Volgende fase voor drijvende windturbine met één rotorblad
We4Ce, een Nederlandse ontwerper van rotorbladen, heeft 10 sets bladen gemaakt voor de startup TouchWind.
Published on April 8, 2025

Team IO+ selecteert en brengt de belangrijkste nieuwsverhalen over innovatie en technologie, zorgvuldig samengesteld door onze redactie.
We4Ce, een Nederlandse ontwerper van rotorbladen, heeft 10 sets bladen gemaakt voor de startup TouchWind. Deze zijn bedoeld voor testen met de TW6 turbine: een zwevende rotor uit één stuk die gekanteld is en afwijkt van de gebruikelijke driebladige ontwerpen. Hij kan windsnelheden aan tot 250 km/u. De uiteindelijke versie zou minder moeten kosten en meer energie moeten produceren dan traditionele turbines.
De levering van de bladen markeert de volgende prototypefase van TouchWind's windturbine. De 12 kW turbines, met een rotor met een diameter van zes meter, zullen onshore en offshore getest worden. De turbines worden dicht bij elkaar geplaatst vanwege de hoge energiedichtheid. De windturbine wordt momenteel geassembleerd in Eindhoven.
Vergelijkbaar met een vlieger
De turbine werkt net als een vlieger: in plaats van tegen de wind in te duwen, zoals bij traditionele turbines, “lift” de turbine mee met de wind. Door deze configuratie kan het blad efficiënter gebruik maken van sterke wind en tegelijkertijd de stress op de structuur verminderen.
Het ontwerp van TouchWind is niet alleen gericht op het verminderen van windinterferentie tussen windturbines, een veel voorkomend probleem in grote windparken. Maar ook op het verbeteren van de algehele efficiëntie van de energieopwekking in windparken.
Conventionele bladen: stoppen boven 90 km/u
Conventionele turbines met drie bladen schakelen uit boven 90 km/u om schade door overbelasting te voorkomen. Met zijn zelfregelende enkele rotor blijft de turbine van TouchWind operationeel bij windsnelheden tot 250 km/u.
Verbeterde duurzaamheid
We4Ce heeft een nieuwe productiemethode ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van zogeheten one-shot infusion technologie voor het centrale deel van het rotorblad. Er zijn geen hechtlijnen in het neusgedeelte te bekennen. Daardoor wordt het risico op erosie van de voorrand aanzienlijk verkleind.
Vooruitblik: nieuwe ontwerpen
Vooruitkijkend, is TouchWind begonnen met de ontwikkeling van een 3-5 MW-versie van de turbine. De windturbines zijn geschikt voor compactere offshore windparken en kunnen in de toekomst verder worden opgeschaald.

Beter voorspellend onderhoud voor windturbines heeft enorme impact op de uptime en levensduur
Dr. Martin Dazer van de Universiteit van Stuttgart onthult baanbrekende strategieën op het Holland Innovative Reliability event.