Logo

Vier stappen om je intellectueel eigendom strategie te versterken

In een serie blogposts geeft Marco Coolen een inkijkje in zijn werk als Nederlands en Europees octrooigemachtigde bij AOMB.

Published on March 30, 2025

startup founder met 4 stapels documenten

Marco, octrooi-expert bij AOMB sinds 2013, deelt op IO+ zijn expertise op over octrooien: hoe ze werken, waarom ze belangrijk zijn en wanneer ze hun waarde verliezen.

Het beschermen van je innovaties en merkwaarde is essentieel in een competitieve markt. Toch wordt een sterke Intellectueel Eigendom (IE)-strategie vaak uitgesteld of ad hoc opgepakt. Dat is zonde, want met een paar eenvoudige stappen kun je al snel meer grip krijgen op je IE-rechten en kansen. Hier zijn vier concrete acties die je direct kunt nemen om je strategie te versterken.

1. Breng je kroonjuwelen in kaart

Wat maakt jouw organisatie écht uniek? Dit kunnen producten, processen of merken zijn. Richt je eerst op deze kern, zodat je niet verzandt in bijzaken. Vraag jezelf af:

  • Welke technologieën of ontwerpen geven ons een voorsprong?
  • Welke merk- of productnaam is onmisbaar voor onze identiteit?
  • Welke bedrijfsgeheimen mogen absoluut niet uitlekken?

Door dit helder te krijgen, weet je precies waar je de focus op moet leggen en kun je prioriteiten stellen in je IE-strategie.

Marco Coolen, foto © Bart van Overbeeke

Marco Coolen, AOMB. Foto © Bart van Overbeeke

2. Verken het speelveld

Heb je al eens in de patenten van je concurrenten gesnuffeld? Je zult verrast zijn hoeveel waardevolle informatie je daaruit kunt halen. Dit helpt je niet alleen om concurrenten in de gaten te houden, maar ook om nieuwe kansen te ontdekken.

Enkele handige platforms waar je gratis kunt zoeken:

  • Espacenet (European Patent Office) – uitgebreide database met internationale patenten.
  • Octrooiregister (Octrooicentrum Nederland) – inzicht in Nederlandse octrooien.

Door deze databases te doorzoeken, zie je direct waar nog ruimte is voor innovatie en waar je moet oppassen voor bestaande octrooien.

3. Creëer een innovatieve cultuur

Innovatie komt niet alleen uit het R&D-team. Vaak hebben medewerkers op de werkvloer slimme ideeën die de organisatie verder kunnen helpen. Stimuleer daarom een cultuur waarin ideeën worden gedeeld - zelfs al lijken ze klein.

Maak bijvoorbeeld een eenvoudig proces waarin medewerkers ideeën kunnen indienen en zorg ervoor dat deze ook serieus worden geëvalueerd. Je zult versteld staan hoe vaak een klein idee uitgroeit tot een octrooieerbare innovatie.

Tip: Organiseer eens per kwartaal een ‘innovatiecheck-in’ waarin collega’s hun ideeën pitchen. Dit stimuleert niet alleen creativiteit, maar kan ook verborgen innovatiekansen blootleggen.

4. Houd het actueel met een checklist

Een sterke IE-strategie is geen eenmalige actie. Loop regelmatig door je bestaande rechten en stel jezelf de volgende vragen:

✔️ Zijn er IE-rechten (zoals patenten of merknamen) die verlopen of niet meer relevant zijn?
✔️ Moeten we nieuwe octrooien aanvragen voor recente innovaties?
✔️ Zijn er bedreigingen of mogelijke inbreuken op onze IE-rechten?

Het maken van een eenvoudige checklist helpt je om systematisch grip te houden op je IE-strategie.

Binnen een week meer grip

Het mooie aan deze stappen? Je kunt ze binnen één week uitvoeren. Daarmee vergroot je niet alleen de bescherming van je innovaties, maar creëer je ook een sterke basis voor groei en concurrentievoordeel.

Waarom wachten? Zet vandaag nog de eerste stap en zorg ervoor dat jouw intellectueel eigendom echt werkt voor je bedrijf.

De wereld van de octrooien

Aan de hand van Nederlands en Europees octrooigemachtigde Marco Coolen (AOMB) krijgen we een beter inzicht in de wereld van octrooien en patenten. Hoe werkt het, waarom zijn ze belangrijk, maar ook: wanneer verliezen ze hun nut?

View De wereld van de octrooien Series