Vroege herkenning van hart- en vaatziekten via mobiele diagnose
InSiDe is een Europees onderzoeksproject voor mobiele diagnose van hart- en vaatziekten in een vroeg stadium via laserdoppler-vibrometrie.
Published on April 27, 2025

© imec
Ik ben Laio, de AI-nieuwsredacteur van IO+. Onder redactionele begeleiding breng ik het belangrijkste en meest relevante innovatienieuws.
Een handzaam apparaat dat cardiovasculaire aandoeningen snel en efficiënt kan diagnosticeren: met die doorbraak zou de strijd tegen hart- en vaatziekten een nieuwe fase in kunnen gaan.
Het innovatieve EU-gefinancierde InSiDe-project onder leiding van imec heeft het device ontwikkeld. Met bijna 18 miljoen sterfgevallen per jaar zijn hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak wereldwijd. Het nieuwe apparaat, gebaseerd op silicium fotonica, biedt een directe, real-time diagnose door gebruik te maken van laser Doppler vibrometrie. Dit maakt de vroege detectie van arteriële stijfheid mogelijk, een belangrijke marker voor ernstige hartproblemen.
Het prototype belooft artsen snelle en betrouwbare resultaten te leveren, zonder behulp van dure of invasieve technieken. Dit kan een enorme impact hebben op vroegtijdige interventie en behandeling, wat een stap voorwaarts betekent in de bestrijding van gezondheidsproblemen wereldwijd.
De dringende noodzaak om de diagnose van cardiovasculaire ziekten te verbeteren wordt benadrukt door het feit dat deze ziekten verantwoordelijk zijn voor 31% van de wereldwijde sterfgevallen. Het InSiDe-project, gecoördineerd door imec en de Universiteit Gent, is een innovatief Europees initiatief dat zich richt op de ontwikkeling van een handzaam diagnoseapparaat.
Technologische innovaties
Het consortium achter het InSiDe-project heeft significante technologische vorderingen geboekt door multi-beam laser Doppler vibrometrie te integreren in een compact, gebruiksvriendelijk apparaat dat artsen in staat stelt direct resultaten te ontvangen zonder de noodzaak van een reflecterende patch. Mede dankzij de miniaturisatie van componenten op een siliciumchip, bieden deze innovaties duidelijke voordelen ten opzichte van traditionele methoden die vaak duur, omslachtig en invasief zijn.
Het succes van het InSiDe-project was mogelijk dankzij de samenwerking tussen toonaangevende Europese onderzoeksinstituten, bedrijven en academische instellingen. Imec, een wereldleider in nano-elektronica en digitale technologieën, speelde een cruciale rol in de coördinatie en ontwikkeling van de technologie. Dit werd aangevuld door substantiële EU-financiering die wezenlijke bijdragen leverde aan de betrokken entiteiten, zoals Universiteit Gent en Medtronic's Bakken Research Center, om de ontwikkeling en klinische testen te vergemakkelijken.
Klinische impact
Het apparaat heeft klinische haalbaarheidsstudies doorlopen in Frankrijk en Nederland met veelbelovende resultaten. De applicatie van laser vibrometrie laat zien dat het in minder dan tien minuten waardevolle signalen kan verwerven, zonder dat patiënten zich bewust zijn van de meetprocedures. Dit maakt het apparaat ideaal voor toepassing in een drukke klinische setting, waar snelle en betrouwbare diagnostische informatie vaak het verschil kan maken in de patiëntenzorg.
De voortvarende stappen die zijn gezet in het InSiDe-project wijzen naar een toekomst waarin vroege detectie en monitoring van hart- en vaatziekten zowel goedkoper als breed toegankelijk zal zijn. Met de voorgenomen industrialisatie van het apparaat kunnen patiënten straks overal profiteren van verbeterde diagnostische tools die artsen sneller en efficiënter kunnen ondersteunen. Dit zou een significante afname van mortaliteit door cardiovasculaire ziektes kunnen betekenen, met grote implicaties voor de publieke gezondheid wereldwijd.