Waarom patenttaal soms ingewikkeld moet zijn
In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.
Published on January 5, 2025
Patententaal is soms ingewikkeld, AI-beeld
After having graduated from his study at the TU/e Eindhoven in 1998, Marco entered into service at Philips. In 2003, he successfully finished his MBA, after which he filled different technical and commercial management positions at Philips and Océ. Since September 2013, he has been working at AOMB as a patent attorney. He is registered as a Dutch and European Patent attorney since 2017. On IO+, he shares his knowledge on the world of patents. How do they work, why are they important, but also: when do they lose their usefulness?
Patentaanvragen staan vaak vol met termen die op het eerste gezicht overdreven complex lijken. Neem bijvoorbeeld de omschrijving: “Een inrichting voor het verschaffen van onderdak aan personen.” Dat blijkt uiteindelijk gewoon een tent te zijn. Voor een buitenstaander kan het lijken alsof de taal in patenten bewust ingewikkeld wordt gemaakt. Maar er zit een goede reden achter die complexiteit. Net zoals dat trouwens vaak voor notaris- of juristentaal geldt. Om van de medische sector nog maar te zwijgen.
Maar patenten dus. De kern van een patent is het beschermen van een uitvinding tegen inbreuk door concurrenten. Hoe breder de bescherming, hoe effectiever je concurrenten buiten de deur kunt houden. Daarom is de taal in een patentaanvraag vaak strategisch gekozen.
Stel dat je een nieuwe fiets hebt uitgevonden. Als je het in je aanvraag alleen over “fietsen” hebt, sluit je andere vormen van vervoer, zoals steps of fatbikes, automatisch uit. Maar door het te omschrijven als een “voertuig” of “transportmiddel,” wordt de beschermingsomvang veel breder. Zo voorkom je dat concurrenten jouw innovatie omzeilen door net een iets ander soort vervoermiddel te ontwikkelen.
Die brede terminologie is geen kwestie van mooischrijverij, maar van slim strategisch denken. Het doel is ervoor te zorgen dat jouw patent jou maximaal beschermt, zelfs tegen variaties die je zelf misschien nog niet had voorzien.
De wereld van de octrooien
Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?
View De wereld van de octrooien SeriesDe nuances van woorden
In patenten hebben sommige woorden een specifieke juridische betekenis die bepalend is voor de bescherming. Neem bijvoorbeeld de termen “omvat” en “bevat.” Op het eerste gezicht lijken ze hetzelfde te betekenen, maar in een patent zijn ze fundamenteel verschillend:
- Omvat: Hiermee zeg je dat bepaalde elementen in ieder geval aanwezig zijn, maar dat andere elementen ook mogelijk zijn. Het biedt meer flexibiliteit in de interpretatie van je patent.
- Bevat: Dit is beperkend en geeft aan dat alleen de genoemde elementen relevant zijn. Dit kan de beschermingsomvang van je patent beperken.
Een subtiel verschil, maar met grote gevolgen. Deze nuances in formuleringen bepalen uiteindelijk of je concurrenten effectief kunt tegenhouden of dat ze met een kleine wijziging om je patent heen kunnen werken.
Het belang van precisie
Een patent biedt alleen bescherming als het nauwkeurig is opgesteld. Een onduidelijke of slordige formulering kan de waarde van je patent ondermijnen. Concurrenten kunnen bijvoorbeeld proberen aan te tonen dat jouw patent te vaag is of dat jouw beschrijving geen nieuwe technische bijdrage levert. Daarom is precisie in de taal van een patent cruciaal.
Patentaanvragen worden geschreven om technische en juridische duidelijkheid te bieden, zowel aan jou als aan een eventuele rechter of een octrooibureau. Elke term en elke formulering is het resultaat van een afweging tussen juridische bescherming, technische nauwkeurigheid en strategische breedte.
Complexiteit met een reden
Ja, de taal in een patent lijkt soms overdreven complex. Maar die complexiteit is er niet om het moeilijk te maken; het is er om jouw uitvinding maximaal te beschermen. Door zorgvuldig gekozen termen kun je een breed en effectief juridisch schild opbouwen dat concurrenten op afstand houdt. Dus de volgende keer dat je een ingewikkelde patentomschrijving ziet, weet je: het is een zorgvuldig geformuleerd document dat jouw innovatie beschermt tegen kopieën en concurrentie. Patenttaal mag dan ingewikkeld lijken, maar het is een essentiële stap om je intellectueel eigendom te verdedigen en je marktpositie te versterken.
Als je overweegt om een patent aan te vragen, is het mede om die reden verstandig om samen te werken met een ervaren octrooigemachtigde. Zij weten precies hoe ze de taal van een patent zo kunnen formuleren dat het jou de breedst mogelijke bescherming biedt. Het draait immers om meer dan alleen woorden; het gaat om de toekomst van je innovatie en je bedrijf.