit stelt hen in staat snel te reageren op potentiële bedreigingen en onderhoud te plannen voordat problemen ontstaan. Door glasvezelsensoren te installeren bij kabelstations en andere kritieke locaties, kunnen dreigingen zoals sabotage of ongeautoriseerde toegang in real-time worden opgespoord.

Meerdere kabels

De kabelindustrie heeft maatregelen genomen door extra kabels aan te leggen. Als één kabel uitvalt, zijn er altijd anderen die het verkeer kunnen overnemen. Bovendien staan wereldwijd vele schepen klaar om beschadigde kabels te repareren. Toch blijft het aanleggen van reservekabels een dure en tijdrovende klus. Het kan meer dan een jaar duren om een nieuwe kabel te leggen, en de kosten lopen vaak op tot honderden miljoenen euro’s.

Satellieten in plaats van kabels

In de toekomst kan het zijn dat we de onderzeese kabels niet eens meer nodig hebben. Lasers maken internetverbindingen via satellieten mogelijk en zouden binnenkort de behoefte aan onderzeese kabels kunnen vervangen. Optische datacommunicatielasers kunnen tientallen terabits per seconde verzenden, zelfs onder zware luchtstoringen. Wetenschappers van ETH Zürich en hun Europese partners toonden dit aan met lasers tussen de bergtop Jungfraujoch en de stad Bern in Zwitserland. Deze technologie kan de noodzaak van dure onderzeese kabels misschien overbodig maken.

innovationorigins_a_devistated_internet_cable_on_the_sea_floor_2d5c38fe-192c-4d45-865c-9a1e52a4a3b9.png

Als het internet, onze levensader, ineens kapot gaat

In de columnreeks "Hoe de wereld eruit zou zien, als…" verkent Elcke Vels intrigerende scenario's die afwijken van de status quo. Elke column wordt ondersteund door AI-gegenereerde afbeeldingen.